- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 21.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Hetvenkét zempléni település támogatja a szerencsiek kezdeményezését

Hetvenkét zempléni település támogatja a szerencsiek kezdeményezését

Email Nyomtat PDF
Támogatja a Zempléni Településszövetségbe (ZTSZ) tömörült hetvenkét település  önkormányzata a szerencsi többcélú kistérségi társulás "Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében" című petíciójában megfogalmazottakat, erről a szövetség csütörtökön  megtartott közgyűlése határozott.
Májer József a 72 települést - egyebek mellett a segélyezési rendeletéről elhíresült Monokot, továbbá Sárospatakot, Szerencset - tömörítő ZTSZ elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen megtartott közgyűlést követően elmondta: július 25-éig felmérik az önkormányzatok szociális adatait, hogy érvrendszerük az ügyben kellően tárgyszerű legyen.
A petíció

A szerencsi kistérség tizennyolc polgármestere május végén arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy sürgősen szükség van a szociális juttatások feltételrendszerének átértékelése. A petíció szerint rossz a jelenlegi családtámogatási rendszer, amely "felgyorsítja és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést". A dokumentumot aláíró polgármesterek leszögezték azt is: a rendszeres szociális segélyezésre vonatkozó szabályokat "teljes egészében át kellene gondolni", hozzátéve: a szociális segély legmagasabb összege és a minimálbér közötti különbség "a munka elkerülésére ösztönöz". A dokumentum arról is szólt, hogy országosan érzékelhető a leghátrányosabb helyzetű térségekben élők egy csoportjának rohamos meggazdagodása, ez ugyanakkor mások tragédiájához is vezetett. A tizennyolc település polgármestere arra kérte az Országgyűlést, a kormányt, a minisztériumokat, hogy "ne legyenek közömbösek az ország problémái iránt", a "törvényalkotás ne hunyjon szemet ezen emberi, vagy inkább embertelen életvitel térnyerése felett", szigorítsa az állam, illetőleg az önkormányzatok által nyújtott "ingyenes pénzhez jutás" - a szociális és gyermekjóléti támogatások - feltételeit. A ZTSZ-hez tartozó Komlóska önkormányzata viszont további ötlettel egészítette ki a szerencsiek javaslatait. Eszerint a köztartozásokat lehessen levonni a segélyből, amelyre jelenleg nincs mód. Köteles László polgármester szerint tarthatatlan, hogy amíg a 28-40 ezer forintos nyugdíjakból, valamint a hatórás munkáért kifizetett bruttó 40 ezer forintból le lehet vonni a helyi adókat, vagy a ki nem fizetett számlák ellenértékét, addig a gyakran az ötvenezer forintot meghaladó segélyből nem.
A szociális miniszter
továbbgondolná a javaslatot
A javaslatban megfogalmazott pontok közül többet Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter alkalmasnak tartott a továbbgondolásra, így tárgyalt az érintett polgármesterekkel. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter június 13-án - miután polgármesterekkel találkozott Miskolcon - elmondta: nagyon valósak azok a társadalmi problémák, vidéki gondok, amelyeket a Szerencsi Többcélú Kistérségű Társulás tizennyolc településének polgármestere jelzett. Rónavölgyi Endréné (MSZP) Szerencs polgármestere ugyanezen találkozón kifejtette: elsősorban a munkát kell az élet középpontjába helyezni, hogy érdemesebb legyen munkából megélni, mint segélyből otthon tengődni. A betegek, rászorulók támogatásáról természetesen nem mondhatunk le, fontos, hogy a valóban rászorulókat nagyon erős szociális háló védje. Azokat pedig, akik kikerültek a munka világából, ne hagyjuk, hogy sokáig ott legyenek - mondta a polgármester.
Bírálatok, aggályok
:
Az állampolgári jogok biztosa, a kisebbségi ombudsman, az OCÖ és a illetékes közigazgatási hivatal is törvénysértőnek találta a "monoki példát". Szabó Máté ombudsman júniusi vizsgálatának megállapítása szerint a szociális biztonsághoz való joggal, a gyermekek védelemhez való jogával összefüggő visszásságot okoz az, ahogyan az önkormányzatok feltételekhez kötötték a segélyek kifizetését. Mint írta, a "monoki példát" követő helyi önkormányzatok átlépték a törvényi felhatalmazás kereteit. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman június 17-i sajtótájékoztatóján kifejtette: törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív is a monoki és a hozzá csatlakozott más települési önkormányzatok döntése. Az Országos Cigány Önkormányzat június 25-i egyeztető fórumán, Budapesten a résztvevők kifejtették: nem romaügynek, de cigányellenesnek tartják Monok és a hozzá csatlakozó önkormányzatok azon döntését, hogy a segélyek kifizetését feltételekhez kötik, ezért széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményeztek, amelynek végén őszig törvényjavaslatot juttatnak el. Az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal is több területen törvénysértést tapasztalt a monoki rendeletek kapcsán, miután áttanulmányozta a helyi képviselő-testületi ülésről készült jegyzőkönyvet. (MTI)
Forrás: Népszabadság

 

 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Elismert polgárőrmunka

BUDAPEST. Magasztos, méltóságteljes, az 1956-os hősök emlékéhez méltó díszünnepséget rendezett az Országos Polgárőr Szövetség, melyen a megemlékezés mellett számos polgárőr kapott rangos elismerést.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás