- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. december 9.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Városházi napló: Szerencs 2016-os költségvetése

Városházi napló: Szerencs 2016-os költségvetése

Email Nyomtat PDF

Képviselő-testületi ülésMintegy 3,1 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a település idei költségvetését az önkormányzat.

A pénzügyi terv február 11-i tárgyalása során elhangzott, hogy Szerencsnek nincs hiteltartozása és idén először az év közben felmerülő váratlan kiadásokra 25 millió forintos általános tartalékot is sikerült képezniük.

 

Elfogadta a képviselő-testület a két önkormányzati cég idei üzleti tervét. A Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. parkfenntartásra, utak karbantartására, víz-, belvízi elvezetésre, közhasznú-, köztisztasági és piaci tevékenységre, állat-egészségügyi, állattenyésztési feladatok ellátására, valamint temetőfenntartásra és növénytermesztésre összesen 92 millió forint támogatást igényel. A Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. üzleti tervéről Takács M. István mondta el, hogy az előterjesztés az elmúlt időszak legkisebb összegét, 80 milliós önkormányzati hozzájárulást tartalmaz. A cég havi bérköltsége 6,5 millió forint, ami teljes egészében lefedi az igényt. A járulékokkal, fenntartási költségekkel együtt összesen 387 milliót kell a kft.-nek saját bevételeiből előteremtenie. Dr. Takács István a pénzügyi bizottság nevében hangsúlyozta: dicséretet érdemelnek a városüzemeltető munkatársai, mert a közel félmilliárdos pénzmozgás mellett, a kft. működése mindössze 80 millióba kerül a városnak és a tavalyi évhez képest 10%-kal kevesebb hozzájárulást kérnek. Visi Ferenc szerint mindkét társaság kiválóan végzi a feladatát, Kiss Attila pedig arról érdeklődött, mikor sikerül az iskolák által is használhatóvá tenni a Hunyadi tornacsarnokot? Koncz Ferenc megjegyezte, hogy elképzelésük szerint a létesítmény a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltató Szakképző Iskolájához kerül majd, de még nem született meg az ezzel kapcsolatos megállapodás a szakminisztériummal. Elhangzott, hogy a testnevelésórák azért nem tarthatók a csarnokban, mert hiányoznak például az ablakokat védő hálók, a bordásfalak, amihez további beruházási összegre lesz szükség.

A város pénzügyi tervének elfogadása előtt, annak várható hatásairól is határozatot kellett hoznia az önkormányzatnak. Czakóné Szikszai Orsolya, a Szerencsi Polgármesteri Hivatal pénzügyi osztályvezetője hangsúlyozta: immár második éve abban a szerencsés helyzetben van az önkormányzat, hogy nincs tőkejellegű hiteltartozása és a még fennálló 24 millió forintos Borsodvíz Zrt. által nyújtott kölcsönt is ki tudja egyenlíteni 2016-ban.

A 2016-os költségvetést 3 106 709 000 forint bevétellel és ugyanennyi kiadással fogadta el a testület. Elhangzott, hogy hosszú évek óta először, 25 milliós általános tartalékot is sikerült képezniük az év közben felmerülő váratlan, vagy egyéb kiadásokra. Dr. Takács István a pénzügyi bizottság véleményét tolmácsolva kiemelte, hogy az elődök élhető, komfortos várost alakítottak ki az elmúlt száz esztendő során, amelyhez – utalva az adóbevételekre – biztosították az elérhető anyagiakat is. Ez az elmúlt 25 évben megváltozott, a várost éltető erő lecsökkent azzal, hogy a munkahelyek kétharmada megszűnt Szerencsen. Dr. Takács István szerint talán az egyetlen terület, ahol lehetett volna másképpen dönteni, a cukorgyár bezárása volt. – Meggyőződésem, hogy a település és az ország akkori vezetői ezen változtatni tudtak volna – fogalmazott, s hozzátette: a mostani költségvetésnél is a tartalékainkat éljük fel ahhoz, hogy a bevételi és kiadási oldal egyenlő legyen. Jogosan várjuk el tehát az állami vezetéstől, hogy segítsen a településen, mert saját magunk ezt a komoly problémát nem tudjuk megoldani. Kiss Attila szerint addig fenntartható a város ilyen magas színvonalú működése, amíg a mindenkori polgármesternek vannak olyan politikai kapcsolatai, melyek segítségével minden évben több száz millió forintot hoz Szerencsre. Koncz Ferenc is úgy vélte, komoly nehézségeket okoz a munkahelyek számának csökkenése. A képviselő-testület hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy az elmúlt 20-30 esztendőben elszenvedett veszteségeket pótoljuk. Meg kell becsülnünk tehát azokat, akik itt álláslehetőséget biztosítanak és fizetik az adójukat. Mi itt jövőt kívánunk építeni, ahhoz pedig újabb munkahelyek kellenek, szükség van állami segítségre, magánbefektetőkre, megfelelő tőkére – zárta összegzését a polgármester.

 

Roma nemzetiségi önkormányzat közmeghallgatása

Szerencs Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. december 10-én (kedden) 17 órai kezdettel a Rákóczi-vár Lovagtermében közmeghallgatást tart.

További cikkek:

Zemlényi Attila kötetbemutatója

A szerencsi származású Zemlényi Attila Csonthéj című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket 2019. december 12-én, csütörtökön 17 órától a Rákóczi-vár lovagtermébe.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Mindhárom csapatunk Szerencsen játszotta a soron következő meccsét 2019. november 24-én.

További cikkek:

Elismert polgárőrmunka

BUDAPEST. Magasztos, méltóságteljes, az 1956-os hősök emlékéhez méltó díszünnepséget rendezett az Országos Polgárőr Szövetség, melyen a megemlékezés mellett számos polgárőr kapott rangos elismerést.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  December 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      
  2  5
  913
1617
23242526272829
3031     

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás