- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 28.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Uzsorakölcsönök miatt írt levelet az APEH elnökének Monok polgármestere

Uzsorakölcsönök miatt írt levelet az APEH elnökének Monok polgármestere

Email Nyomtat PDF

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere nyílt levelet írt "Uzsorakölcsönök tárgyában intézkedés kérése" megjelöléssel az APEH elnökének. "Az országunkat és térségünket sújtó, a családok életét megnyomorító, súlyos bűncselekmény-gyanús probléma megoldásához kérem az Ön segítségét" - írta Szikora Jánosnak a polgármester.

Monokon, és a minket körülvevő településeken, de országos szinten is, a helyi emberek által jól ismert személyek üzleti nagyságrendben nyújtanak uzsorahitelt, úgynevezett kamatos pénzt, az arra rászoruló és ez által teljesen kiszolgáltatott emberek számára - írja levelében Monok polgármestere. A havi kamat összege változó, kb. 70-150 százalék/hó. A kamatos pénzt alacsony jövedelmű, többnyire szociális segélyből és egyéb járadékokból élő személyek, illetve családok veszik igénybe. Ezek az emberek szociális helyzetüknél fogva sérülékenyek és kiszolgáltatottak. Sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy milyen következményekkel, illetve milyen hátrányokkal jár rájuk nézve a kamatos pénz felvétele és annak kamatokkal együtt történő visszafizetése. A rendszeresen és üzletszerűen uzsorakölcsönt folyósító bűnözői körök jól szervezettek, működési területeiket egymás között már régóta felosztották. Rendkívül tőkeerősek, a feladatokat egymás között megosztják. Jellemző rájuk, hogy ügyfeleiket (áldozataikat) pszichikailag, illetve fizikailag folyamatosan fenyegetik, és nyomás alatt tartják, de gyakran előfordul, hogy a fizikai fenyegetést ténylegesen is valóra váltják. Ilyen szintű és súlyú fenyegetés mellett az adósok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az uzsorakölcsönt vissza tudják fizetni. Így az egyetlen jövedelem-forrásukat, fizetésüket, szociális segélyüket és egyéb járandóságaikat is odaadják, ezért abban a hónapban megélhetés nélkül maradnak, ami miatt újabb uzsorakölcsönt kell felvenniük. Ebből a jól kitervelt adósság-csapdából nincs kiút, az adós (áldozat) saját erejéből már nem menekülhet. Az előzőek miatt gyakran előfordul, hogy az adóst különböző bűncselekményekbe kényszerítik, hajszolják bele, annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó jövedelemből tudja megfizetni az uzsoratartozását. Újabban az uzsorakölcsönök visszafizetésére azt a módszert találták ki, hogy az adóssal saját ingatlanára jelzáloghitelt vetetnek fel, és azt tőle elveszik, illetve az adóst más hitelügyletekhez kezesként használják fel. Ezen esetek után az adós nem lesz képes fizetni kötelezettségeit a bank felé, majd a pénzintézet az adós jövedelmeit letiltatja, illetve ingatlanát elárverezteti, így ezek az emberek, családok teljesen földönfutóvá válnak.
Forrás: HVG 
 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás