ROVATOK

2024. ápr. 22, H
Csilla, Noémi

Növekvő támogatással számolhatnak a gazdák

Növekvő támogatással számolhatnak a gazdák

Alapos előkészületek és hosszas, nehéz tárgyalások után tavaly novemberben az Európai Bizottság elfogadta Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervét. A 2023-tól 2027-ig tartó időszakban az uniós forrásokkal és a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél több, 5300 milliárd forint áramolhat az ágazatba. Ez hatalmas lehetőséget biztosít a magyar vidék, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára. A stratégia alapján készült új támogatási rendszert ismertették a gazdálkodókkal Szerencsen.
A Stratégiai Terv a magyar költségvetési hozzájárulással együtt 2485 milliárd forintnyi közvetlen és ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrás felhasználásának feltételeit tartalmazza. Ezáltal pedig lehetőséget teremt a termelő mezőgazdaság mellé a feldolgozóipar felépítésére is.
Az intenzív munka már megindult a vidéki gazdaságok megerősítéséért. Ennek a folyamatnak a részei az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tájékoztató fórumok is, hiszen az információ érték. Ezek birtokában hozzák meg döntéseiket a gazdálkodók a vállalkozásaik működéséről, fejlesztéséról, a termelés hatékonyabbá tételéről. A vidékbarát intézkedéseknek akkor lesz minél több gazda a haszonélvezője, ha a mezőgazdasági termeléssel sikeresen alkalmazkodnak a világ változásához, és modern, környezetkímélő – a természeti változásokhoz alkalmazkodó – gazdálkodást folytatnak a termelők.
A gazdálkodók a több mint 5 ezer milliárd forintos agrártámogatás igénybevételének módjáról kaptak részletes tájékoztatást a szerencsi Rákóczi-várban tartott fórumon. Taskó József, az agrárgazdasági kamara vármegyei elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: Ez egy igen jelentős keretösszeg, ezért kiemelten fontos, hogy a gazdák megismerjék az új támogatási rendszer részleteit. A modern gazdálkodó az információ birtokában maradhat versenyképes.
Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a részletekről elmondta, hogy a tavalyinál is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban; a szigorítások nagy része pedig az éghajlatváltozást érintő uniós irányelvekhez kapcsolódik. A támogatások igénylésének gyakorlati részleteit Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgatója ismertette, aki hangsúlyozta, hogy a kezdetben még bonyolultnak tűnő új rendszerben rengeteg választási lehetőség van, minden gazdálkodó a saját gazdálkodásának adottságaihoz, a saját munkabírásához igazíthatja.
Az információs gazdafórumokon túl a támogatási időszakra való felkészülést segítik az az interneten is elérhető és ingyenesen letölthető kiadványaink, amelyeket az Agrárminisztérium és az agrárgazdasági kamara közösen készített, egyebek közt a KAP rendszeréről, a termeléshez kötött támogatásokról, a feltételességről.
A felkészítési folyamat után áprilisban a szokásos rendben kezdődhet meg az egységes kérelmek benyújtása, amelyekhez az agrárgazdasági kamara idén is segítséget nyújt a gazdálkodóknak a falugazdász-hálózatán keresztül. A megyei tájékoztató fórumok következő állomása 2023. március 16-án Edelény.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image