- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 12.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Testvérvárosok ötödik ifjúsági találkozója

Testvérvárosok ötödik ifjúsági találkozója

Email Nyomtat PDF
Június 5-től 2004. után ismét Szerencs adott otthont az 50-50 fős testvérvárosi csoportok közös négynapos programjának, mely az ötödik „Europart” Nemzetközi Ifjúsági Találkozó volt a települések életében. Városunk közel két évtizede ápol testvérvárosi kapcsolatokat, melyek céljai között a kezdetektől fogva elsősorban diákok, fiatalok, hagyományőrző csoportok és családok cserelátogatása, a kulturális értékek kölcsönös bemutatása szerepelt.

Öt évvel ezelőtt, 2003-ban a luxemburgi Hesperange, a németországi Malchin és Szerencs testvérvárosok évenkénti közös programok rendszeres megszervezéséről döntöttek, melyek a települések fiataljainak kulturális együttműködésére irányulnak. A programsorozat első lépéseként 2004-ben először városunkban léphettek fel a testvértelepülések fúvós zenekarai, akik fesztivál jelleggel adtak közös koncerteket Szerencsen és a kistérségben – hazánk uniós csatlakozásának megünnepléseként –, 2005. év májusában pedig szerencsi néptánc és előadóművészeti csoportok találkoztak a többi testvérváros fellépőivel a luxemburgi Hesperange-ban és mutatták be kultúrájuk, hagyományaik gyöngyszemeit a többi európai országból érkezett fiatal és számos luxemburgi, francia érdeklődő részére. 2006. júniusban a németországi Malchin adott otthont a testvérvárosokból érkezett fiataloknak, akik közös fúvóshangversenyt mutattak be luxemburgi és szerencsi zeneművelő társaikkal, 2007-ben pedig ismét a nagyhercegségbeli Hesperange vállalta a szervezést, mivel tavaly Luxemburg volt Európa Kulturális Fővárosa.

Az idei négynapos nyári találkozón fiatal zenészek, valamint sportolók részéről teniszezők, asztaliteniszezők vettek részt. A 24 luxemburgi és 28 németországi zenész vidéki helyszíneken – Mádon a Zsinagógában, Tállyán pedig a Vincellér házban – is fellépett. Szerencsen a zenekarok koncertjeit két alkalommal tekinthette meg az érdeklődő közönség: pénteken délután a polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon, szombaton pedig a Rákóczi-vár színháztermében, ahol másfél-másfél órás egyenkénti, valamint összzenekari koncerteket adtak. A közös zenélésre már január óta készültek a hesperange-i, malchini és szerencsi fiatalok, akik együtt a Magyar és az Európai Himnuszt, valamint az Amazing Grace című zeneszámot adták elő. Városunk zenészeit a Fanfár Ifjúsági Fúvószenekar tagjai képviselték.

A sportolók vetélkedésében a Bocskai gimnázium sportpályáin és tornatermében rendezett versenyeket követően mind a tenisz, mind az asztalitenisz sportágakban Hesperange (Luxemburg) fiataljai állhattak a dobogó legfelső fokára Szerencs és Malchin (Németország) legjobbjai előtt.

A következő „Europart” Ifjúsági Találkozó magas színvonalú megszervezése érdekében a testvérvárosok terveik szerint novemberben tartanak előkészítő megbeszélést a programot szervező településen.

 
 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

„Könyvtárba mentem, de honnan indultam?”

Az Emberi Erőforrás Operatív Program „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című országos hatókörű könyvtári projekt EFOP -3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 kódszámú pályázaton belül kerül megvalósításra.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  7  8
11131416
18192223
25262730 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás