- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 22.
szerda
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények In memoriam özv. Szepesvári Lászlóné

In memoriam özv. Szepesvári Lászlóné

Email Nyomtat PDF

Özv. Szepesvári Lászlóné 1920-2008

Lelkünkben gyász van, fekete gyász: koszorúk, fejfák, szívünkben felsír Magyarország. A kultúra és a hagyományok őrzőiként, a fájdalom leplébe burkolózva siratjuk özv. Szepesvári Lászlónét, a Király Zsiga Életműdíjas Népi Iparművészt, a Népművészet Mesterét. Drága halottunkat nem támasztja fel sem a könny, sem a fájdalom, de erőt és hitet ad mindannyiunknak a számos kitüntetéssel, elismeréssel fémjelzett gazdag életútja. „A népművészetet ápolni, szívvel és szeretettel megőrizni az eleinktől ránk maradt értékeket mindannyiunk kötelessége”- e gondolatok jegyében hozta létre Szepesvári Lászlóné 1964-ben a szerencsi Városi Művelődési Központ fenntartásában működő Népi Díszítőművészeti Szakkört.

A szakköri tagokkal igyekezett az ország minden tájegységének mintakincsét elsajátítatni. Az évek múltával a határ menti országok hímzés kultúrájából is merítettek, főleg a szlovákiai magyar eredetű hímzésekre szorítkozva. A Népművelési Intézet Nívódíjat és „Örökösen Kiváló Együttes” címet adományozott a Népi Díszítőművészeti Szakkörnek. Szerencs Város Önkormányzata „Pro Urbe Szerencs” díjjal tüntette ki a nagy múltú, a népművészeti hagyományokat több évtizede ápoló szakkört. Szepesvári Lászlóné 1971-ben keltette életre Csáki Imrével, a kulturális intézmény egykori igazgatójával a KALÁRIST, mely 1989-ben már Borsod, Heves, Nógrád megyék tárgyalkotó népművészetét, és a népi kismesterségeket ölelte fel. Országos hírűvé és példaértékűvé vált a Szerencsen megrendezett Észak-Magyarországi Kaláris. A három megye amatőr népművészetét prezentáló kiállítást színesítették és gazdagították a népi hagyományok bemutatói, rangos szakmai tanácskozások, népművészeti vásárok és hangulatos folklór műsorok. Özv. Szepesvári Lászlóné alkotásait, tervező munkáját és az általa vezetett Népi Díszítőművészeti Szakkör tevékenységét a legmagasabb kitüntetések és elismerések fémjeleznek: Kis Jankó Bori Országos Pályázaton és az Országos Amatőr Népművészeti Pályázatokon: Nívódíj, Kis Jankó Bori-díj, I., II., III. díjak, munkajutalmak számos különdíj. A Nyíregyházi Országos Pályázaton elért pályadíjak, Gránátalma-díj, arany, ezüst, bronz plakettek a szakmai elismerések kifejezői.

Özv. Szepesvári Lászlóné tehetsége erőtől duzzadó fa, melynek gyökerei egyre mélyebbre hatolva növekedett és terebélyesedett. Életének gazdag termését szétszórta közöttünk. Több mint három évtizeden keresztül küldetésének tekintette a népművészet ápolását, átörökítését, új értékek létrehozását. Tanítványai közül kerültek ki a népművészet meghatározó egyéniségei, többek között Schneider Imréné Népi Iparművész, a Népművészet Mestere. A népművészet országos hírű szaktekintélye fennen hirdette, hogy a népművészeti alkotások őrzői nemzetünk azonosságtudatának, a magyar nép szellemi erkölcsi gazdagságának. Ráirányította figyelmünket a népművészet jelképeiben, a színek harmóniájában, a viseletek színösszeállításában, a hímzésben, szövésben, fafaragásban, és a díszítőkedv megannyi formavilágában élő nemzeti jellemre. Tudatosította, hogy a tiszta forrásból táplálkozó népművészet névtelen emberi mű, Istenhez és a természethez való kötödést igenli. A közösség az első és legfőbb személy, melyben atyáikat fiaik követik. A Mester a jó harcot megharcolta, a pályát végig futotta. Hálás szívvel köszönjük talentumát, mely megsokszorozódva tanítványaiban él tovább, köszönjük az emberek között a szétosztott kincseit, műve gazdagságát.

Szent meggyőződésem, hogy özv. Szepesvári Lászlóné, a Népművészet Mestere, Népi Iparművész életútjának gazdagságával nyomot hagyott az emberek gondolataiban, érzéseiben. Örökértékű munkája beépült a népművészet gazdag kincsestárába, a kultúra várába, a Rákóczi-vár falai közzé.

Drága halottunk a lét kapuján átlépve, szemében a csillagok és galaxisok fényének ragyogásával az örök hazában él tovább. Odafent már hímezi az Úr palástját, angyalok fátylát, a népművészet beszédes virágaival díszíti, szórja be az égi mezőt.

Az Úr jutalmazó szeretetét kérve, mélységes fájdalommal búcsúzunk özv. Szepesvári Lászlónétól, a népművészet életfájának éltető erejétől, kiapadhatatlan forrásától.


Uray Attiláné
Városi Kulturális Központ és Könyvtár
igazgatója

 
 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás