- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 14.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Prügy

Email Nyomtat PDF
A település a Taktaköz középső részén fekszik. A régészeti leletek tanúsá­ga szerint már az őskorban lakott hely volt. Nevét – melyet valószínűleg az Aba nemzetségbeli Prud ispán után kapott – Árpád-kori okleveleink­ben is megtalálhatjuk. Az 1300-as években templomos helyként említet­ték. 1562-ben már működött itt a református egyház. A török korban a környék lakói a Tisza és a Takta mocsaraiba menekültek a háborús pusz­títások idején. A 18. században a környék legnagyobb birtokosa a Patay család volt, akik kastélyukat is itt építették fel. Az 1752-es tűzvészben az egész falu leégett, ekkor vált használhatatlanná régi temploma is. A ma látható református templom 1803-10 között épült fel. A korábban Prügymonostora, Prügytelek néven is említett község nevét 1908-ban változtatták Pthrügyről Prügyre. 1950-ben került a település Szabolcs megyétől Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez. A II. világhábo­rút követően alakult ki a település mai képe. Az érintetlen természeti környezetét megőrző település vonzó lehet a falu nyugalmát kereső, pi­henni vágyó ember számára.
Prügy nevezetessége a klasszicista stílusú református templom, mely­nek berendezése is figyelemreméltó. A község emlékműveket állította világháborúban elesett hősei tiszteletére. A Millenniumi emlékművét 2001-ben avatták fel. A település legfontosabb látnivalója a Móricz-em­lékház. Az író 1887-1891 között Prügyön töltötte gyermekkora néhány meghatározó évét. A leégett eredeti épület helyén emelt házban 1971 óta működik a magyar próza kiemelkedő alakjának életét bemutató ki­állítás. Az emlékház másik tárlata a 19-20. század fordulójának paraszti életmódját mutatja be. 1991 óta kiemelkedő eseménye településnek a Móricz-napok kulturális versenye és programjai.
 

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás