- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 23.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Város Hírességeink Fery Antal

Fery Antal

Email Nyomtat PDF
grafikus (1908-1994)

alt1908. június 12-én született Szerencsen. Édesapja, Fery Alto Csehországból származik, a cukorgyár alkalmazottja volt. Antal a család tizedik gyermeke volt. Édesapja korai halála miatt hamar elkezdett dolgozni. A szerencsi cukorgyárban iparostanonc volt, de felettesei felfigyeltek a mindig és mindenütt rajzoló fiúra, s lehetővé tették, hogy 1927-től művészeti tanulmányokat folytasson Budapesten. Az Iparművészeti Iskolában Simay és Helbing tanárok voltak a mesterei. 1935-ben nyerte el a grafikusi oklevelet és eleinte főként reklámgrafikával foglalkozott.
1939-ben kezdett – Varga Nándor Lajos irányítása alatt – a fametszéssel foglalkozni, de a háború ezt az ígéretes munkát félbeszakította: nem olyan esztendők voltak, amelyekben grafikai alkotásokat gyűjtöttek az emberek.
Csak az ötvenes évek közepén kezdett újból kisgrafikákat, elsősorban libriseket készíteni.
1959-ben újjászületett a KBK, a Kisgrafika Barátok Köre, és ezzel az egész terület tevékenysége fellendült. (1978-tól haláláig a KBK elnöke volt).
Sok könyv és folyóirat foglalkozott tevékenységével, számos egyéni kiállítása volt (Budapest, Prága, Moszkva, altnagyobb magyar városok, stb.) és számtalan kollektív exlibris kiállításon vett részt. Nemzetközi díjakat is nyert, sok nemzetközi exlibris kongresszuson vett részt.
A szerencsi Zempléni Múzeum felvállalta a nyolcvanas évek végén, hogy kiadja alkotásainak jegyzékét: jóval több mint 2000 fametszet fűződik Fery Antal nevéhez.
E fametszetek értékét egyaránt adja a téma és a kivitelezés minősége. A téma gyakran kötődik hazánk történelméhez, irodalmához: évfordulók alkalmával szívesen véste ki híres írók, költők, tudósok arcképét. Az arcképes fametszeteiből több kiállítás is készült.
Elkészítette a híres magyar könyvtárakat bemutató sorozatát, sok magyar műemléket is megörökített.
Külön csoportot alkotnak szőlős-boros fametszetei, amelyek egyben szülőföldjével való szoros kapcsolatára is utalnak.
Tiszta stílusa mentes minden mesterkéltségtől – írja egyik méltatója, dr. Soós Imre –, hű maradt realista látásmódjához, nem engedett az absztrakt vonzásnak, és nem kívánt sohase szürrealista lenni.
Fery Antal szerény, jó humorú ember és művész volt. Számára fametszetet készíteni a nagy örömöt jelentett. Jelszava a német ősnyomdászoké volt: „Irtsd a feketét!” (Azaz: könnyítsd meg a nyomtatást!) Ez teszi világossá, érthetővé lapjait.
Fery Antal exlibriseinek állandó kiállítása 1992-ben nyílt meg a szerencsi Zempléni Múzeumban.

(Ex libris: latin kifejezés. A könyvtábla belsejébe ragasztott, a tulajdonos nevét, esetleg címerét, jelképét tartalmazó könyvjegy. Szó szerint: … könyveiből.)

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás