- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 19.
vasárnap
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Az állami MVM beszállna Hujber Ottó szalmaerőművébe

Az állami MVM beszállna Hujber Ottó szalmaerőművébe

Email Nyomtat PDF

A leendő befektető ragaszkodik az UNESCO világörökségi jóváhagyásához.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. lehet az új többségi tulajdonos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen épülő szalmatüzelésű hőerőműben.

Az állami tulajdonú társaság azonban feltételekhez köti szerepvállalását a mintegy negyvenmilliárd forintos beruházásban. Értesüléseink szerint az MVM tegnapi közgyűlésén tárgyalták azt a javaslatot, amely alapján az állami tulajdonú energetikai cég részt venne a Hujber Ottó által vezetett BHD Hőerőmű Zrt. által elindított beruházásban. Ezt azonban - elsősorban a többségi tulajdonosként szereplő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. javaslatára - több feltételhez kötötték, így konkrét beruházási döntés a közgyűlésen nem született. Úgy tudjuk, a feltételek egyike szerint várhatóan még idén ősszel az UNESCO számára elkészülő hatástanulmánynak egyértelműen ki kell zárnia, hogy az ipari létesítmény működése zavarhatja a tokaji táj világörökségi státuszát.

Mint ismeretes, a BHD Hőerőmű Zrt. 2005-ben kezdte el szervezni a szerencsi beruházást, ám igazán a figyelem középpontjába csak tavaly került. Az 50 megawatt teljesítményű, szalmatüzelésű erőmű felépítésével szemben ugyanis felemelték szavukat a tokaj-hegyaljai borászok, valamint több természetvédelmi civil szervezet. Többen azt állították, hogy a nagy teljesítményű erőmű működése negatív hatással lesz a 2002-ben világörökségi címet kapott tokaji kultúrtájra. Egyebek mellett zavarhatja az aszúképződést, az alapanyagot szállító kamionok pedig újabb környezeti terhelést jelentenek a tájnak. Szerencs önkormányzata viszont támogatja a beruházást, amely a Szerencsi Cukorgyár bezárása óta csak erősödött. A város vezetése szerint égető szükség van új munkahelyekre, márpedig az erőmű a környékre tervezett kiszolgáló - például pelletgyártó - üzemekkel együtt akár háromszáz álláshelyet teremthet. Az erőmű megépítése körül keletkezett vihar miatt a japán befektetők idén tavasszal kiszálltak az üzletből. A társaságnak új beruházót kellett felkutatnia, ekkor keresték meg az MVM-et.

Hujber Ottó, a BHD Zrt. vezérigazgatója - aki tudósítónktól értesült a döntésről - azt mondta: a közgyűlés gyakorlatilag jóváhagyta az igazgatóság javaslatát. Úgy véli, a megszabott feltételeket a BHD három-négy hónapon belül teljesíteni tudja. Szerinte ez alól nem kivétel a világörökségi hatástanulmány sem, mert az nem állapíthat meg mást, csak azt, hogy az erőmű nem zavarja a világörökségi értékeket. Hujber kérdésünkre kijelentette: amennyiben az MVM közgyűlése a feltételek teljesítése után a program szempontjából pozitív döntést hoz, az állami tulajdonú társaság 68 százalékos tulajdonrészt szerez az erőműben, és a BHD jelenlegi tulajdonosaié maradna a fennmaradó 32 százalék.
Forrás: Népszabadság

 
 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás