- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. április 21.
vasárnap
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Bocskai Napok Nyárádszeredán anno 2017

Bocskai Napok Nyárádszeredán anno 2017

Email Nyomtat PDF

Testvérvárosunkban a hagyománynak megfelelően február 17-20. között rendezték meg Bocskai István születésének 460. évfordulójáról a megemlékezést, valamint az egykori Váradi főkapitányt, Bihar megye főispánját, az akkor Marosszereda néven Maros megye székhelyéül szolgáló településen a székelyek fejedelemmé emelték 1605. február 21-én.

Péntek este dísz tanácsülésen adták át az elismerő díjakat, melyet az idén a megyei versenyt megnyerő 2-3 éves gyermekek, illetve olvasottsági versenyen győzedelmeskedő alsó tagozatos diákok, valamint tanáraik kaptak. Szombaton hagyomány és megújulás a nemezművészetben Mihályi Eszter nyárádszentsimoni alkotó kiállítását nyitották meg, ’Majd ha ember kell a gátra’ a Bocskai István Elméleti Líceum diákjainak hitvallása versben, dalban c. műsor összeállítást láthattunk, amely mind rendezésében, mint kivitelében példamutató módon járta körül a hazafiság, a szülőhazához való kötődés gondolatait.

Sárándi Tamás szerkesztésében megjelent a Levezényelt visszacsatolás, a magyar katonai közigazgatás Észak-Erdélyben 1940. címmel tartotta meg könyvismertetőjét. A kötet egy példányát a városi könyvtárban fogjuk elhelyezni, hogy bárki beletekinthessen. A forrásmű azokat a hónapokat dolgozza fel, amikor a sebtében kivonuló, de gondosan rekviráló román közigazgatás, beleértve az oktatás- és egészségügy meghatározó személyeit is elhagyták a II. bécsi döntésben meghatározott területeket. Arra azonban még volt energiájuk, hogy olyan módosítást fogadtassanak el a németekkel, ami mintegy 40 km-n megszakította az erdélyi körvasúti hálózat működtetését, ezért a helyben nem biztosított alapanyagokról, élelmiszerekről sziszifuszi munkával kellett a hadseregnek gondoskodni, hiszen abban az időben a vasúton kívül nem volt számottevő nagy mennyiségű áru szállítására alkalmas közlekedési eszköz.

Ezt követően a Kovászna megye tanácsának elnöke egy térképgyűjteményt mutatott be nyomtatott kiadásban, s szakszerűen ismertette azok jelentéstartalmát, melyből nyilvánvalóvá vált, hogy a XVI. század végéig német, magyar, illetőleg latin feliratok jelezték a helységeket, illetve lakóikat, míg az időközben betelepült román lakosság összefoglaló módon, de településnevek nélkül került feltüntetésre, vagyis csekély jelentőségű népességnek tartották a térképkészítők.

Délután Ráduly Róbert Csíkszereda polgármesterének előadása „Erdélyben mindenki atyafi egymással” címmel Családfakutatás a Nyárádmentén alcímmel került megtartásra. A nagy érdeklődés mellett megtartott előadás végén köszönthettem városunk nevében a helyieket. Itt hangzott el, hogy a Magyar Kormány 120.000 euroval támogatta a Nyárádszeredában megvalósuló szakképzést, nevezetesen autószerelők magas színvonalú oktatására szól az adomány. Több városvezető is jelezte, hogy örömmel tekintenek az ez év, novemberére kitűzött Europart találkozó helyi megrendezésére, melynek részleteit folyó év, január végén Londonban egyeztették az érintett önkormányzatok képviselői.

Az estét a Bekecs néptáncegyüttes Esszencia c. műsora zárta, mely válogatás Közép-Erdély táncaiból. A zenei szerkesztő Koncz Gergely, a páratlan viseletekről Györgydeák Kinga gondoskodott, míg a koreográfus Antal Áron volt, akinek a munkáját az együttes vezetője Benő Barna-Zsolt segítette. A muzsikát az Üver banda szolgáltatta.

Vasárnap a református templomban ünnepi istentisztelet következett, melyen szolgált Balázs Pál a szerencsi gyülekezet nagytiszteletű lelkésze. A templomban a Bocskai Dalkar műsora emelte az istentisztelet hangulatát. E templomba menekítették a történelem során három alkalommal a Bocskai mellszobrot, jelenleg éppen a helyén van, s itt koszorúzott, illetve mondott ünnepi beszédet a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nevében dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. Itt helyezte el a megemlékezés koszorúját marosvásárhelyi magyar konzulátus képviselője, valamint Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester vezetésével az aszódi, hajdúhadházi, móri, zalaegerszegi polgármester és jómagam egy közös koszorúval. A takarékosság jegyében most nem hívtak meg két testvértelepülést, ők majd az augusztusi térségi gazdanapon teszik tiszteletüket.

Ezt követően az közkönyvtárban Borbély László, volt országgyűlési képviselő, aki a rendszerváltástól napjainkig taposta a politika színpadát, könyvbemutatóját hallhatta a közönség, este pedig borbemutató és –kóstoló, valamint a Tutukantuálé együttes ’Édes a te rizling –csókod” bordalos kabaréműsorát láthatta a közönség, de erről közelebbi információim nincsenek.

A rendezvényen Danyi László és Dr. Sütő Szilveszter képviselők és nejeik vettek részt az önkormányzat részéről, Soltész Zsolt a polgármesteri hivatal munkatársaként volt jelen. Tőlünk függetlenül a testvérgyülekezeti kapcsolatok felújítása érdekében a Szerencsi Református Egyházközség delegációja is tiszteletét tette, lelkésze vezetésével.

Az elválás nem tart sokáig, mert ez év, májusában az Europart program keretében láthatjuk vendégül a helyi diákokat, s kísérőiket.


Szerencs, 2017. február 22.

Egeli Zsolt, alpolgármester

 

Ebzárlat és legeltetési tilalom a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt

A járási főállatorvos Szerencs város közigazgatási területére 2019. március 31-április 21. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt.

További cikkek:

Fidesz-képviselő: nagy jelentőségű a térségben a PIMCO Kft. szerencsi beruházása

Budapest – Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben, mert majdnem kétszáz új munkahelyet és plusz adóbevételt jelent.

További cikkek:

Ebek pótoltása

A Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. értesíti a szerencsi és ondi kutyatartókat, hogy az ebek veszettség elleni pótoltására 2019. április 14-én, vasárnap kerül sor Szerencsen és Ondon a mellékelt közlemény szerint.

További cikkek:

XII. Szerencs Város Kupa Asztalitenisz Verseny eredményei

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szerencs Város Kupa Nemzetközi Asztalitenisz Versenyt a Kulcsár Anita Sportcsarnokban 2019. április 7-én. Köllő András beszámolója:

További cikkek:

Átlépte a záróvonalat, rögzítette a kamera

Szerencsen a Gyár útról kanyarodott a Nyár útra egy személygépkocsi 2019. január 28-án 15 óra 40 perckor. A manőver során a sofőr figyelmen kívül hagyta a jól láthatóan felfestett záróvonalat.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  April 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
  1  2  3  4  5  6
  8  9
1518192021
2224262728
2930     


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás