- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 29.
szerda
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rátka

Email Nyomtat PDF
Rátka község a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidék egyik német nemzetiségi települése. A településről az első írásos adat 1255-ben jelenik meg. 1567-ben azon zempléni települések között em­legetik, melyeket feldúlt a török. A község a regéci uradalom részeként a Rákóczi család birtoka, 1697-től teljesen lakatlan. 1716-ban Trauthson János Lipót Donát herceg kapta meg a tulajdonjogot. Fia, Trauthson János Vilmos a Német Római Birodalom alattvalói közül hívott be telepeseket. Így népesült be 1750-ben, majd 1785-ben újra a község Schwarzwald és a Bódeni tó környékéről érkező családokkal.
A betelepülők temérdek munkával, kitartó szorgalommal, a Feketeerdő és vidéke XVIII. századi termelési kultúráját, ötvözve a magyarság kul­túrájával, rendbe tették a történelem viharaiban elpusztult települést. A község lakói úgy alkalmazkodtak, integrálódtak, hogy közben megőriz­ték identitásukat, szokásaikat, hagyományaikat.
A ma élő lakosság is híven őrzi nyelvi-, kulturális-, tárgyi emlékeit. Ha­gyományőrző tevékenysége meghatározó a település idegenforgalmában. Az amatőr kultúrcsoportok (énekkar, táncegyüttesek, zenekar) népvise­lete, szép műsora-, az itt élők nagy vendégszeretete-, speciális „sváb éte­leik”-, a község határában termett jóízű tokaji bor, feledhetetlenné teszi a vendégek számára a községben eltöltött időt.
A település nevezetességei: Az 1824-ben épült műemlék jellegű Tájház, a római katolikus templom, valamint Szent István és Boldog Gizella domborműve.
 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás