- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 25.
szombat
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Sajtószemle „Nem mindegy, kivel megyünk világgá!”

„Nem mindegy, kivel megyünk világgá!”

Email Nyomtat PDF

2013. április 4. – Huszadik alkalommal ad otthont Miskolc az Utazási kiállításnak.

A Menjünk világgá…! elnevezésű, három napos turisztikai tárlatot csütörtökön nyitották meg az ITC Székházban. A program szakmai nappal kezdődött, ám lesznek családi események, illetve különböző bemutatók is.
Az ITC Székházban rendezik meg több éve az Utazási kiállítást, amelynek idén is vannak díszvendégei. A külföldi vendég Jordánia, míg a belföldi ezúttal Szerencs városa. A csütörtöki megnyitón köszöntötte az érdeklődő, utazni vágyó közönséget Bárdos István, a kiállítás menedzsere, aki az utazási tárlat kezdeteiről szólt.
Mint mondta, a 20 éves Menjünk világgá…! Utazási kiállítás ma is a kezdeti nyomvonalon halad, ám évről évre egyre színesedő kínálattal.
– Ilyen hosszú idő után mérleget von az ember, mi is ezt tettük. Amikor 20 évvel ezelőtt kitaláltuk, hogy legyen Miskolcon egy utazási kiállítás, három fő szempontot jelöltünk ki. Az első, hogy mindenképpen szakkiállítást szerettünk volna rendezni, hogy a turisztikai szakmának lehetősége nyíljon a találkozásra egymással, illetve az utazókedvű érdeklődőkkel. A második cél egy külföldi díszvendég meghívása volt, emellett pedig harmadik szempontként szerepelt, hogy előbbihez társuljon egy belföldi, a megyéből kikerülő vendég is, hiszen ebben a régióban számtalan érték van, amit ki tudunk domborítani – mondta Bárdos István.

A díszvendégekről szólva elmondta, minden évben más városok, országok kerülnek a középpontba. Idén a külföldi díszvendég Jordánia lett, amelynek oka, hogy az ország elérhető árú a turisták számára, így igen közkedvelt, nem csupán a hazai világlátók között. A belföldi díszvendég 2013-ban Szerencs.
– Szerencs Hegyalja kapuja. Kikerülhetetlen, ha Hegyalja felé indulunk el, s a város nagy erőfeszítéseket tesz az idegenforgalom terén – tette hozzá a kiállítás menedzsere.

A vendégeket, megjelenteket köszöntötte Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke, hiszen a szövetség második alkalommal képviselteti magát a rangos kiállításon. Az elnök szólt a MUISZ múltjáról, amelynek jelenleg 1100-1200 regisztrált utazási iroda a tagja. Molnár Gabriella felhívta a figyelmet az utazási irodák jelentőségére, előnyeire, hiszen mint mondta, minden utazni vágyó megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő irodát, s utazást.
– A regisztrált irodákban profi szakemberek dolgoznak, akik kedvező áron, élménygazdag utazási tervekkel szolgálnak, emellett gyorsabbak és hatékonyabbak, mintha valaki maga kezd el böngészni az interneten – emelte ki.

A megnyitón, az első, a szakmai napon természetesen megjelentek a díszvendégek is. Jordániát Osama Naffa konzul és Ahmed Bahgat, az Anubis Travel ügyvezetője képviselte. A konzul kiemelte, Jordánia egy békés, nyugodt ország a közel-kelet szívében, ahová az egész világból érkeznek turisták.
– A magyarok is szeretik országunkat, ennek leginkább az lehet az oka, hogy a magyar és jordán emberek között fontos hasonlóság, hogy mindkét nép vendégszerető és nagylelkű – emelte ki. Osama Naffa elmondta, mindenkit várnak szeretettel, hiszen ki ne akarna sétálni egy kétezer éves múltra visszatekintő városban, vagy fürdeni a Holt-tengerben, esetleg az ígéret földjére lépni, vagy a látni a Jordán folyó vizét. Jordánia egyébként több mint 28 ezer történelmi emlékhellyel rendelkező ország, amellyel a leggazdagabb kulturális értékeket őrző terület a világon

Ahmed Bahgat a konzulhoz csatlakozva hozzátette, a szép helyek fontosak, ám a legfontosabbak az emberek. – Franciaországban például nagyon sok szép hely van, de az emberek nem kedvesek, így rossz lehet a szájíz utazás után. Jordániában nagyon kedvesek és segítőkészek, épp úgy, mint itt, Magyarországon – tette hozzá.

– Mindenki elfogult saját városával kapcsolatban, s ez természetes. A megyében több mint 700 ezer ember él, s számtalan érték van, Szerencs azonban más, mi valóban Hegyalja kapuja vagyunk – ezt már Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere mondta, majd felhívta a figyelmet a városban működő cukormúzeumra, s minden résztvevőt meginvitált a Szerencsi Csokoládéfesztiválra, amit minden évben, az augusztus 20-a utáni hétvégén tartanak – idén augusztus 23-25. között.

A polgármester elmondta, Magyarországon is számtalan értékes helyet találnak azok, akik nem tehetik meg, hogy világgá menjenek.

Az Utazási kiállítást Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere nyitotta meg. Hivatalos köszöntőjében kitért arra, hogy a tárlat olyan új ötleteket ad, impulzusokat okoz, amelyekre az ember nem is gondolt volna, utazása tervezgetésekor.
– Eddig 13-14 utazási kiállításon vettem részt, s magas is találtam már itt olyan úti célokat, amelyek eszembe sem jutottak. Az azonban nagyon fontos, hogy nem mindegy, kivel megyünk világgá – mondta Kiss Gábor, majd kitért a turizmus szerepére a világ gazdaságában. Meghatározó iparágnak nevezte, amelynek érdekében mindent meg kell tenni, minden értéket meg kell mutatni.

Miskolccal kapcsolatban hozzátette, nagy öröm, hogy házigazdája lehet a város egy ilyen tárlatnak, hiszen ez gazdasági szempontból is fontos.
– Számtalan érték van a városban, amit nem is sorolnék most fel. Az azonban egyre fontosabbá válik, hogy élmény alapú programokkal csalogassuk Miskolcra a belföldi és külföldi vendégeket. Tavaly 13 százalékkal nőtt az idelátogatók, s Miskolcon éjszakázók száma, de jelenleg több olyan fejlesztés előtt állunk, ami tovább növeli ezt a számot – tette hozzá, majd hivatalosan is megnyitotta a 20. Utazási kiállítást, amelynek első napja a szakmát szólítja meg elsősorban.

Kassa, Európa Kulturális Fővárosa is bemutatkozott, szakmai szemmel, hiszen a város értékeiről Hoffman Éva idegenvezető beszélt, majd sajtótájékoztatón számolt be a Norda Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft igazgató helyettese, Ártim László, illetve Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője a régióban végrehajtott attrakciófejlesztésekről, s a leendő projektekről.

A kiállításon Szerencs, Jordánia és Miskolc mellett számos város mutatkozott be, Korzikától Mezőkövesdig.

A Szabics Kikötő és Szabadidőpark standjánál Kiss Ferenc fogadta az arra járókat. Mint mondta, egy különleges tanösvényt ajánlanak elsősorban a látogatók figyelmében, amely 2011-ben az Év Ökoturisztikai Tanösvénye lett.
– A 10 állomásos tanösvény a tiszavirágok életét mutatja be, emellett az ártéri erdő élővilágát, s vendégeink bepillanthatnak a régi, ártéri települések foglalkozásaiba is, megtudhatják például, hogyan dolgoztak a pákászok. Kínálunk emellett csónakkirándulást, kenutúrát. Az én kedvencem a kis csónakos túra, mert a csónakokkal lehetőség nyílik arra, hogy a turisták a természet részévé váljanak – mondta Kiss Ferenc.

Az Utazási kiállítás második, pénteki napja a közönség napja. Ekkor a díszvendégeké lesz a főszerep, akik különböző bemutatók keretében ismertetik értékeiket, a harmadik, szombati, záró napon pedig családi programokkal várják az érdeklődőket.

Kiss J.

Az eredeti cikket fotókkal a minap.hu weboldalon tekinthetik meg.

 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás