- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 12.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Segély munkáért - törvényes is lehet

Segély munkáért - törvényes is lehet

Email Nyomtat PDF
Januártól a kormány átalakítaná a szociális segélyezés rendszerét, és csak azok kaphatnának ilyen juttatást, akik valóban munkaképtelenek.
Az önkormányzatok egy része már ennél tovább ment. Egyre többen követik az úgynevezett monoki példát, amelynek lényege, hogy segélyt csak azok kaphatnak, akik közmunkát végeznek, illetve a segély a közmunka bére. A monoki modell azonban a helyileg illetékes közigazgatási hivatal szerint nem törvényes. A kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő egyenesen úgy fogalmazott: törvény-, alkotmányellenes, emellett diszkriminatív is a monoki és a hozzá csatlakozott más települési önkormányzatok döntése, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. A Mosonmagyaróváron bevezetett "közmunkáért segélyt" elnevezésű program viszont a regionális közigazgatási hivatal szerint törvényes. Itt a szociális segélyek kifizetését évente legalább 30 napnyi közmunka teljesítéséhez kötik, de ezt a munkát a segélytől függetlenül megfizetik. A napokban Füzesabony polgármestere levélben kereste meg a szociális és munkaügyi tárcát, kezdeményezve a szociális törvény módosítását. Szeretnék elérni, hogy a törvény módosításával havonta mintegy tizenöt nap közmunka végzéséhez, illetve a gyermekek iskoláztatásához köthessék az önkormányzatok a rendszeres szociális segély kifizetését. Vagyis nyolcórányi munkavégzést hozzávetőleg háromezer forint ellenében számolhatnának el a települések. Korózs Lajos államtitkár tegnap nyilvánosságra hozott válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy az Út a munkába program keretében képzelik el a szociális törvény módosítását. (Ez a segély feltételeként a füzesabonyi javaslatban foglaltnál jóval kevesebb közmunkát követelne meg, és a segélyt nem keverné össze a munkabérrel - a szerk.) A minisztérium nem tartja jó megoldásnak, hogy az iskoláztatáshoz kössék a segélyek kifizetését. (K. J. E.)
Forrás: Népszabadság


 
 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

„Könyvtárba mentem, de honnan indultam?”

Az Emberi Erőforrás Operatív Program „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című országos hatókörű könyvtári projekt EFOP -3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 kódszámú pályázaton belül kerül megvalósításra.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  7  8
11131416
18192223
25262730 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás