- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. február 28.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Városi rendezvények Harc a "legjobbsuliért"

Harc a "legjobbsuliért"

Email Nyomtat PDF

Hogyan készül a polip ropilén?

Elindult a www.legjobbsuli.hu internetes oldalon az a május végéig tartó szavazás, amelynek célja, hogy a legtöbb voksot kapó intézmény megkaphassa a Legjobb Tanári Elszólások Iskolája címet.

 

Egy PR, egy vírusvédelemmel, valamint egy programozással foglalkozó vállalkozás hívta életre tavaly ősszel a tizenéves korosztályt szavazásra buzdító honlapot.

Ferling József, az egyik ötletgazda azt mondja: ha az iskola szóba kerül, akkor a kamaszok gyakran csak vonogatják a vállukat, és ebben sok minden benne van, mondjuk, "a szükséges rossz, elkerülhetetlen, majd csak túléljük valahogy". De tapasztalatai szerint, ha tovább faggatózik a kíváncsiskodó, kiderül, hogy a diákok mennyire kötődnek iskolájukhoz, szeretik annak hagyományait, tanárait.

- Ezért hoztunk létre számukra egy virtuális közösségi teret, ahol az internetes voksolással elindul a nagy verseny: melyik iskola a legjobb - mondja az oldalról Ferling. A szavazatszámláló mellett pedig van egy üzenőfal, ami úgy működik, mint egy nagy stadion: innen kiabálnak, biztatják szavazásra egymást tanárok, diákok, szülők egyaránt. És ez bizony néha visszás helyzetet is teremt: egyszer annyira elszabadultak az indulatok, hogy két hétre "le kellett meszelni a falat". Igaz, a kisiskolákkal szemben némi előnyre tehetnek szert a nagyobb iskolák, de a voksolásra buzdítás hatékonysága is kulcselem.

És mitől lesz egy suli a legjobb? "Mert aranyosak a tanárok", vagy mert "sok a zöld felület az udvaron". Aztán előfordul, hogy aki bővebben indokolja szavazatát, egész történeteket ír róluk. Naponta több ezer látogató kattint az oldalra, de az internetes közösségi portálok sikerei előre jelzik, hogy ez az oldal is egyre látogatottabb lesz.

A biztonságra megpróbálnak ügyelni: kell is néha. Ferling szerint kiszűrhetők az egyetlen gépről küldött úgynevezett automatikus szavazatok. De így is akadt egy srác, aki megtréfálta a programozókat, és csalt a szavazáson. A kódtörő fiúnak azonnal munkát ajánlott az egyik szponzor. Az oldalon emellett hasznos továbbtanulási információkat lehet olvasni.

Jelenleg a három legjobb suli az összetettben:

1. Műhelytelepi Általános Iskola (Debrecen);

2. Bocskai István Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola (Szerencs);

3. Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Székesfehérvár).

Ferling József nem tesz társadalomtudományos összefüggésekre világító megállapításokat, de azt mondja, az utóbbi hónapokban a keleti országrészből nagyon sok diák szavaz saját iskolájára. Ebben a hónapban például még nem jutott be budapesti suli az első három közé. Az előző fordulóban egyébként 623 iskolát neveztek az internetező diákok.

Az oldal hosszú távú célja, hogy a szavazással odacsábított diákoknak értékeket közvetíthessenek: értesüljenek kulturális programokról, olvashassanak cikkeket környezetvédelmi témákról. Azt is szeretnék elérni, hogy a gyerekeket foglalkoztató komolyabb, súlyosabb problémák is megjelenhessek, hogy a tematikus fórumokban véleményt cserélhessenek, tanácsokat kaphassanak.

"Diák: Miért írunk dogát?

Kémiatanár: Mert ha pofára osztályzok, nagyon megszívod!"

"Fogj egy zacskó ropit, törd össze, tedd be egy tál vízbe, mikor a ropi elázott, végy egy polipot és tedd bele a tál vízbe. Így lesz a polip ropilén."

Forrás: Népszabadság • Ó. M. D.   • 2008. április 25.

 

 
 

A cikkhez több hozzászólás nem lehetséges.

Folytatódik a kukaosztás

A BMH Nonprofit Kft. – mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye hulladékgazdálkodási közszolgáltatója – értesíti az ügyfeleket, hogy azon ingatlanhasználók, akik a 2019. évi osztás alkalmával valamilyen okból kifolyólag nem vették át hulladékgyűjtő edényzetüket, 2020. január 16-át követően a 3900 Szerencs, Eperjes u. 7. szám alatti ügyfélszolgálati irodánál munkanapokon 8.00-16.00 óra között vehetik át.

További cikkek:

Hogyan készül a keresztrejtvény?

A keresztrejtvény készítés fortélyaiba avatja be az érdeklődőket Halász András, a Szerencsi Hírek rejtvénykészítője 2020. február 26-án, szerdán 14 órától a Rákóczi-vár lovagtermében.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Tájékoztatás az építéshatósági változásról

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII.23.) Korm. rendelet 2020. március elsején hatályba lépő rendelkezéseire tekintettel az általános építésügyi hatósági feladatokat az eddigi 16 járásszékhely települési önkormányzat jegyzője helyett megyei illetékességgel a kormányhivatal látja el.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Az éllovas csapat ellen játszott az SZVSE asztalitenisz-csapata hazai környezetben 2020. február 16-án.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  February 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
       1
  3  4  5  6  7  9
18192123
242529 

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás


Wholesale Jerseys Cheap