- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. február 28.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények A legnagyobb díjat kapták meg a tini népzenészek

A legnagyobb díjat kapták meg a tini népzenészek

Email Nyomtat PDF

Tállya - A népzenei versenyek legnagyobb elismerését, az Aranypáva Nagydíjat nyerte el a tállyai Forgatós Citerazenekar az elmúlt hónapban.

Mint azt Vadas László zenepedagógustól, az együttes vezetőjétől megtudtuk, ez a díj azért nagyon értékes számukra, mert hasonló elismerésben ritkán részesülnek népzenei csoportok, azok is csak hosszú évek, évtizedek kemény munkája után. Ezzel szemben a tállyai zenekar tagjainak átlagéletkora tizennyolc év. – Az Aranypávát már 2006-ban megszereztük, az idei megmérettetésre azok az együttesek kaptak meghívást, akik akkor hasonló eredményt értek el. A versenyre Újszászon került sor, a zsűriben olyan szakemberek értékeltek, mint Olsvai Imre, Alföldy Boruss István, Birinyi József, Dévai János, Fehér Anikó, Várnai Ferenc, azaz a szakma szakértői, akik más megmérettetéseken már nyomon követték a tállyai fiatalok fejlődését – adott tájékoztatást Vadas László.

A Forgatós Citerazenekar 1996-ban alakult a szintén sikeres Orbán Balázs Citerazenekar utódjaként, de egy kissé elszakadva annak stílusától, ugyanis a dallamok közé, vonós imitációt csempésztek bőgő kontra kísérettel. A népdalok alá olyan harmóniákat visznek, amiket egyébként vonós zenekaroktól lehet hallani. Az új törekvés most jutott el addig, hogy szakmailag nincs kivetni való benne, a hangszerek autentikusan szólalnak meg, a feldolgozások nem tekerik ki a népdalokat, a dialektusnak, a hagyománynak megfelelően adják elő a zenei csokrokat. Az elmúlt évtized tevékenységét, a zenekar szakmai munkáját Aranypáva Nagydíjjal jutalmazta a szakzsűri, az együttes május második hetében öt napos turnén vesz részt Erdélyben.

SfL

Forrás: Észak-Magyarország 

 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Folytatódik a kukaosztás

A BMH Nonprofit Kft. – mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye hulladékgazdálkodási közszolgáltatója – értesíti az ügyfeleket, hogy azon ingatlanhasználók, akik a 2019. évi osztás alkalmával valamilyen okból kifolyólag nem vették át hulladékgyűjtő edényzetüket, 2020. január 16-át követően a 3900 Szerencs, Eperjes u. 7. szám alatti ügyfélszolgálati irodánál munkanapokon 8.00-16.00 óra között vehetik át.

További cikkek:

Hogyan készül a keresztrejtvény?

A keresztrejtvény készítés fortélyaiba avatja be az érdeklődőket Halász András, a Szerencsi Hírek rejtvénykészítője 2020. február 26-án, szerdán 14 órától a Rákóczi-vár lovagtermében.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Tájékoztatás az építéshatósági változásról

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII.23.) Korm. rendelet 2020. március elsején hatályba lépő rendelkezéseire tekintettel az általános építésügyi hatósági feladatokat az eddigi 16 járásszékhely települési önkormányzat jegyzője helyett megyei illetékességgel a kormányhivatal látja el.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Az éllovas csapat ellen játszott az SZVSE asztalitenisz-csapata hazai környezetben 2020. február 16-án.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  February 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
       1
  3  4  5  6  7  9
18192123
242529 

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás


Wholesale Jerseys Cheap