- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 25.
szombat
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Monok

Email Nyomtat PDF
A Tokaj-hegyaljai borvidék egyik nagy múltú települése. Monokról Anony­mus Gesta Hungaroruma is említést tesz. A település legkorábbi írott emlé­ke 1392-ből származik. Monok neve többek szerint személynévből alakult, melynek alapjául a monoh szó barát, szerzetes jelentése tekinthető.
A község híres szülötte Kossuth Lajos. A „legnagyobb magyar” egykori szülőháza 1949 óta a Kossuth Emlékmúzeumnak ad helyet. A copfstílusú épülettel szemben található a Kossuth-park Kisfaludy Strobl Zsigmond egész alakos bronz Kossuth-szobrával.
A falutól délnyugatra lévő domb tetején épült fel a Monaky-család reneszánsz kastélya, mely több mint 500 éve áll, ma Reneszánsz Kastély Szálló, amely­hez reneszánsz lovagéttermet terveznek. A település kevésbé ismert műemlé­ke az 1750-ben épült Andrássy-kastély. 1914 óta iskola működik benne.
A Sarlós Boldogasszonynak szentelt kései barokk stílusú katolikus temp­lom tornyát 1831-ben emelték. A templomban őrzik Szent Orbán erek­lyéjét, melyet XIV. Kelemen pápa ajándékozott gróf Andrássy Istvánnak.
Műemléki környezetben a Kálvária dombon emelkedik a Szent Kereszt Felmagasztalásának Kápolnája, emléket állítva Jézus keresztútjának. 1910 óta minden évben szeptemberében hívők sokasága zarándokol a Kálváriá­ra közeli és távoli településekről, külföldről, hogy lelkileg megtisztuljon.
Monok a hegyaljai bortermelő kultúra egyik jellegzetes települése, 2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett. A települé­sen található ódon pincék nemespenésszel borított falai érlelik az értékes monoki borritkaságokat.
A település környékét gyönyörű erdők borítják, a dombok gyalog, kerék­párral vagy lóháton is könnyen elérhetőek, az erdőjárás után az Ingvár-tó tükre pihenteti szemünket. A magyar és külföldi alkotókat is felvonultató művésztáborban nyaranta pezsgő művészeti élet zajlik. A táborban szüle­tett alkotásokból az Andrássy-kastélyban rendeznek kiállítást.
 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás