- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 28.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Sajtószemle Új időszámítás a múzeumokban

Új időszámítás a múzeumokban

Email Nyomtat PDF

Borsod-Abaúj-Zemplén - Januártól települési fenntartásba kerültek a múzeumok. Mik az első tapasztalatok?

Mi lesz a vidéki múzeumokkal? A kérdést még a nyáron vetettük fel, amikor már kezdett körvonalazódni, hogy januártól önkormányzati tulajdonba kerülnek a korábban megyei fenntartású múzeumok. „Nagy a bizonytalanság", mondták akkor a vidéki múzeumok vezetői közül többen. Többük szerint félő, hogy a döntés a kis múzeumok halálát jelenti majd, mert az önkormányzatoknak nincs pénze még egy intézmény finanszírozására. Mindnyájan említették, hogy legfeljebb ha pályázatból tudnának pénzhez jutni, az viszont esetleges, és közel sem fedezi a működés költségeit.

Megyénkben a döntés azt jelentette, hogy a megyei fenntartású Herman Ottó Múzeumot ezentúl Miskolc városa működteti, a 19 tagintézmény fenntartása (múzeum működik többek közt Sátoraljaújhelyen Pácinban, Szerencsen, Tokajban), a település feladata lett. A kis múzeumok módszertanilag nem maradtak magukra, szakmailag továbbra is segíti őket a korábbi központ. Ezt mint megtudtuk, igénylik is az önállóvá vált települési intézmények, legalábbis ezt summázhatjuk azokból a beszélgetésekből, amelyet több önkormányzati vezetővel folytattunk.

Van is, nincs is…

Pácin például mindenképp. Az ő helyzetük abban egyedi, hogy jelenleg van is múzeumuk, meg nincs is, fogalmazott Majoros László polgármester. Egy nyertes pályázat eredményeként korszerűsítették a fűtési rendszert, de a gázvezeték nem készült el, így nem tudnak fűteni, emellett a tervezett új kiállítás sem készült el. Így jelenleg nem üzemel a múzeum, de a polgármester szerint ez csak időleges, tele vannak tervekkel. Mondja, nonprofit kft.-t hoznak létre majd a működtetésre. Évi 36-38 ezer látogatója van a kastélyban működő múzeumnak, s Majoros László szerint még többet ki lehetne hozni belőle. A fenntartása azonban nem lesz egyszerű, minden azon múlik – fogalmaz a polgármester – hogy mennyi bevételt tudnak majd termelni a bérbeadásból: reneszánsz vacsorákban, esküvőkben, cégrendezvényekben gondolkodnak.

A tokaji múzeum kapcsán Májer János polgármestert kérdeztük. Elmondta, a múzeum 9,5 millió forint támogatást kap az államtól most az átvétel után, ez a bérre lesz elegendő, a működésre nem. Májer János hangsúlyozta, ezért a jövőben jobban kell ügyelniük a pályázatok készítésére, szponzori pénzek szerzésére és a látogatók számának növelésére.

Kiemelt fontosságú

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere is hasonló véleményen van. Mint mondta, az államtól kapott összeg a bérköltséget megközelítőleg fedezi. A működtetést a város más intézményeivel – a szintén a vár területén működő városi könyvtárral, a kulturális központtal – közösen kívánják megoldani. A polgármester hangsúlyozta, nagyon különleges gyűjtemények vannak a múzeumban, milliós nagyságrendű képeslap-gyűjteményük a legnagyobbak közé tartozik a világon. S örömmel töltötte el az is, hogy az átadás-átvételkor a minisztérium a szakmai elismerés hangján beszélt az intézményről.

Szamosvölgyi Pétert, Sátoraljaújhely polgármesterét is kérdeztük a város múzeumairól. Nyáron Fehér József, a Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője nyilatkozott lapunknak, akkor ő abban bízott, hogy akárcsak a széphalmi Nagyar Nyelv Múzeumát, a Kazinczyt is mint kiemelt fontosságú intézményeket befogadja a minisztérium. Mint a polgármestertől megtudtuk, ez megtörtént, mindkét intézmény a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz került. A polgármester elmondta, az intézmény fenntartása így az önkormányzati költségekben nem jelentkezik. A takarítást, az esetleges plusz teremőr biztosítását, az udvar rendben tartását azonban az önkormányzat vállalta magára.

ÉM-HM  

2013. 01. 16.

 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás