ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Az a mindent eldöntő felvételi


Miskolc, Szerencs - Ha valaki gimnáziumba szeretne bejutni, jó, hatanulmányi átlaga legalább négyes, de ahol nagy a túljelentkezés, ott nem árt a 4,5 fölötti eredmény.

 

A szakközépiskolák ezen a téren nagy változatosságot mutatnak, van olyan képzés, ahová 4,5 fölötti átlaggalvesznek föl diákokat, de olyan is akad, ahová már hármas eredménnyel be lehet jutni, némelyik szakképző iskolába pedig a 2,7-es átlag is elég.

Elbeszélgetnek

A héten elkezdődött a középiskolákbanazáltalános felvételi eljárás, amely március 7-éig tart.
A központi írásbelin túl vannak a diákok, most a szóbelik, a felvételi elbeszélgetések és az alkalmassági vizsgák következnek- mondta el portálunknak Bogátiné Lakatos Edit, a megyei pedagógiai intézet pályaválasztási felelőse. A gimnáziumok általában a központi írásbelin kívül tartanak tagozati felvételit is, szóbelit és írásbelitszakközépiskolákbannem kérik mindenütt a központi írásbelit, és általában felvételi elbeszélgetésttartanak, melyen kiderül a tanuló általános tájékozottsága. A művészeti és sport tagozatokra alkalmassági vizsga után lehet bejutni, a szakképző iskolákban pedig szintén felvételi elbeszélgetést szerveznek. Természetesen számít az általános iskolai tanulmányi átlag is.

Túljelentkezés van

Nincs baj a jelentkezők számával a miskolci Gábor Áron Szakközépiskolában. Ide 360-an jelentkeztek, és körülbelül 100 tanulót vesznek föl - tudtuk meg Csordásné Bereczki Ildikó igazgatótól. Bár az igaz, hogy nem mindenki az első helyen szeretne bejutni az iskolába, de hogy kik, ezt az intézmény nem tudhatja. Jó közepes átlag kell a sikeres felvételhez, aművészeti tagozatonpedig a tehetség számít.
Háromszoros a túljelentkezésaszerencsi Bocskai István Gimnáziumban. Dr. Gál András igazgatóúgy tapasztalja: az idén már érezni lehet a demográfiai hullámvölgyet, és a jelentkezők tanulmányi eredménye is szerényebb valamivel, mint tavaly. Panaszra azonban nincs okuk, hisz szeptembertől 6 osztályt indítanak, és akik bejutnak, azoknak atanulmányi eredményüklegalább 4-es.


Forrás: Észak-Magyarország

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image