- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja | Bocskai Napok Nyárádszeredán anno 2017

- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. augusztus 21.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Bocskai Napok Nyárádszeredán anno 2017

Bocskai Napok Nyárádszeredán anno 2017

Email Nyomtat PDF

Testvérvárosunkban a hagyománynak megfelelően február 17-20. között rendezték meg Bocskai István születésének 460. évfordulójáról a megemlékezést, valamint az egykori Váradi főkapitányt, Bihar megye főispánját, az akkor Marosszereda néven Maros megye székhelyéül szolgáló településen a székelyek fejedelemmé emelték 1605. február 21-én.

Péntek este dísz tanácsülésen adták át az elismerő díjakat, melyet az idén a megyei versenyt megnyerő 2-3 éves gyermekek, illetve olvasottsági versenyen győzedelmeskedő alsó tagozatos diákok, valamint tanáraik kaptak. Szombaton hagyomány és megújulás a nemezművészetben Mihályi Eszter nyárádszentsimoni alkotó kiállítását nyitották meg, ’Majd ha ember kell a gátra’ a Bocskai István Elméleti Líceum diákjainak hitvallása versben, dalban c. műsor összeállítást láthattunk, amely mind rendezésében, mint kivitelében példamutató módon járta körül a hazafiság, a szülőhazához való kötődés gondolatait.

Sárándi Tamás szerkesztésében megjelent a Levezényelt visszacsatolás, a magyar katonai közigazgatás Észak-Erdélyben 1940. címmel tartotta meg könyvismertetőjét. A kötet egy példányát a városi könyvtárban fogjuk elhelyezni, hogy bárki beletekinthessen. A forrásmű azokat a hónapokat dolgozza fel, amikor a sebtében kivonuló, de gondosan rekviráló román közigazgatás, beleértve az oktatás- és egészségügy meghatározó személyeit is elhagyták a II. bécsi döntésben meghatározott területeket. Arra azonban még volt energiájuk, hogy olyan módosítást fogadtassanak el a németekkel, ami mintegy 40 km-n megszakította az erdélyi körvasúti hálózat működtetését, ezért a helyben nem biztosított alapanyagokról, élelmiszerekről sziszifuszi munkával kellett a hadseregnek gondoskodni, hiszen abban az időben a vasúton kívül nem volt számottevő nagy mennyiségű áru szállítására alkalmas közlekedési eszköz.

Ezt követően a Kovászna megye tanácsának elnöke egy térképgyűjteményt mutatott be nyomtatott kiadásban, s szakszerűen ismertette azok jelentéstartalmát, melyből nyilvánvalóvá vált, hogy a XVI. század végéig német, magyar, illetőleg latin feliratok jelezték a helységeket, illetve lakóikat, míg az időközben betelepült román lakosság összefoglaló módon, de településnevek nélkül került feltüntetésre, vagyis csekély jelentőségű népességnek tartották a térképkészítők.

Délután Ráduly Róbert Csíkszereda polgármesterének előadása „Erdélyben mindenki atyafi egymással” címmel Családfakutatás a Nyárádmentén alcímmel került megtartásra. A nagy érdeklődés mellett megtartott előadás végén köszönthettem városunk nevében a helyieket. Itt hangzott el, hogy a Magyar Kormány 120.000 euroval támogatta a Nyárádszeredában megvalósuló szakképzést, nevezetesen autószerelők magas színvonalú oktatására szól az adomány. Több városvezető is jelezte, hogy örömmel tekintenek az ez év, novemberére kitűzött Europart találkozó helyi megrendezésére, melynek részleteit folyó év, január végén Londonban egyeztették az érintett önkormányzatok képviselői.

Az estét a Bekecs néptáncegyüttes Esszencia c. műsora zárta, mely válogatás Közép-Erdély táncaiból. A zenei szerkesztő Koncz Gergely, a páratlan viseletekről Györgydeák Kinga gondoskodott, míg a koreográfus Antal Áron volt, akinek a munkáját az együttes vezetője Benő Barna-Zsolt segítette. A muzsikát az Üver banda szolgáltatta.

Vasárnap a református templomban ünnepi istentisztelet következett, melyen szolgált Balázs Pál a szerencsi gyülekezet nagytiszteletű lelkésze. A templomban a Bocskai Dalkar műsora emelte az istentisztelet hangulatát. E templomba menekítették a történelem során három alkalommal a Bocskai mellszobrot, jelenleg éppen a helyén van, s itt koszorúzott, illetve mondott ünnepi beszédet a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nevében dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Itt helyezte el a megemlékezés koszorúját marosvásárhelyi magyar konzulátus képviselője, valamint Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester vezetésével az aszódi, hajdúhadházi, móri, zalaegerszegi polgármester és jómagam egy közös koszorúval. A takarékosság jegyében most nem hívtak meg két testvértelepülést, ők majd az augusztusi térségi gazdanapon teszik tiszteletüket.

Ezt követően az közkönyvtárban Borbély László, volt országgyűlési képviselő, aki a rendszerváltástól napjainkig taposta a politika színpadát, könyvbemutatóját hallhatta a közönség, este pedig borbemutató és –kóstoló, valamint a Tutukantuálé együttes ’Édes a te rizling –csókod” bordalos kabaréműsorát láthatta a közönség, de erről közelebbi információim nincsenek.

A rendezvényen Danyi László és Dr. Sütő Szilveszter képviselők és nejeik vettek részt az önkormányzat részéről, Soltész Zsolt a polgármesteri hivatal munkatársaként volt jelen. Tőlünk függetlenül a testvérgyülekezeti kapcsolatok felújítása érdekében a Szerencsi Református Egyházközség delegációja is tiszteletét tette, lelkésze vezetésével.

Az elválás nem tart sokáig, mert ez év, májusában az Europart program keretében láthatjuk vendégül a helyi diákokat, s kísérőiket.


Szerencs, 2017. február 22.

Egeli Zsolt, alpolgármester

 

Ondon és Szerencsen is kormányablak busz

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Szerencsi Járási Hivatala tájékoztatja a szerencsi és ondi lakosokat, hogy 2018. augusztus 16-án, csütörtökön 8-12 óra között Ondon az óvoda épülete előtt, 13-16 óra között Szerencsen a Gyárkerti óvodaépület parkolójában KORMÁNYABLAK BUSZ várja az érdeklődőket a kormányablakban intézhető ügyek helyszíni ügyintézése érdekében.

További cikkek:

Labdarúgás - a 2018/19 őszi szezon hazai meccsei

Szerencs Város Sportegyesülete megyei I. osztályban szereplő felnőtt és U19 labdarúgócsapatai a 2018/2019 őszi szezonban az alábbi időpontokban mérkőznek meg hazai pályán, a Tatay Zoltán Sporttelepen.

További cikkek:

„Házhoz megyünk" a csokifesztiválon

A lakosság vagyonbiztonsága érdekében a rendőrség újra elindította országos kampánysorozatát „Házhoz megyünk" címmel, amelynek következő helyszíne a szerencsi Csokoládé Fesztivál 2018. augusztus 24-én.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  August 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  91011
1314
2122
2728293031  


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Szerencs Város Képviselő-testületének ülése:

2018.08.23. (csütörtök) 08.00 óra

A testületi ülés meghívója itt érhető el

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás