- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 13.
szerda
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Csángó dalok hangzanak fel Mezőzomboron

Csángó dalok hangzanak fel Mezőzomboron

Email Nyomtat PDF

Szeptember 7-én Mezőzomborra érkezik a moldvai csángók talán egyik leghíresebb képviselője, a népdalénekes Nyisztor Ilona.

A koncertre a belépés díjtalan, de szívesen fogadják az adományokat a csángó magyar nyelvű oktatás számára. A római katolikus hitüket máig nagyon buzgó, és archaikus módon gyakorló moldvai magyar nyelvű közösség ma mintegy 60- 65 ezer fősre tehető. A többnyire Kárpátokon túli Bákó megyében élő csángók azonban hajdanán sokkal többen voltak, asszimilációjuk az utóbbi 50 évben erősen felgyorsult anyanyelvi oktatás és - misézés hiányában. Ezért is tekinthető történelmi jelentőségűnek, ha egy bennszülött csángó saját kultúrájának népszerűsítésével hívja fel a figyelmet erre az elfeledett népcsoportra. Ilyen személy Nyisztor Ilona is, aki felismerte, hogy milyen kincsnek is van birtokában születésénél fogva az, aki csángónak születik. Azok a népdalok, szokások, és maga a nyelvezet is, ami a mai Magyarország területén is már évszázadok óta kihalt, Moldvában máig él. Ezt értékelte idén Hiller István oktatási és kulturális miniszter, idén augusztus 20-a alkalmából Életfa- Díjjal jutalmazta a pusztinai származású óvónőt, népdalénekest. Mindebből a misztikus csángóságból ízelítőt kaphat az, aki szeptember 7- én 15 órakor ellátogat a mezőzombori római katolikus templomba, ahol Nyisztor Ilona fog énekelni a közeli Kisboldogasszony napra emlékezve; a dalest címe: „Mária tiszteletire, akik idejöttetek...” Mindenkit szeretettel vár a szervező, Maczó Balázs önkormányzati képviselő. A belépés díjtalan, de szívesen fogadják az adományokat a csángó magyar nyelvű oktatás számára.
Forrás: Észak-Magyarország

 

 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Változik a könyvtár nyitvatartási rendje

Értesítjük a szerencsi könyvtár olvasóit és látogatóit, hogy 2019. november 12-től megváltozik a városi könyvtár nyitvatartási rendje.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  7  8
111314
18192223
25262730 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás