- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. április 22.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Városházi napló: Szerencs 2016-os költségvetése

Városházi napló: Szerencs 2016-os költségvetése

Email Nyomtat PDF

Képviselő-testületi ülésMintegy 3,1 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a település idei költségvetését az önkormányzat.

A pénzügyi terv február 11-i tárgyalása során elhangzott, hogy Szerencsnek nincs hiteltartozása és idén először az év közben felmerülő váratlan kiadásokra 25 millió forintos általános tartalékot is sikerült képezniük.

 

Elfogadta a képviselő-testület a két önkormányzati cég idei üzleti tervét. A Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. parkfenntartásra, utak karbantartására, víz-, belvízi elvezetésre, közhasznú-, köztisztasági és piaci tevékenységre, állat-egészségügyi, állattenyésztési feladatok ellátására, valamint temetőfenntartásra és növénytermesztésre összesen 92 millió forint támogatást igényel. A Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. üzleti tervéről Takács M. István mondta el, hogy az előterjesztés az elmúlt időszak legkisebb összegét, 80 milliós önkormányzati hozzájárulást tartalmaz. A cég havi bérköltsége 6,5 millió forint, ami teljes egészében lefedi az igényt. A járulékokkal, fenntartási költségekkel együtt összesen 387 milliót kell a kft.-nek saját bevételeiből előteremtenie. Dr. Takács István a pénzügyi bizottság nevében hangsúlyozta: dicséretet érdemelnek a városüzemeltető munkatársai, mert a közel félmilliárdos pénzmozgás mellett, a kft. működése mindössze 80 millióba kerül a városnak és a tavalyi évhez képest 10%-kal kevesebb hozzájárulást kérnek. Visi Ferenc szerint mindkét társaság kiválóan végzi a feladatát, Kiss Attila pedig arról érdeklődött, mikor sikerül az iskolák által is használhatóvá tenni a Hunyadi tornacsarnokot? Koncz Ferenc megjegyezte, hogy elképzelésük szerint a létesítmény a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltató Szakképző Iskolájához kerül majd, de még nem született meg az ezzel kapcsolatos megállapodás a szakminisztériummal. Elhangzott, hogy a testnevelésórák azért nem tarthatók a csarnokban, mert hiányoznak például az ablakokat védő hálók, a bordásfalak, amihez további beruházási összegre lesz szükség.

A város pénzügyi tervének elfogadása előtt, annak várható hatásairól is határozatot kellett hoznia az önkormányzatnak. Czakóné Szikszai Orsolya, a Szerencsi Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályvezetője hangsúlyozta: immár második éve abban a szerencsés helyzetben van az önkormányzat, hogy nincs tőkejellegű hiteltartozása és a még fennálló 24 millió forintos Borsodvíz Zrt. által nyújtott kölcsönt is ki tudja egyenlíteni 2016-ban.

A 2016-os költségvetést 3 106 709 000 forint bevétellel és ugyanennyi kiadással fogadta el a testület. Elhangzott, hogy hosszú évek óta először, 25 milliós általános tartalékot is sikerült képezniük az év közben felmerülő váratlan, vagy egyéb kiadásokra. Dr. Takács István a pénzügyi bizottság véleményét tolmácsolva kiemelte, hogy az elődök élhető, komfortos várost alakítottak ki az elmúlt száz esztendő során, amelyhez – utalva az adóbevételekre – biztosították az elérhető anyagiakat is. Ez az elmúlt 25 évben megváltozott, a várost éltető erő lecsökkent azzal, hogy a munkahelyek kétharmada megszűnt Szerencsen. Dr. Takács István szerint talán az egyetlen terület, ahol lehetett volna másképpen dönteni, a cukorgyár bezárása volt. – Meggyőződésem, hogy a település és az ország akkori vezetői ezen változtatni tudtak volna – fogalmazott, s hozzátette: a mostani költségvetésnél is a tartalékainkat éljük fel ahhoz, hogy a bevételi és kiadási oldal egyenlő legyen. Jogosan várjuk el tehát az állami vezetéstől, hogy segítsen a településen, mert saját magunk ezt a komoly problémát nem tudjuk megoldani. Kiss Attila szerint addig fenntartható a város ilyen magas színvonalú működése, amíg a mindenkori polgármesternek vannak olyan politikai kapcsolatai, melyek segítségével minden évben több száz millió forintot hoz Szerencsre. Koncz Ferenc is úgy vélte, komoly nehézségeket okoz a munkahelyek számának csökkenése. A képviselő-testület hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy az elmúlt 20-30 esztendőben elszenvedett veszteségeket pótoljuk. Meg kell becsülnünk tehát azokat, akik itt álláslehetőséget biztosítanak és fizetik az adójukat. Mi itt jövőt kívánunk építeni, ahhoz pedig újabb munkahelyek kellenek, szükség van állami segítségre, magánbefektetőkre, megfelelő tőkére – zárta összegzését a polgármester.

 

Ebzárlat és legeltetési tilalom a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt

A járási főállatorvos Szerencs város közigazgatási területére 2019. március 31-április 21. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt.

További cikkek:

Fidesz-képviselő: nagy jelentőségű a térségben a PIMCO Kft. szerencsi beruházása

Budapest – Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben, mert majdnem kétszáz új munkahelyet és plusz adóbevételt jelent.

További cikkek:

Ebek pótoltása

A Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. értesíti a szerencsi és ondi kutyatartókat, hogy az ebek veszettség elleni pótoltására 2019. április 14-én, vasárnap kerül sor Szerencsen és Ondon a mellékelt közlemény szerint.

További cikkek:

XII. Szerencs Város Kupa Asztalitenisz Verseny eredményei

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Szerencs Város Kupa Nemzetközi Asztalitenisz Versenyt a Kulcsár Anita Sportcsarnokban 2019. április 7-én. Köllő András beszámolója:

További cikkek:

Átlépte a záróvonalat, rögzítette a kamera

Szerencsen a Gyár útról kanyarodott a Nyár útra egy személygépkocsi 2019. január 28-án 15 óra 40 perckor. A manőver során a sofőr figyelmen kívül hagyta a jól láthatóan felfestett záróvonalat.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  April 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
  1  2  3  4  5  6
  8  9
1518192021
2224262728
2930     


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás