- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. július 19.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Turizmus Környező települések Tiszalúc

Tiszalúc

Email Nyomtat PDF
Tiszalúc Miskolctól 20, Tokajtól 30 km távolságra, a Harangod mező délkeleti részén, a Takta holt-tiszai torkolatánál található nagyközség. Már az őskorban lakott telep volt. Legrégebbi őskori emlékei a csiszolt kőkorszakból valók, de bronzkori leleteket is találtak itt. A honfoglalás alatt Lucnál a Tiszán kikötő és rév volt, itt eveztek át Árpád vezér követei is. Anonymus „Lucy” néven említi. A 17. század végén hajdúváros, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem 1642-ben telepített itt le hajdúkat.
A település címere az 1697-es évszámmal ellátott pecsétnyomó alapján ké­szült, amely kardot tartó kart és fölötte ötágú koronát ábrázol. A korona a címerben nem a királyság, hanem a hatalom, a közigazgatás jelképe, a kardot tartó kar pedig arra utal, hogy Tiszalúc hajdúváros volt a 17. században, lakói fegyverrel szolgálták a hazát.
A 18. század folyamán vámszedő hely volt a rév mellett, valamint királyi sókamarahely. A szat­mári béke után a település Rákóczi-birtokként királyi kézre került. A reformáció buzgó követőkre talált Tiszalúcon és az új vallás hívei 1600 körül templomot építettek maguknak. Az épületet 1822-ben és 1905-ben bővítették, és jelentősen átalakították.
A Tiszalúc elnevezést 1863-tól használják.
Vízfolyások, tavak, folyók érintik, lehetőséget kínálva az állattartásra, a víziturizmusra, halászatra, vadászatra.
A település infrastrukturális kiépítettsége jó. A közúthálózat, vezetékes ivóvíz, telefonhálózat, gázhálózat, kommunális hulladéklerakó telep megépült. Folyamatban van a szennyvízcsatorna kiépítése.
A nagyközség az oktatás, közművelődés, sport terén kiépült intézmény­hálózattal rendelkezik.
Tiszalúc műemléki védettségű nevezetessége egy 1892-ben épült, vert falú népi lakóház, amely napjainkban tájházként működik. A faluszer­kezet helyi védettséget élvez.
 

A héten lesz a szúnyoggyérítés Ondon!

Tisztelt Ondiak! A 2019. július 4-én elmaradt szúnyoggyérítésre a héten, 2019.07.11. csütörtöktől 2019.07.14. vasárnapig tartó időszakban az egyik este, napnyugtát megelőző órában kerül sor.

További cikkek:

Buffalo Market kézműves és régiségvásár

Buffalo Market kézműves és régiségvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. július 20-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

Fidesz-képviselő: nagy jelentőségű a térségben a PIMCO Kft. szerencsi beruházása

Budapest – Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben, mert majdnem kétszáz új munkahelyet és plusz adóbevételt jelent.

További cikkek:

Tyúkértékesítési akció

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. tyúkértékesítési akciót hirdet a siskai tojótelepen 2019. június 28-30-ig (péntek, szombat, vasárnap), amíg a készlet tart, 360 Ft/db ÁFA-s áron.

További cikkek:

Biztonságos vakáció

A gyerekek biztonságának érdekében érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait, hogy az iskolakezdésnél senkinek se kelljen a kellemetlen nyári élményeiről beszámolnia. Hasznos bűnmegelőzési tanácsok az Elektronikus Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) aktuális kiadványában.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
  1  2  3  4  5  7
  8  910121314
151617181921
22232425262728
293031    


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás