- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2017. október 20.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Lengyel-magyar barátság: alakuló testvérvárosi kapcsolat

Lengyel-magyar barátság: alakuló testvérvárosi kapcsolat

Email Nyomtat PDF

Ez év július elején Szerencs Városába látogatott a Varsótól 60 km-re lévő 20.000-es Pultusk város delegációja, élen Krzystof Nuskiewitz polgármester vezetésével testvérvárosi kapcsolat létesítése érdekében.

A tárgyalások eredményeként elviekben szeptember 16-án került volna sor a lengyelországi aláírásra az ottani 20. városnapon. Polgármesterünk egyéb kötelezettségei miatt nem tudott utazni, így dr. Korondi Klára, dr. Jenei András, dr. Krajnyák Rita, Krajnyák Enikő és jómagam vállalkoztunk a 650 km-es távolság megtételére.  Folyó hó 15-én indultunk, s 17-én már haza is érkeztünk.
Az ünnepi testületi ülésen a 21 képviselőből, tisztségviselőből 11 jelent meg ünnepi díszben, a képviselők kék, illetve az ottani sajátos rendszer miatt a városi tanács elnöke és elnökhelyettese, míg a közvetlenül választott polgármester és alpolgármester vörös színű palástban. Az amerikai és francia testvérvárosok nem képviseltették magukat, míg a régóta szlovák kapcsolat, illetve az újonnan kialakítandó ukrán és magyar delegáció tagjai foglaltak helyet a 3,5 órás ünnepi alkalmon.
A városi kitüntetéseket ezúttal a helyi püspök, egy zenész özvegye, valamint a részben magántulajdonú kórház igazgatója vehette át, de díjazott volt még a katonaság, rendőrség egy-egy elöljárója, egy ifjúsági énekkar, valamint egy magán zeneiskola képviselője, amiért hosszú éveken át tartó munkálkodásukkal segítették a város kulturális és morális értékeinek fennmaradását, ápolását.
Az ülésen részt vett a Krakkow-ban székelő magyar főkonzulátus vezetője is Dr. Habil. Körmendy Adrienne, aki még július elején is elkísérte a lengyel delegációt szerencsi útjára.
Szombat délelőtt megnézhettünk egy általános iskolát, ahol az alsó tagozatosok osztálytermében komoly játéksarkot alakítottak ki, voltunk a helyi múzeumban, illetve meglátogathattunk egy ultramodern bölcsődét, amit uniós segítséggel alakítottak ki.
A városnak két jelentősebb foglalkoztatója van, de a többség vagy külföldön, vagy Varsóban dolgozik napi bejárással. Az egyetem humán szakirányú képzést ad, egyébként sok a kisvállalkozó.
A mostani polgármester első ciklusát tölti, fő feladatának a pénzügyi források megteremtését tartja, hiszen a helyi gazdaság adóbefizetései ezt nem teszik lehetővé.
Az esti kulturális rendezvények jóval szerényebbek, mint a csokoládéfesztiválnál szokottak, de a Lengyelország Velencéjének is nevezett településen még komoly fejlesztés előtt áll az idegenforgalom, mert az adottságaik, az egykori püspöki palota, a várost átívelő folyók ehhez a feltételek egy részét biztosítják. Egyetlen magyar él a településen, de két gyermeke közül egyik sem maradt otthon, s a magyar nyelvet sem beszélik.
Megerősítettem az október 23-ra szóló meghívásunkat a testvérvárosi szerződés szerencsi aláírására.
A két város között remélhetőleg a kulturális és emberi kapcsolatok jelenthetnek hidat.
Köszönet a Városüzemeltető Nonprofit Kft-nek a kölcsön gépkocsiért, hisz az önkormányzat a mai napig nem rendelkezik olyan gépjárművel, amellyel egy ilyen út biztonságosan megtehető.

Szerencs, 2017. szeptember 18.

Tisztelettel: Egeli Zsolt, alpolgármester 

Szerencsi Tudománybarátok Köre

A Szerencsi Tudománybarátok Köre (Sz.T.K.) minden érdeklődőt szeretettel vár „Beszélgessünk…!” című előadássorozatának következő programjára 2017. október 25-én, szerdán 14.30 órakor.

További cikkek:

Tájékoztatás útlezárásról

Szerencs Város Önkormányzata nemzeti ünnepünk alkalmából megemlékezéseket szervez 2017. október 20-án és október 23-án. A rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében útlezárásra és forgalomelterelésre kell számítani az alábbi útszakaszokon és időpontokban:

További cikkek:

Asztalitenisz: egy győzelem, egy vereség

Az elmúlt hétvégén (2017. október 15.) az asztaliteniszezőink számára lezajlott a bajnokság 4. fordulója, amelyet mindkét csapatunk hazai környezetben vívott meg. Köllő András beszámolója:

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  October 2017  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      
  2  3  4  5
  9101112
1617181922
2428
3031     

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyó

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

Europart 2014

1956-os emlékév

Időjárás