- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 19.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Turizmus Környező települések Taktaszada

Taktaszada

Email Nyomtat PDF
A Takta patak melletti település területéről neolitikus gödrök, szkíta sí­rok és római cserepek kerültek elő. A falu az Árpád-házi királyok idejé­ben keletkezett. 1227-ben „Zada” néven említik az írásos emlékek. Az 1270-es években a Zud nemzetségből való Bikkfiai Jakab fia, Simon volt a birtokosa.
A 14. században építették sáncokkal körülvett földvárát, melynek a kö­zeli Takta patak adta a nevet. A földvár a 14. században a Monaky, majd a Doby-család kezébe került.
A település lakói alaposan megszenvedték az elmúlt évszázadok történel­mi viharait, de mindig talpra álltak.
1567-ben a török égette fel a települést, de a lakók 1620-ra újjáépítet­ték. A falusiak nagy része Rákóczit támogatta a szabadságharc idején, így a labanccsapatok 1711-ben lerombolták a községet. 1717-re újra felépítették. Ekkor már az Andrássyak birtoka. 1831-ben és 1855-ben kolerajárvány sújtotta a lakosságot.
A 19. század végén sokan kivándoroltak Amerikába, mások a közeli vá­rosokba költöztek. 1919-ben román csapatok szállták meg a falut. A II. világháborúban sokan estek el a szadaiak közül.
Az elmúlt 10-15 évben a település jelentős változásokon ment keresztül. Kiépült a telefon-, víz-, gáz- és kábeltelevízió-hálózat. 2001-ben átadták az új Művelődési Házat. Felújították az orvosi rendelőt. A 2002-ben megépült bekötőútnak köszönhetően megszűnt a község zsáktelepülés jellege. 2004-ben két új bérlakás épült, 2005-ben pedig az új polgármes­teri hivatal építésének és átadásának örülhettek Taktaszada lakói. 2006-ban EU-beruházással bővítették és felújították az óvodát.
A település építészeti emlékei a római katolikus templom és a műemlé­ki védelem alatt álló református templom. A két világháború áldozatai tiszteletére emlékművet állították. A Tájházban a múlt emlékeit gyűjtik, őrzik és mutatják be a jelenkor és a jövő generációinak.
 

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás