- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 28.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tállya

Email Nyomtat PDF
A Tokaji (Zempléni)-hegység dny-i lábánál meghúzódó nagyközség egyik jelentős szőlő (bor)termelő települése a világörökség részének nyilvání­tott Tokaj-hegyaljának. A geodézusok mérései szerint Európa mértani középpontjában fekszik. A település főterén, műemléki környezetben áll a római katolikus templom, a Rákóczi-kúria, valamint a Maillot-kastély. A település alatt húzódó híres Rákóczi-pince szintén a védett építési kör­nyezet részét alkotja. Az eredetileg gótikus, most barokk stílusú római katolikus templomot Szent László tiszteletére építették a 14. sz. elején.
A főoltárképet Maulberts Antal osztrák festő készítette. A Rákóczi-kúria épületében fordította le Károly Gáspár a Szent Bibliát. Egyes feljegyzé­sek szerint a Rákóczi-szabadságharc idején itt bujdosott Rákóczi Ferenc. Az 1753-ban (mások szerint 1549-ben) épült református templom kő­fallal körülhatárolt területen található. A tállyai evangélikus templom Kossuth Lajos emlékét őrzi. A harangláb tövében meghúzódó kis épü­letben keresztelték meg „a legnagyobb magyar”-t, melyre az eredeti keresztelőkút emlékeztet. A Balogh-kúriában lakott a Franciaországból hazatelepült híres szobrász, Magda Frank, aki Ferenczi Béni tanítványa volt. A katolikus templom temetőjében áll Lavotta János zeneszerző sír­emléke. A polgármesteri hivatal kertjében állítottak emléket Zempléni Árpád költőknek, aki Tállya szülötte és az általános iskola névadója is. Szoborral emlékeznek meg Dr. Bártfai Szabó Gyuláról, aki a filoxéravész idején küzdött az ártalmas bogarak ellen.
Egy szomorúfűz alatt találjuk Encsy György Kőzet- és Ásványkiállítását. A főúton a szőlőfeldolgozás egyes mozzanatait megörökítő faszobrokkal is találkozhatunk. Egyik közkedvelt szobor a szőlőlugas alatt hordón ülő és békésen iszogató Bacchus, ez előtt a szobor előtt halad el az évente megrendezett, fesztivál jellegű szüreti nap felvonulása.
A település ma egy dinamikusan fejlődő, számos beruházással büszkélke­dő község. A tállyai vendégszeretet messze földön híres.
 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás