- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 20.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Sajtószemle Új időszámítás a múzeumokban

Új időszámítás a múzeumokban

Email Nyomtat PDF

Borsod-Abaúj-Zemplén - Januártól települési fenntartásba kerültek a múzeumok. Mik az első tapasztalatok?

Mi lesz a vidéki múzeumokkal? A kérdést még a nyáron vetettük fel, amikor már kezdett körvonalazódni, hogy januártól önkormányzati tulajdonba kerülnek a korábban megyei fenntartású múzeumok. „Nagy a bizonytalanság", mondták akkor a vidéki múzeumok vezetői közül többen. Többük szerint félő, hogy a döntés a kis múzeumok halálát jelenti majd, mert az önkormányzatoknak nincs pénze még egy intézmény finanszírozására. Mindnyájan említették, hogy legfeljebb ha pályázatból tudnának pénzhez jutni, az viszont esetleges, és közel sem fedezi a működés költségeit.

Megyénkben a döntés azt jelentette, hogy a megyei fenntartású Herman Ottó Múzeumot ezentúl Miskolc városa működteti, a 19 tagintézmény fenntartása (múzeum működik többek közt Sátoraljaújhelyen Pácinban, Szerencsen, Tokajban), a település feladata lett. A kis múzeumok módszertanilag nem maradtak magukra, szakmailag továbbra is segíti őket a korábbi központ. Ezt mint megtudtuk, igénylik is az önállóvá vált települési intézmények, legalábbis ezt summázhatjuk azokból a beszélgetésekből, amelyet több önkormányzati vezetővel folytattunk.

Van is, nincs is…

Pácin például mindenképp. Az ő helyzetük abban egyedi, hogy jelenleg van is múzeumuk, meg nincs is, fogalmazott Majoros László polgármester. Egy nyertes pályázat eredményeként korszerűsítették a fűtési rendszert, de a gázvezeték nem készült el, így nem tudnak fűteni, emellett a tervezett új kiállítás sem készült el. Így jelenleg nem üzemel a múzeum, de a polgármester szerint ez csak időleges, tele vannak tervekkel. Mondja, nonprofit kft.-t hoznak létre majd a működtetésre. Évi 36-38 ezer látogatója van a kastélyban működő múzeumnak, s Majoros László szerint még többet ki lehetne hozni belőle. A fenntartása azonban nem lesz egyszerű, minden azon múlik – fogalmaz a polgármester – hogy mennyi bevételt tudnak majd termelni a bérbeadásból: reneszánsz vacsorákban, esküvőkben, cégrendezvényekben gondolkodnak.

A tokaji múzeum kapcsán Májer János polgármestert kérdeztük. Elmondta, a múzeum 9,5 millió forint támogatást kap az államtól most az átvétel után, ez a bérre lesz elegendő, a működésre nem. Májer János hangsúlyozta, ezért a jövőben jobban kell ügyelniük a pályázatok készítésére, szponzori pénzek szerzésére és a látogatók számának növelésére.

Kiemelt fontosságú

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere is hasonló véleményen van. Mint mondta, az államtól kapott összeg a bérköltséget megközelítőleg fedezi. A működtetést a város más intézményeivel – a szintén a vár területén működő városi könyvtárral, a kulturális központtal – közösen kívánják megoldani. A polgármester hangsúlyozta, nagyon különleges gyűjtemények vannak a múzeumban, milliós nagyságrendű képeslap-gyűjteményük a legnagyobbak közé tartozik a világon. S örömmel töltötte el az is, hogy az átadás-átvételkor a minisztérium a szakmai elismerés hangján beszélt az intézményről.

Szamosvölgyi Pétert, Sátoraljaújhely polgármesterét is kérdeztük a város múzeumairól. Nyáron Fehér József, a Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője nyilatkozott lapunknak, akkor ő abban bízott, hogy akárcsak a széphalmi Nagyar Nyelv Múzeumát, a Kazinczyt is mint kiemelt fontosságú intézményeket befogadja a minisztérium. Mint a polgármestertől megtudtuk, ez megtörtént, mindkét intézmény a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz került. A polgármester elmondta, az intézmény fenntartása így az önkormányzati költségekben nem jelentkezik. A takarítást, az esetleges plusz teremőr biztosítását, az udvar rendben tartását azonban az önkormányzat vállalta magára.

ÉM-HM  

2013. 01. 16.

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás