- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 20.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Sajtószemle Megtestesült boldogság

Megtestesült boldogság

Email Nyomtat PDF

Polgár Info - Idén már hetedik alkalommal várja látogatóit Szerencs városának talán legfontosabb nyári eseménye, - s az édesszájúak minden évben örömmel várt kedvenc rendezvénye, – az Országos Csokoládé Fesztivál augusztus 22-24 között.

A csokoládé egy olyan édesség, mely mindenkiben kellemes érzést vált ki. Sokáig azt gondolták a tudósok, hogy a kakaóban valamiféle olyan anyag található, mely a szervezetbe jutva endorfint – közkeletű nevén boldogsághormont – szabadít fel. Újabb kutatások azt igyekeznek bebizonyítani, hogy tulajdonképpen nem vegyi folyamatok indulnak el, pusztán lélektani hatással bír a csokoládé, kellemes gyermekkori emlékeket idéz fel mindenkiben, és ennek van olyan boldogító hatása. Kísérletekkel bizonyították, hogy nem kell elfogyasztanunk ezt a kedvelt édességet, elég, ha kimondják előttünk a nevét, vagy erősen gondolunk rá, máris nyugodtabbak, jobb kedvűek leszünk. Ennek az lehet az alapja, hogy gyermekkorunkban a csokoládéval, mindig a jutalmazás, a dicséret járt együtt, hisz bizonyára nincs olyan gyerek a földön, aki, ha bármi rosszat elkövetett, ráparancsoltak volna szigorú szülei: most pedig addig nincs megbocsátás, nincs játék, amíg ezt a nagy tábla csokoládét, mind be nem majszolod!

Bármi is legyen azonban az ok, felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen fogyasztanak csokit, s ezen a hétvégén meg is lesz minden lehetőségük arra – feltéve, hogy ellátogatnak Szerencsre – hogy a legfinomabb fajtákból válogassanak kedvükre.

S a finom csokoládé mellett természetesen egyéb programokkal is várja a rendezvény a látogatóit.

Szombaton 10 órakor ünnepélyes keretek között köszöntőt mond Koncz Ferenc polgármester, majd a megnyitó beszédet dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a rendezvény fővédnöke mondja el. Megtiszteli a rendezvényt jelenlétével dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Taskó József a NAK megyei elnöke is.

Idei újdonságként megrendezésre kerülnek a kamarai gazdanapok, melyen a kiállítók lehetőséget kapnak arra, hogy a nagyközönség megismerhesse termékeiket, illetve a kapcsolódó szakmai konferencia fő témájaként esik majd szó a vidékfejlesztés lehetőségeiről.

Szintén újdonság, és remélhetően érdekes színfolt lesz a rendezvényen a nemzetközi sváb találkozó.

Egy ilyen nagyszabású hétvégi fesztivál alaphangulatát általában az adja meg, milyen fellépő együtteseket sikerül elhívni, milyen zenei kínálatot tud nyújtani. A háromnapos rendezvény első napja hagyományosan koncertnap. Pénteken a kiemelkedő húzónév az Irigy Hónaljmirigy, de mellettük lehetőséget kapnak ma még kevésbé ismert, tehetséges fiatal helyi együttesek is, a jövő - talán – leendő sztárjai.

Míg az első napon, - pénteken, - a könnyűzenei koncertek szerepelnek a kínálatban, szombaton már teljes üzemben dübörög majd a Fesztivál. Készítményeikkel megjelennek az ország minden szegletéből ideérkező édességgyártók, hogy a közönség saját maga – szó szerint véve a kifejezést – szája íze szerint válassza ki a széles kínálatból azt, ami neki legjobban ízlik. S miközben idősebbektől egész a legfiatalabb korosztályig ízlelgetik a csokikat, látványban sem lesz hiány. A korán kelőket fanfárok köszöntik, majd néptánc együttesek, majorett csoportok színpompás felvonulásában gyönyörködhetnek. Külföldi hagyományőrző csoportok is bemutatkoznak, hisz jönnek Erdélyből, Szerbiából, Macedóniából is néptáncosok. Szombaton már a bőség zavarával is számolni kell, hisz a zenei fellépők négy színpadon is kínálnak szórakoztatást, bár ez valószínűleg a kicsiket hidegen hagyja akkor, amikor ellátogathatnak a csokoládé kalandparkba, vagy személyesen találkozhatnak Gombóc Artúrral és Hakapeszi Makival. Elsorolni is sok egyébként, mi mindennel várják a rendezők a látogatókat, ízelítőül csak pár valóban érdekesség: sakkverseny, várjáték, városnéző kisvonat, ugráló vár a kisebbeknek, a legkülönfélébb bemutatók, (aikido- karate- piloxing- motoros- középkori hangszer- rendőrségi- tűzoltó bemutató) minden korosztálynak.

A zenei kínálatban is mindenki talál kedvére valót, hisz kedvcsinálónak idézünk néhányat a fellépők közül: pénteken lesz  Republic, és az Irigy hónaljmirigy, szombaton Örökség, Ghymes, Kolompos, Kowalsky meg a Vega, és Belga, míg a vasárnapi zárónapon Ciráda, Kovács Kati, Irie Maffia, Killer Suprise, Depresszió, Vastag Csaba Hooligans. Sokféle stílus már így is, - és ez csak a fellépők egy része – tehát biztosan mindenki megtalálja majd, a neki kedveset.

Hagyományosan vasárnap éjfélkor tűzijátékkal búcsúztatják az az évi Csokifesztivált, hogy szinte talán már másnap az arra hivatottak elkezdjék szervezni a következőt, a nyolcadikat.

Egy „meghívott résztvevőről” biztosan tudjuk, hogy nem nagy örömmel vesz részt a 7. Szerencsi Csokifesztiválon. Arról a hatalmas ökörről van szó, amit vasárnap délelőtt a Várkertben fognak nyársra tűzve forgatni és megsütni az ínyencek nagy örömére. Mindenki más bizonyára – hasonlóan a megelőző évekhez – kellemesen kikapcsolódik majd, és jól fogja magát érezni a borsod megyei kisváros hagyományos, remek hangulatot teremtő, - és már névéből fakadóan is – szánknak és szívünknek „édes” Fesztiválján.

Tölgyesi Tibor

 

Polgár Info

www.polgainfo.hu


 

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás