- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 14.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Turizmus Környező települések Sóstófalva

Sóstófalva

Email Nyomtat PDF
Az aprócska település a Harangod dombvidékén fekszik, Szerencstől és Miskolctól 25-25 km távolságra. Sóstófalva története régi időkre vezet­hető vissza. A régészek neolit település nyomait tárták fel a környéken. A 19. századig a község nem a mai helyén, hanem a Hernád folyó bal partján helyezkedett el. Egy 1387-es irat szerint ekkori neve Hoporty volt. A folyó gyakori áradása, a földcsuszamlások alkalmatlanná tették a települést a terjeszkedésére, így 1870 körül új helyen kezdtek el épít­kezni. A Megyaszó felé eső réten volt egy kis tó, mellette élt egy Sós nevű uradalmi gazda. Ezt a helyet sóstói uradalomnak nevezte el a falu, Hoportyból is sokan jártak ide napszámba. Miután 1892-ben a falu leégett és végleg új helyre költöztek, a települést Sóstófalvának nevezték el. A község régi helyén még láthatók a régi temető és a termés tárolására használt vermek maradványai.
A község zsáktelepülés, infrastrukturális ellátottsága jónak mondható. Az önkormányzat pl. iskola, óvoda, idősek klubja működtetésével gon­doskodik lakóiról.
A faluban még megtalálhatóak az alapításkori, vagyis a 19. század végi, 20. század eleji, a környékre jellemző háztípusok. A község lakosai túl­nyomórészt reformátusok. A szecesszió jegyeit magán viselő templomuk a 20. század elején épült, többször felújították.
2004. évben katolikus templommal gazdagodott a település. A község faluháza 1998-ban épült.
A Hernád folyó festői szépségű kanyarulata, a falutól mindössze 800 méter távolságra található partvidéke a turizmusfejlesztés alapja lehet a közeljövőben. A tiszta levegőjű, csendes környezet a horgászok, kempin­gezők, madármegfigyelők, vízitúrázók kedvelt megállóhelyévé válhat.
 

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás