- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 23.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Sajtószemle Rákóczi, Szerencs, megyenap

Rákóczi, Szerencs, megyenap

Email Nyomtat PDF

Szerencs – „Minden közösség életében fontosak a közös ünnepek, amelyek erősítik az összetartozást, alkalmat adnak a múlt felidézésére, jelen értékelésére és a jövő céljainak a megfogalmazására” – magyarázta megnyitóbeszédében Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke miért is hívták életre a megyenapot.

Az első seregszemlének a szerencsi Rákóczi-vár adott otthont.

Lezsák Miklós gyűjteményéből összeállított, Szerencshez kötődő fejedelmeket bemutató kiállítás megnyitójával indult a nap. Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere mondott köszöntőt.

Nemzetközi sajtótájékoztatóval folytatódott a nap, amelyen a partner régiók delegációi vettek részt a felvidéki Kassa megyéből, a lengyelországi Sziléziából és a Kárpátaljai vajdaságból, valamint a német Rheingau-Taunus-Kreisből. Valamennyi partner hitet tett a sokoldalú együttműködés fejlesztése mellett, nagyszerű ötletnek tartották az összetartozást erősítő megyenapot.

Ringer István tárogató jelével és Kelemen Csaba Rákóczi imájával indult az ünnepi megnyitó, amely keretében a közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy megyénk büszke kurucos múltjára, a hagyományokra, ezért is választották II. Rákóczi Ferenc Magyarországra visszatértének és a szabadságharc kezdetének dátumát a megye napjának. Szerencs városa pedig, mint egykori Rákóczi birtok méltó színhelye a közös ünnepnek. Zdenko Trebula, Kassa megye elnöke ugyancsak megemlékezett a Rákóczi hagyományokról, Emlékeztetett rá, hogy a két határmenti megye közt régtől jó kapcsolat van, amelyet folytatni kívánnak. Grzegorz Wolnik, a sziléziai regionális közgyűlés elnöke élőnek és fejlődőnek nevezte az együttműködést. Wojciech Buczak, a kárpátaljai vajdaság helyettes marsallja kiemelte, hogy a magyar-lengyel-szlovák partnerek közös érdeke a Baltikumot a Balkánnal összekötő Via Carpatia útvonal megépítése. Günter Retzmann, Rheingau-Taunus-Kreis járási közgyűlés elnöke a szabadság és az összefogás jelképének nevezte II. Rákóczi Ferencet, megköszönte a német egyesítést elősegítő egykori határnyitást. Szorgalmazta a két térség közötti kapcsolatok erősítését.

Koncz Ferenc megköszönte, hogy az első megyenapnak városa adhat otthont. A vár nem csak a múltat jelenti, hanem szerves része a város életének. Az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet a kitűnő hegyaljai borokra és a csokira, mint helyi értékre.

A köszöntőket követően a Perecesi Bányász Fúvószenekar játékával kezdetét vette az egész napos kulturális kavalkád, amelyet lengyel és szlovák előadók fellépése is színesített, de nagy sikert aratott a rendőrség kommandós bemutatója is. Bánné dr. Gál Boglárka, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntőjében szólt az értékmegőrzős, ápolás fontosságáról, az értéktárról. „Az eddig elvégzett munka is igazolja azon meggyőződésünket, hogy a korábban sokszor sematikusan nehézipari vidékként beállított Borsod-Abaúj-Zemplén megye számtalan megőrzésre, ápolásra, továbbadásra méltó emlékkel rendelkezik.”

A beszédet követően a közgyűlés elnökének társaságában átadták a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége díjat hat kategóriában. Garadnai pisztrángtenyésztés (agrár és élelmiszergazdaság szakmai kategória) Miskolci Területi Értéktár Bizottság. Zsóry Gyógy és Strandfürdő (egészség és életmód) Mezőkövesdi Területi Értéktár Bizottság. Vizsolyi református templom (épített környezet) Vizsolyi Református.

Egyházközösség. Hollóházi porcelán (kulturális örökség) Hollóházi Területi Értéktár Bizottság. Megyer-hegyi tengerszem (természeti környezet) Sárospataki Területi Értéktár Bizottság. Cigándi apróbéles (turizmus és vendéglátás) Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány.

A vár lovagtermében kiállított Magyar Értékek Vándortérképét Bánné dr. Gál Boglárka mutatta be. Ezt követően a vendégek ellátták ujjlenyomatukkal a nagy méretű textilből készült Magyarország térképet és a kódexbe beírhatták az értékőrzéssel kapcsolatos gondolataikat.

A nagyobb várudvaron és a színházteremben mentek a színpadi produkciók, a kisebb udvaron pedig megyénk értékeiből rendeztek bemutatót. A délelőtti szemerkélő esős idő délutánra megjavult, s Pál Dénes koncertjére megtelt a nézőtér. A megyenap fénypontjaként A Fejedelem című musicalt mutatták be. Az előadás előtt Török Dezső mondott köszöntőt.

Emlékeztetett megyénk és a Rákócziak, ezen belül a család és Szerencs kapcsolatára. Kiemelte, hogy II. Rákóczi Ferenc integráló személyiség volt. A megyei önkormányzat ápolja a hagyományokat. Ezt a célt szolgálja a musical bemutatója is, amely valójában megkoronázta a napot. A sok évszázados falak közt megelevenedett II. Rákóczi Ferenc és kora. A közönség vastapsával ért véget az előadás és egyben Borsod-Abaúj-Zemplén I. Megyenapja.

- Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -  

Forrás: www.boon.hu 2015. 06. 18.

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás