- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 25.
szombat
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Turizmus Környező települések Tiszalúc

Tiszalúc

Email Nyomtat PDF
Tiszalúc Miskolctól 20, Tokajtól 30 km távolságra, a Harangod mező délkeleti részén, a Takta holt-tiszai torkolatánál található nagyközség. Már az őskorban lakott telep volt. Legrégebbi őskori emlékei a csiszolt kőkorszakból valók, de bronzkori leleteket is találtak itt. A honfoglalás alatt Lucnál a Tiszán kikötő és rév volt, itt eveztek át Árpád vezér követei is. Anonymus „Lucy” néven említi. A 17. század végén hajdúváros, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem 1642-ben telepített itt le hajdúkat.
A település címere az 1697-es évszámmal ellátott pecsétnyomó alapján ké­szült, amely kardot tartó kart és fölötte ötágú koronát ábrázol. A korona a címerben nem a királyság, hanem a hatalom, a közigazgatás jelképe, a kardot tartó kar pedig arra utal, hogy Tiszalúc hajdúváros volt a 17. században, lakói fegyverrel szolgálták a hazát.
A 18. század folyamán vámszedő hely volt a rév mellett, valamint királyi sókamarahely. A szat­mári béke után a település Rákóczi-birtokként királyi kézre került. A reformáció buzgó követőkre talált Tiszalúcon és az új vallás hívei 1600 körül templomot építettek maguknak. Az épületet 1822-ben és 1905-ben bővítették, és jelentősen átalakították.
A Tiszalúc elnevezést 1863-tól használják.
Vízfolyások, tavak, folyók érintik, lehetőséget kínálva az állattartásra, a víziturizmusra, halászatra, vadászatra.
A település infrastrukturális kiépítettsége jó. A közúthálózat, vezetékes ivóvíz, telefonhálózat, gázhálózat, kommunális hulladéklerakó telep megépült. Folyamatban van a szennyvízcsatorna kiépítése.
A nagyközség az oktatás, közművelődés, sport terén kiépült intézmény­hálózattal rendelkezik.
Tiszalúc műemléki védettségű nevezetessége egy 1892-ben épült, vert falú népi lakóház, amely napjainkban tájházként működik. A faluszer­kezet helyi védettséget élvez.
 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás