- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 12.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények 40 százalékos rendelet a közmunkáról

40 százalékos rendelet a közmunkáról

Email Nyomtat PDF

A közmunkaprogramban részt vevők 40 százalékának rendszeres szociális segélyezettnek kell lennie - ezt mondja ki a közmunkáról szóló módosított rendelet. A változtatást vélhetően az is motiválta, hogy egyre több település - először a Borsod megyei Monok - vezetői döntöttek úgy, hogy közmunka végzéséhez kötik a szociális segélyezést, legalábbis azok körében, akik koruk és egészségi állapotuk szerint képesek lennének a munkavégzésre.

A monoki rendelkezést, amely lényegében bér helyett segéllyel fizetné ki a közmunkát, törvénytelennek minősítette az ombudsman, s Szűcs Erika szakminiszter is úgy foglalt állást, hogy nem támogatja azt. Ennek ellenére számos követője akadt a monoki példának. Eddig a közmunkáról szóló kormányrendelet nem szabályozta, hogy milyen körből és milyen arányban kell kikerülniük a közmunkásoknak - mondta el a közszolgálati rádióban Dr. Székely Judit, a szociális és munkaügyi tárca szakállamtitkára. Mivel a közmunkát végzők elsősorban regisztrált álláskeresők, a tárca mostani döntésével azoknak akar segíteni, akik tartósan munkanélküliek, s ezért rendszeres szociális segélyt kapnak. A 40 százalékos megkötöttség a "legrászorultabb" megyékben vélhetően nem hoz fordulatot. Erre vallanak legalábbis az Állami Számvevőszéknek a közmunkaprogramokra fordított állami összegek hasznosulásáról szóló 2007-es jelentésének adatai. Ezek szerint a 100 lépéses program közmunka fejezetében a legtöbb támogatott foglalkoztatással érintett létszámot Borsod-Abaúj-Zemplén- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén regisztrálták. A helyszíni ellenőrzéssel érintett 11 megyében összesen 670 település 17 ezer fős foglalkoztatását támogatták 4,4 milliárd forint összegben. A foglalkoztatottak 68,5 százaléka e körben a rendszeres szociális segélyezettek köréből került ki. 
Forrás: Népszabadság
 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

„Könyvtárba mentem, de honnan indultam?”

Az Emberi Erőforrás Operatív Program „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című országos hatókörű könyvtári projekt EFOP -3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 kódszámú pályázaton belül kerül megvalósításra.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  7  8
11131416
18192223
25262730 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás