- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 25.
szombat
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Rendőrségi hírek Idős emberek védelme a trükkös tolvajok ellen

Idős emberek védelme a trükkös tolvajok ellen

Email Nyomtat PDF

A Szerencsi Rendőrkapitányság felhívja valamennyi időskorú lakos figyelmét az utóbbi időben őket megcélzó elszaporodott trükkös csalásokra, bűncselekményekre!

Egyre gyakrabban valamelyik közüzemi szolgáltató (TIGÁZ, ÉMÁSZ, Vízmű) nevében kopogtatnak be idegen személyek, és karbantartói munkát színlelnek (flexibilis cső csere, szén-monoxid riasztó készülék értékesítése). Ezért pénzt kérnek, vagy felváltatják a nagyobb címletű bankjegyüket, miközben kifigyelik, hol is tartja pénzét a házigazda, amit azután ellopnak.

A sértetté válás elkerülése érdekében az ismeretleneket mindig várakoztassák az ajtón kívül, ha pedig gyanússá válnak, hívják a rendőrséget. Figyeljék meg jól az idegeneket, hogy használható személyleírást tudjanak róluk adni, esetleg jegyezzék fel járművük rendszámát.

A TIGÁZ felhívta ügyfelei figyelmét, hogy munkatársaik semmilyen körülmények között nem jogosultak készpénz átvételére és átadására. A be- és kifizetéseket kizárólag folyószámláról történő utalással, vagy postai úton kiküldött csekken bonyolítják le.
A közüzemi szolgáltatók soha nem végeznek helyszíni díjbeszedést, a számla kiegyenlítését sem kérik készpénzben. Aki valamelyik szolgáltató nevében jelentkezik, kérjenek tőle igazolványt! Aki nem tudja magát minden kétséget kizáróan igazolni, ne engedjék be a lakásba!

A gázszolgáltató megbízásából dolgozó munkavállalók minden esetben arcképes igazolvánnyal és megbízólevéllel rendelkeznek, a fogyasztók felkeresésekor ezen dokumentumokkal igazolják magukat.

Ha az óvatosság ellenére valakivel szemben mégis bűncselekményt követnek el, azonnal hívja az ingyenesen hívható 112-es számot. A rendőrség kiérkezéséig pedig ne nyúljanak semmihez és ne változtassák meg a helyszínt.

Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.VIGYÁZAT! "UNOKÁZÓS" CSALÓK!

Ha közeli rokon, unoka, esetleg ismerős nevében hívják fel, és pénzt vagy különböző értékeket kérnek arra hivatkozva, hogy az állítólagos rokon, ismerős bajban van, ne higgye el! Előbb győződjön meg róla, hogy nem próbálják-e becsapni!

Az "unokázás" elnevezésű módszer szerint több bűnöző követ el úgy csalást, hogy egyikük síró, zaklatott, eltorzított hangon az időseket otthonukban felhívja, majd elmondja, hogy ő az idős személy közeli hozzátartozója, legtöbb esetben unokája, és bajba került, így sürgősen készpénzre vagy pénzzé tehető ékszerekre van szüksége.
Ha a fenti történetet az idős személyek elhiszik, a telefonáló elmondja, hogy személyesen nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi az értékekért, a másik elkövető ezután átveszi azokat, majd távozik a helyszínről.

A sértettek rendszerint 70 év felettiek, a vezetékes telefonjukon keresték meg őket késő este vagy éjjel.
Az bűnözők rendkívül jól informáltak lehetnek az idős emberrel és/vagy hozzátartozójával kapcsolatban, hogy bizalmukba férkőzzenek.

Ezért felhívjuk a figyelmet arra, ha Önöket állítólagosan kölcsönfelvétel vagy baleset miatt bajban lévő családtagjuk, ismerősük nevében felhívják, akkor:
minden alkalommal győződjenek meg róla, hogy tényleg bajba került-e a rokon, hívják fel a többi családtagot, és mindenekelőtt NE ADJANAK ÁT PÉNZT IDEGENEKNEK!

A leggyakoribb színlelt okok:
Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.

Az áldozattá válás megelőzhető!
Ha Öntől is a fenti módokon próbálnak pénzt kicsalni, kérjük, hogy értesítse a Rendőrséget a 112 telefonszámon.
A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.


Különböző nyereménnyel hitegető TELEFONOS csalók

Szeretnénk felhívni valamennyi helyi lakos figyelmét az utóbbi időben jelentkező telefonos csalásokra!
A sértetteket ismeretlen személyek hívják fel telefonjukon mobiltelefon-társaság ügyintézőjeként bemutatkozva azzal, hogy nyereményjátékukon kisorsolták, ezért … Ft összeget nyert. Persze a nyeremény átvételének feltétele is van: bankautomatán keresztül kell az általa megadott telefonszámra pénzt feltölteni, melyet „természetesen” vissza fognak utalni. Volt olyan sértett, aki több tranzakció során 180.000 Ft-ot töltött fel a megadott számra, az ismeretlen elkövető ugyanis ügyelt a hivatalos látszatra, például – miközben telefonon keresztül adta az utasításokat a banki tranzakcióhoz – kérte, hogy a bankkártya PIN-kódját ne mondja el még neki sem, s végig vonalban maradt. Az utalások után azzal búcsúzott áldozatától az elkövető, hogy 20-25 perc múlva érkezni fog számlájára a nyeremény, ill. az addig feltöltött összeg. Az utalás azonban nem érkezett meg, és az a telefonszám sem válaszolt, melyre a pénz feltöltésre került.

A Szerencsi Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, hogy az ilyen bűncselekmények elkerülése, megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

- Amennyiben hasonló telefonhívást kapnak, ne teljesítsék az idegen telefonáló kéréseit!

- Amennyiben ismeretlen számról érkezik hívás, és nyereményt ajánl az ismeretlen személy, ne dőljenek be neki, illetve ha módjukban áll, rögzítsék a beszélgetést.

- Ha nem vettek részt nyereményjátékon, akkor biztosan nem is nyerhettek. Amennyiben részt vettek nyereményjátékon, tájékozódjanak a játék szervezőjének internetes oldalán vagy telefonszámán.

- Fontos, hogy telefonon soha ne adjanak meg adatokat a bankkártyájukra vonatkozóan, mivel a csalók az adatok birtokában könnyen leemelhetik a számlán lévő teljes összeget. Bankkártyájuk adatait fokozott óvatossággal kezeljék, ne adják ki sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások estén!

- A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak a már említett nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra, hogy csak néhányat említsünk.

- Tanácsainkra hívják fel a környezetükben élő személyek figyelmét is a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Kérjük továbbá, hogyha ilyen helyzetbe kerülnek, ne teljesítsék a telefonáló kérését, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget. Bejelentést tehetnek az illetékes rendőrkapitányságon, a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy az ingyenesen hívható és a nap 24 órájában elérhető, névtelenségük megőrzése mellett a 06-80/555-111 „Telefontanú” zöld számán.Elkezdődött a tűzifavásárlás időszaka

A fűtési szezon közeledtével gyakoribbá válnak az olyan bűncselekmények, amelyek a fűtéssel, a fűtőanyagok beszerzésével kapcsolatosak. A kisebb településeken és falvakban már ilyenkor feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg, ha az ajánlott vételár is kedvező.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jóhiszeműek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer, hogy a megvásárolt – azaz kifizetett – mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csalárd szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét. Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak.

A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat.
Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt, és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Idegen személyektől vásárolni kockázatos!

Tisztázni kell, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is. Pontosítsák, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát.

A hozzáértés hiányában kérjenek segítséget megfelelő szakértelemmel rendelkező szakembertől. A tűzifát tárolják zárt, biztonságos helyen. Kellő körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak.

Kérjük, hogy bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott vételár, ne dőljenek be a csalóknak! Ha gyanús körülményt észlelnek, tegyenek bejelentést a 107-es, 112-es segélyhívószámok valamelyikén.

 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás