- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 14.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Turizmus Környező települések Legyesbénye

Legyesbénye

Email Nyomtat PDF

Legyesbénye Zemplén déli részén, Hegyalján található, egy vulkánikus eredetű hegy lábánál fekszik.

Az Aba nemzetségek ősi javai közé tartozott ez a vidék.

A települést az 1330-as években említik először, Begna néven. Később Egyházasbénye, majd Albénye neveken is előfordul. A 14. században külön Albénye és Felbénye létezett.

1428-ban Zsigmond király a falut a Palaghy és Kelecsényi családoknak adományozta. Később I. Rákóczi György és felesége, Lórántffy Zsuzsan­na kapta meg adományként.

A 17. század folyamán a török többször végigpusztította a települést.

Egy 1730-as leírás szerint a helység puszta, de a század közepére újra benépesül.

A 18. század birtokosainak buzgalma folytán lassanként sza­porodott a népessége, míg ezután új községgé alakult. Plébániája már a 14. században fennállott, valamint a temploma is.

A község most fennál­ló római katolikus templomát Jézus szent szívének tiszteletére szentelték fel 1902-ben. Református temploma a 18. század elején épült. A telepü­lésen Helytörténeti Múzeum látogatható.

Az elmúlt évtizedekben a település rohamos fejlődésnek indult. A la­kosság alapvető szükségleteit szolgálja 1970-től önálló orvosi rendelője, valamint postahivatala. 1978-től üzemel a vezetékes ivóvízhálózat, 2001-ben kiépítették a földgáz vezetéket. A lakosság nyugalmára, biztonságára vigyáz a helyi polgárőrség.

2000-ben felújították a katolikus templom belsejét, mely így a megye egyik legszebb vidéki temploma lett.

2004-ben a külső homlokzat teljes felújítása is megtörtént. Új intézmények jöttek létre: a Csecsemőgondozó, a Könyvtár, a Múzeum.

A katolikus templom oldalán 2002-ben Millenniumi emlékművet avattak. 1999-ben kezdte meg működését a „Legyesbényéért Közalapítvány”, mely sokat tett a település építéséért, szépítéséért.

 

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás