- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 19.
vasárnap
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Sári László emlékére

Sári László emlékére

Email Nyomtat PDF

alt2008. november 15-én vettünk végső búcsút Sári László nyugalmazott iskolaigazgatótól.


Rónavölgyi Endréné polgármester búcsúztató szavai:

„Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk… Ember vagy, tehát embermódra és az emberek között kell élned. Embermódra élsz, ha igazságosan élsz. A halálos ágyon csak akkor pihenhetsz nyugodtan, ha minden nap, minden öntudatoddal az igazságot szolgáltad.”

Márai Sándor igaz emberi értékeket megfogalmazó soraiban egy olyan ember élettörténete tárul elénk, aki itt élt közöttünk, és aki most útra kélt.

Sári László 1928. december 22-én Tiszaladány községben született. Szülőfalujában végzett elemi, Tokajban folytatott polgári iskolai tanulmányai után a Debreceni Református Kollégium Tanítóképző Intézetének volt bentlakásos hallgatója.

1948-ban szerzett oklevelével Taktakenézen, 51 fős osztályban kezdte tanítói munkásságát a volt uradalmi kastély egyik termében. A padok helyett kisszékeken ülő, iskolát kezdő nebulók a nagy osztálylétszám ellenére valamennyien, az első évben megtanulták a betűvetés tudományát. A napi feladatok végeztével esténként a fiatal „tanító úr” viharlámpa fényénél írástudatlan parasztembereket oktatott az olvasás és írás tudományára.

1949 tavaszán kinevezését követően aktívan kapcsolódott be a község életébe. Először az Egyesült Parasztifjúság Országos Szövetségének (EPOSZ) helyi kultúrfelelőse, majd a község sportköri elnöke lett. 

1953-ban helyezték át Csobajra igazgatói munkakörbe. Az általános iskolában hét fős tantestület igazgatójaként a gyerekekkel közösen iskolakertet alakított ki, ahol később a mezőgazdasági gyakorlatokat tartották. Mindkét településen csodálatos éveket töltött el szeretett feleségével, később gyermekeikkel együtt.

Tizenhárom Csobajon töltött év után Szerencsre, a Fiúiskolaként emlegetett, több épületben működő intézménybe – a későbbi Hunyadi János Általános Iskolába – hívták igazgatónak, amit nagyon nagy kihívásnak tekintett. Hatalmas energiával és lendülettel látott munkához az akkori járási központban működő iskolában azért, hogy az újabb kihívásnak is maximálisan megfeleljen. Az önmagával és munkatársaival szemben állított magas elvárásoknak kiválóan megfelelt abban az időben is, amikor 7 épületben 130 pedagógus és közel 3000 tanuló munkáját kellett irányítania.

Szerencsre kerülése utáni években Laci bácsi mezőgazdasági gyakorlat, majd történelem szakos tanári oklevelet szerzett Egerben.

Élete során számos elismerésben részesült. Legkiemelkedőbbek a több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért 1976-ban kapott Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetés, valamint a közel 10 évvel később átvett Munka Érdemrend ezüst és a Haza Szolgálatáért Érdemrend arany fokozata.

36 esztendei intézményvezetői munka után 1989-ben vonult nyugdíjba. A közoktatásban eltöltött több évtizedes munkájának miniszteri elismeréseként ekkor kapta meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

A legutóbbi években a nyári időszakot Bőcsön töltve is aktívan teltek napjai, ahol a helyi nyugdíjasklub munkájába kapcsolódott be feleségével együtt.

Idén, tanítói oklevele megszerzésének 60. évfordulóján ünnepélyes keretek között vehette át gyémántdiplomáját, melynek alkalmából városunk vezetése, polgárai nevében nagy szeretettel köszöntöttük, hiszen kollégák és tanítványok ezreinek szeretetét, tiszteletét vívta ki több mint 40 éves munkássága során.

Volt tanítványaid, munkatársaid, barátaid nevében búcsúzunk. Emléked megőrizzük, Laci bácsi! Nyugodj békében!

 
 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás