ROVATOK

2024. május 19, V
Ivó, Milán

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Szerencs Város Önkormányzata 2015. november 26-án lakossági közmeghallgatást tartott a Rákóczi-vár színháztermében.

Az eseményen Koncz Ferenc polgármester számolt be az elmúlt esztendő legfontosabb helyi történéseiről, a megvalósult városfejlesztési beruházásokról és a jövőbeli elképzelésekről.

– Nehéz, rögös utat tettünk meg, mióta átvettük a város vezetését, hiszen az öt évvel ezelőtti – az előző önkormányzattól örökölt – hárommilliárdos adóssághoz képest ma már nincsenek hiteleink, teljes mértékben önerőből gazdálkodunk – mondta beszédében Koncz Ferenc, kiemelve, hogy napjainkban már nemcsak pályázatból végeznek felújításokat, hanem saját forrásból is, amire korábban soha nem volt példa. – Ebben az évben összesen több mint 110 esetben nyújtottunk különböző támogatásokat a rászoruló családoknak: rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 373-an részesültek, nyári gyermekétkeztetés keretében 112-en kaptak meleg ételt, tanévkezdési támogatást 1066 főnek tudtunk adni. Emellett felsőoktatási ösztöndíjat és jegyzettámogatási pályázatot is kiírtunk az egyetemi és főiskolai hallgatók részére. Az önkormányzat idén októberben is ötezer forint értékű étkezési utalvánnyal segítette az időskorúakat – sorolta a polgármester.

A városvezető hangsúlyozta, hogy idén is igyekeztek segíteni az első lakáshoz jutókat, a városban letelepedni kívánó fiatalokat. A polgármester a napjainkban tapasztalható kivándorlásról szólva elmondta: törekedni kell a fiatalok itt tartására vagy visszacsábítására, melyhez munkahelyteremtésre és a bérezés megfelelő szintre emelésére van szükség, de ezekhez elengedhetetlen az Európai Unió támogatása.

Koncz Ferenc szerint vonzóvá kell tenni Szerencset: népszerűsíteni kell elsődleges idegenforgalmi központunkat, a Rákóczi-várat, az egyedülálló képeslapgyűjteményt bemutató Zempléni Múzeumot, a felújítás alatt lévő cukormúzeumot, a Fürdő és Wellnessházat. Elhangzott, hogy idén ismét látogatói csúcsot döntött az Országos Csokoládé Fesztivál. A polgármester ezúton is köszönetet mondott a szervezésben és megvalósításban résztvevő 440 dolgozónak.

Szó esett a közelmúltban felújított, egykori cukorgyári raktárépületről, melynek rekonstrukcióját 200 millió forint pályázati forrásból valósította meg az önkormányzat. Az épületben bemutatják majd a szerencsi csokoládégyártás történetét, a kapcsolódó tárgyi emlékeket, illetve létesül egy helyi ipartörténeti múzeum is, továbbá csokoládépanoptikumot és csokoládékészítésre alkalmas műhelyt is kialakítanak. Várhatóan ez lesz a település turisztikai centruma, amely a Tokaj-Hegyaljára induló kerékpártúrák kiinduló pontja is lehet a jövőben.

Elhangzott, hogy az elmúlt nyáron megújult a Simai Ifjúsági Tábor és Vendégház főépülete, melynek rekonstrukciójára és az eszközök beszerzésére nettó 32,7 millió forintos támogatást nyert a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. A tábor megkapta a „falusi szálláshely napraforgóval” tanúsító védjegy legmagasabb minősítését, a négy napraforgót. Ehhez kapcsolódóan szóba került, hogy Szerencs Város Önkormányzata 150 millió forint pályázati támogatást nyert a még fel nem újított létesítményeinek hőszigetelésére. Ennek keretében ez év december végéig külső szigetelést kapnak a simai tábor bungalói, a Szerencsi Idősek Otthona lakóépületei, valamint a Szerencsi Középiskolai Kollégium diákszállója.

A polgármester felidézte, hogy az önkormányzat 65 millió forint pályázati pénzből és több mint 75 millió forint saját forrásból felújította az egykori Hunyadi iskola mellett található tornacsarnokot. Jelenleg is tart a cukormúzeum épületének felújítása, melyhez 8,5 millió forint állami támogatást nyert a város. A szerencsi mentőállomás nemrég befejeződött rekonstrukciójáról szólva Koncz Ferenc elmondta, hogy az önkormányzattól független beruházás során több felújítandó elemet kihagyott a kivitelező. Ezért a városvezetés önerőből kicserélte a parkettát, továbbá rendbe fogják tenni az elektromos rendszert, valamint a tetőt és az udvart is.

A polgármester beszámolt az idén lezárult „Eséllyel a jövőbe – Gyermekesély program a szerencsi kistérségben” című TÁMOP-projektről is, mely két és fél év alatt 35 ember foglalkoztatását biztosította és 134 ember munkáját finanszírozta a közel 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból. Az önkormányzat elektromos kerékpárokat vásárolt a házi segítségnyújtásban dolgozóknak. Elkészült a 37-es átkelési szakasz menti szervizutak, valamint az Arad és Bakó utca aszfaltozása, járdaépítés történt a Gyár és a Jókai utcában, illetve a Kassa és a Bástya utca között, elkészült a látványos hármas halom a prügyi körforgóban. A polgármester hangsúlyozta: ezek mind önerőből váltak valóra, az alapanyagokat a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. állította elő közmunkaprogram keretében.

A városvezető előadásában aláhúzta, hogy Szerencsen jó a közbiztonság, köszönhetően a rendőrségnek és a velük együttműködő polgárőrségnek. Ennek kapcsán szóba került, hogy a közelmúltban átadták a Szerencsi Polgárőr Egyesület új irodáját. Az egykori cukorgyári főkapu melletti kiszolgáló épület felújítása önkormányzati és képviselői támogatásból valósult meg.

Kérdésként merült fel a hallgatóság részéről a 37-es út négysávosítása: egyre zsúfoltabb a szerencsi átkelési szakasz, lehet-e elkerülő utat építeni? Koncz Ferenc válaszában kifejtette, hogy a jelenlegi elképzelés szerint a belső forgalom egy részét átirányítanák a két szervizútra, így a 37-es kétszer egy sávra szűkülne. Hozzátette, hogy tervben van egy déli elkerülő építése is, melynek 2030-ban várható a megvalósulása.

További megoldandó problémaként felmerült, hogy az elmúlt tíz év alatt drasztikusan csökkent a szórakozóhelyek száma, alig van kikapcsolódási lehetősége a fiataloknak Szerencsen. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat és a művelődési központ időről időre igyekszik saját kezdeményezéssel előállni. Koncz Ferenc megjegyezte: szeretnék gyarapítani a kulturált szórakozás színtereit, és ez ügyben szívesen fogadnák például külső beruházó megkeresését.

Dr. Börzsönyi József nyugalmazott esperes javaslatot tett a szerencsi református templom turisztikai népszerűsítésére. A lelkész szerint első lépésként táblával lehetne jelezni, hogy merre található a nagy történelmi múlttal rendelkező épület.

 
Image

Médiapartnereink

Image

Tegyen virtuális túrát településünkön!

Image