- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. november 14.
csütörtök
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Golop

Email Nyomtat PDF
A Szerencs-patak és a Somos-hegy között található, jellegzetes hegy­aljai település a megye keleti részén Szerencstől 16 km-re. Határában 3000 éves temetkezési helyre bukkantak. Első írásos említése az 1200-as évekből való „Glup”, „Gulup”, „Galoph” alakban. A 13. században az Aba nemzetségbeli Bököny eladta a területet István fiainak. 1354-ben a király Csobajjal együtt Monaky Mihálynak adta, majd 1356-ban az egri káptalan birtoka lett. 1571-től a Golopi-család ősi lakhelye. A 18. század második felében a Vay és a Vécsey családok voltak a terület föl­desurai. A falu keleti szélén, mocsaras patak völgyében Vay Sándor bir­tokán épült az 1800-as években a (régi) Vay-kastély. A két saroktornyos, eredetileg reneszánsz stílusú épületet többször átalakították, látványos park vette körül.

A tó, a sziget, a vízesés, a malomárok, a gazdag növény­állomány hajdan egyedivé tette ezt a kastélyparkot. Természetvédelmi területté nyilvánítását a megmaradt idős tiszafák, tölgyek és platánok indokolják. Szomszédságában található az 1820-ban, klasszicizáló stí­lusban épült (új) Vay-kastély. A település építészeti remeke az 1600-as évek táján épített református templom is. A római katolikus templomot 1886-ban szentelték fel.

A község infrastruktúrája folyamatosan fejlődik: a vezetékes ivóvízellátottság 90 %-os, míg vezetékes gázzal a lakások 70 %-a rendel­kezik, a szennyvízhálózat kiépítése folyamatosan történik. A település külterületéből 1374 hektár erdő, 560 szőlő, 540 szántó, a többi rét és legelő. Golop a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék része.

 

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár

Buffalo Market kézműves, régiség- és zsibvásár a Buffalo Bill étterem melletti vásártéren 2019. november 16-án, szombaton 8-14 óra között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Amikor a szezon elején úgy döntöttünk, hogy a bajnokságban három csapattal indulunk (NB II, NB III, megyei), az volt a legfőbb célunk, hogy megadjuk a rutinszerzés lehetőségét és játékalkalmat biztosítsunk minden tagunk, főképp a legifjabbak számára – akár az eredményesség rovására is.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  November 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      1  2  3
  5  6  8
1114
181923
2630 


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás