- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. szeptember 23.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Sajtószemle Díszpolgárrá fogadta Szerencs

Díszpolgárrá fogadta Szerencs

Email Nyomtat PDF

Szerencs – Takács István Szerencs Napján vette át a kitüntető elismerést.

Szerencs Napján minden évben kitüntetéseket ad át az önkormányzat az arra érdemeseknek. Idén mások mellett „Szerencs Város Díszpolgára” kitüntetést vehetett át dr. Takács István a város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése, hagyományai megőrzése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért.

Generációkon át

– A családunk öt generációra visszatekintve szerencsi polgárok – mondja dr. Takács István.

– Az 1840-es évektől jelen vagyunk Szerencs életében, és ebből három egymást követő generáció az édesiparban is jelen volt, így már tősgyökeres szerencsinek vallhatom magam. Jómagam a Szerencsi Cukorgyár szerződéses ösztöndíjasaként jártam egyetemre. A hetvenes évek elején a cukorgyárban dolgoztam, majd a pártbizottságon töltöttem egy pár évet, de 1980-tól újra az édesiparban dolgozom. A rendszerváltás után 1996-ban jött létre a Szerencsi Bonbon Kft., egyértelműen azzal a céllal, hogy megmentsük a szerencsi csokoládégyártás hagyományait, amely már 1923 óta jelen van a településen. A klasszikus szerencsi csokoládékat kezdtük el gyártani, azokat, amelyek nagyon munkaigényesek. Egyrészt ezeket a termékeket igyekszünk megmenteni, másrészt pedig a munkafolyamatokat is, azokat, amelyeket sokszor fel sem jegyeztek, magunknak kellett rátalálni, néha véletlenszerűen.

Dr. Takács István szívesen merül el a szakmában, ­hosszasan magyarázza, valamennyi termék szinte egy külön szakma és mindegyiknek megvannak a maguk különleges fogásai. Egyszer a csokoládémázat kellett volna fényesíteni, de az azzal foglalkozó munkás négy óra múltán feladta, mert nem akart sikerülni. Dühében még a fedőt is rátette az üstre, majd elvonult. Amikor visszatért és levette a fedőt, a csokoládémáz már fényes volt, így jöttek rá a fényesítés titkára, mert ez nem szerepelt a leírásokban. Mint ahogy annak a titka sem szerepelt, hogy a mogyorókrém alkotóelemei miért válnak szét, ha a 40 fokos töltés után a 8 fokos tárolókamrába viszik. Egészen addig, amíg az egyik műszak végén egy adag krémet a dolgozók nem vittek be a tárolóba, hanem ott hagyták egy 25 fokos hőmérsékletű teremben. Másnapra a krém tökéletes lett, azóta mindig pihentetik a mogyorókrémet, mielőtt a hűvösebb tárolóba vinnék.

Büszke Szerencsre

Természetesen megkérdeztük, milyen érzés volt átvenni a díjat.

– Nagyon örültem, hogy a város, amelynek évtizedek óta a polgára vagyok, most díszpolgárává fogadott – mondja dr. Takács ­István.

– Már középiskolás koromban belevetettem magam a közéletbe, de nem azért, mert díjat szerettem volna kapni, hanem azért, mert magam is tenni szerettem volna Szerencsért. Amikor elvégeztem az egyetemet, szerettek volna ott tartani oktatónak, de a szívem már nagyon hazahúzott Szerencs­re és ezt a döntésemet a mai napig nem bántam meg. Büszke vagyok arra, hogy itt élhetek és dolgozhatok a Hegyalja kapujában, abban a városban, amelynek elődeink méltán alapozták meg a hírnevét. Hiszem azt, ennek a településnek van jövője. Ha munkahelyek lesznek, az emberek is itt maradnak, hiszen Szerencs egy nagyon szerethető, nyugodt város.

BG

www.boon.hu 2018.07.26.

 

Pályázati támogatással Rozsnyón

Szerencs Város Önkormányzata 2018 év végén pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, és 1,1 millió forint támogatást nyert el 2019. évre a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Idősek napja

Szerencs Város Önkormányzata minden érdeklődőt szeretettel vár a városi idősek napi ünnepségre 2019. október 1-jén, kedden 17 órától a Rákóczi-vár színháztermébe.

További cikkek:

Fidesz-képviselő: nagy jelentőségű a térségben a PIMCO Kft. szerencsi beruházása

Budapest – Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben, mert majdnem kétszáz új munkahelyet és plusz adóbevételt jelent.

További cikkek:

Állásajánlatok - 2019.09.13.

Állásajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

24 órás úszás

Ismét meghirdeti az SZVSE úszószakosztálya a 24 órás úszás tömegsportrendezvényt 2019. szeptember 27-28-ára a szerencsi Városi Tanuszodába.

További cikkek:

Bűnmegelőzés, és baleset-megelőzés a Szerencsi Csokoládé Fesztivál nulladik napján

A lakosság vagyonbiztonsága, az áldozattá válás elkerülése, és a közlekedésbiztonság érdekében a rendőrség az elmúlt évekhez hasonlóan részt vesz a megye jelentősebb eseményein.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  September 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  7
101112131415
16171822
232429
      


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

ASP pályázati projekt
Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás