ROVATOK

2024. május 13, H
Szervác, Imola, Imelda

Új Magyarország Felzárkóztatási Program összefoglalás


2008. február 14-én, csütörtökön 15.00 órától Szerencsen, a Rákóczi-vár Lovagtermében
tartották az Új Magyarország Felzárkóztatási Program keretében azt a szakmai és módszertani konzultációt, amely a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztésére irányul.

Bene Dániel a Kistérségi Központi Programiroda vezetője elmondta, hogy korábban az Országgyűlés elfogadott egy törvényt, ami a kistérségek gazdasági és társadalmi felzárkóztatásának megkezdéséről szóló programot tartalmazta. A program 174 kistérségre mutatott rá, amelyekből 33 a leghátrányosabb, ezek a szegénység gócpontjai, ahol az ország lakosságának 10%-a, azaz 1 millió ember él. A családok nagy része segélyekből és alkalmi munkákból tartják fent magukat.

A program uniós források felhasználásával indult, s a 33 kistérség fejlesztésére elkülönített forrás mintegy 135 milliárd forint. A források felhasználásának ellenőrzésére alakult meg a Stratégiai Irányító Bizottság, amely számon tartja, hogy melyek azok a kistérségi szintek, amelyek nem tudtak fejlesztési forrásokat igénybe venni. A kistérségek a pályázati eljárásokban beruházásaikat nagyobb százalékban fedezhetik közösségi pénzből. A támogatott fejlesztések egy része a foglalkoztathatóság és az életminőség javítására irányulnak. A leghátrányosabb településeknek 50%-os támogatást adnak, így kevesebb az önrész.

A komplex fejlesztő programokról születő döntéseket a többcélú kistérségi társulások tanácsai hozzák, s a 2007. december 15-ével létrejött Kistérségi Fejlesztési Bizottságok pedig a helyi fejlesztések operatív irányítói a következő területeken:

  • gazdasági-és területfejlesztés
  • közoktatás-fejlesztés
  • szociális ellátás
  • esélyegyenlőség
  • foglalkoztatás

A program célja, hogy a tanácsok vállalkozókból, civil szervezetekből, kisebbségi önkormányzatok vezetőiből, képviselőiből álló 15-20 fős munkaszervezetként működjenek. A helyi fejlesztési tervek 2008 áprilisában válnak véglegessé, amelyek tartalmazzák a kistérség azon elképzeléseit, hogy milyen pályázatokon kívánnak majd elindulni. A javaslatok kiértékelésére 2008 májusában kerül sor.

Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image