- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 14.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Turizmus Környező települések Megyaszó

Megyaszó

Email Nyomtat PDF
Megyaszó Község Zemplén délnyugati csücskében fekszik, Harangod-vidékének központja. Az itt talált bronzkori leletek és a feltárt népván­dorlás kori temető bizonyítja, hogy a terület már évezredek óta lakott hely. A település neve először 1219-ben fordul elő írásos emlékben. A 18. században mezővárosi rangot kapott, ebben az időszakban a Miskolc-Kassa kereskedelmi útvonal érintette települést. A fokozott műemléki védelem alatt álló, gótikus stílusú református templomot az 1600-as években építették újjá, mely köré lőrésekkel ellátott várfalat emeltek. Orgonáját a kassai református templomból vásárolták, szószékeit kararai márványból faragták. A katolikus templomot 1949-ben építették, itt ta­lálható Fadrusz János híres művének, a „feszület”-nek másolata. Fadrusz másik munkája a „Mátyás fej” a polgármesteri hivatal előcsarnokában tekinthető meg. A báró Harkányi család egykori kastélyában 1960-tól gyermekotthon működik. A református templommal szembeni épület­ben tekinthető meg a községi múzeum.
Megyaszó fokozottan védett természeti értéke a tátorján nevű növény, mely csak néhány helyen él az országban. Idegenforgalmi látványosságok a szürkemarha csorda, a halastó, a fogathajtó pálya és kettesfogathajtó versenyek, melyek minden év májusában kiváló kikapcsolódási lehető­séget biztosítanak a látogatóknak.
A falu híres szülötte (és az általános iskola névadója) Mészáros Lőrinc, aki Dózsa György alvezére volt.
A község határának legnevezetesebb része a kellemes, borkóstolásra al­kalmas megyaszói „Pincefalu”. Itt 117 pince és a bennük található iga­zán régi borászati eszközök tanúsítják az itt élők hozzáértését, szeretetét a borkultúra iránt.
 

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás