- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 23.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Városházi napló

Email Nyomtat PDF

A helyi romák szociális helyzetéről, a védőnői szolgálat-, valamint a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet működéséről is beszámolót hallgattak meg a képviselők Szerencs Város Önkormányzatának 2015. szeptember 24-ei ülésén.

A Szerencsen élő romák szociális, lakhatási körülményeiről, megélhetési helyzetéről tájékoztatta a képviselő-testületet Varga Jánosné, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Elhangzott, hogy a település lakosságának mintegy 5-7%-a roma származású, az aktív korúak 90%-a közmunkaprogram keretében dolgozik. Egyre több a továbbtanuló diákok száma, a felnőttek több szakmát is elsajátítanak, de nincs lehetőségük az elhelyezkedésre. 

Dr. Egeli Zsolt szerint senki sem várhatja el, hogy az önkormányzat egy ciklus alatt oldjon meg olyan kérdéseket, melyek a rendszerváltás utáni évtizedek termékei. Az alpolgármester azt kérdezte, kik azok a megfelelő szakmai képzettséggel, gyakorlattal rendelkező helyi romák, akik nem tudnak elhelyezkedni? Varga Jánosné elmondta, hogy sok fiatal végzett varrónőként, fodrászként, mégsem tudnak munkát találni maguknak. Koncz Ferenc polgármester úgy fogalmazott: a szerencsi cigányság tisztességgel kiveszi a részét a város munkálataiból. Hangsúlyozta azonban, hogy a közmunkából hosszú időn keresztül nem lehet megélni, de biztos abban, hogy azok az emberek, akik most naponta bejárnak dolgozni, azok később a munkaerő piacon is megállják majd a helyüket. Szerencs Város Önkormányzata erejéhez mérten mindent megtesz a helyi cigányság érdekében.

Az ülés folytatásában Angyal Györgyné, a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde vezetője 2014/2015-ös nevelési évben végzett munkáról számolt be. Dr. Korondi Klára gratulált a beszámolóhoz, ami azt mutatja, tartalmas feladatellátás történik a helyi nevelési intézményekben. Koncz Ferenc hozzátette: ugyan új óvodákat adtunk át, de nincsenek teljesen készen. A még fennálló belső hiányosságokat a remények szerint ebben az oktatási évben sikerül majd pótolni. 

A Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI) igazgató főorvosa az intézmény tevékenységéről tartott beszámolót. Dr. Bobkó Géza tájékoztatójában elhangzott, hogy jelenleg 31 szakrendelőben a megye legnagyobb ilyen jellegű intézményeként hetente 755 szakorvosi órával működnek, az éves betegforgalom eléri a 160 ezer főt. Ugyancsak jelentős óraszámban dolgozik az egynapos sebészet, ahol 2014-ben összesen 700 műtétet végeztek az orvosok. Visi Ferenc azt kérte az intézetvezetőtől, biztassa az doktorokat arra, hogy Szerencsen telepedjenek le! Dr. Sütő Szilveszter arra volt kíváncsi, hogy a betegek gyorsabb ellátása érdekében a háziorvosi körzetek és a szakrendelések mikor fognak egy számítógépes rendszeren működni? Az ő véleménye is az volt, hogy olyan orvosakat kellene jövőben szerződtetni, akik hajlandóak a városba költözni. Dr. Egeli Zsolt elismerését fejezte ki a rendelőintézet dolgozói felé, kiemelve, hogy napjainkban jobb körülmények fogadják a betegeket, mint a néhány évvel ezelőtti rekonstrukció átadásakor. Mindez azt mutatja, hogy az intézet vezetése jó gazdaként végzi munkáját. Koncz Ferenc hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és az ESZEI között kiváló az együttműködés, amit a jövőben is folytatni kívánnak. Dr. Bobkó Géza is úgy vélte, jobb lenne, ha Szerencsen telepednének le a rendelőintézet szakemberei, de még a megyei kórházban is orvoshiány van. Ugyancsak a válaszok között hangzott el, hogy kialakulóban van Magyarországon az ún. Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amelyhez 2017 első negyedévétől minden egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell.

Elfogadta az önkormányzat a védőnői szolgálat idei beszámolóját, amit Tóthné Tőkés Tímea, járási vezető védőnő ismertetett. Dr. Korondi Klára gratulált a szervezet munkájához, de megjegyezte, hogy tudomása szerint 2002-től nincs védőnői helyiség a Bocskai gimnáziumban, mely hiányosságot meg kellene oldani. Dr. Sütő Szilveszter is fontosnak nevezte a világon egyedülálló magyar védőnői szolgálat tevékenységét, a szakemberek munkája dicséretet érdemel. A képviselő véleménye is az volt, hogy a gimnáziumi védőnői szoba visszaállítása érdekében lépéseket kell tenni a jövőben. Nyiri Tibor alpolgármester ismertette, hogy az 1990-es évek második felében annyira megemelkedett a diáklétszám a gimnáziumban, hogy több más helyiséggel együtt az addig működő védőnői szobából is tantermet kellett kialakítani. Jelenleg is van egészségügyi ellátás, mert az uszoda épületében dr. Juhász Mária, a gimnázium orvosa fogadja a fiatalokat. A védőnői vizsgálatoknak is igyekeznek mindig termet biztosítani, de valóban megérett a helyzet arra, hogy újból felülvizsgálják a kérdést.

Döntés született arról, hogy az idei közmeghallgatást 2015. november 25-26-án tartják, az október 29-ére tervezett képviselő-testületi ülés időpontját október 22-ére módosították. Árvay László kistérségi referens számolt be arról, hogy elkészült a járási esélyegyenlőségi programterv, amit elfogadott a grémium. Határoztak a képviselők, hogy gesztor településként pályázatot nyújt be az önkormányzat a prügyi, monoki és megyaszói Biztos Kezdet Házak működtetésének állami támogatására. Elfogadta a testület a Szabó Lászlóné városfejlesztési osztályvezető által előterjesztett vízi közmű szolgáltatáshoz kapcsolódó, ún. gördülő fejlesztési tervet. Koncz Ferenc hozzátette, hogy a szolgáltató díjat fizet bizonyos rendszerek használatáért az önkormányzatnak. A gördülő fejlesztési terv azt tartalmazza, hogy ezt az összeget milyen, a szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztésekre költi el a helyhatóság.

Határozat született arról is, hogy Szerencs Város Önkormányzata idén is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-rendszerhez. A pályázatot október 5-éig kell kiírnia a testületnek, az elbírálás határidejeként pedig december 7-ét jelölték meg.

Szavaztak a jelenlévők a képviselői alap felhasználásáról: Koncz Ferenc polgármester a ráeső részből az augusztusi összeget a Szerencsi Rászorultakért Alapítvány javára, a szeptemberit pedig az Öreg a nénikéd Nyugdíjas Klubnak ajánlotta fel. Dr. Egeli Zsolt alpolgármester az októberi képviselői alapot a református énekkar budapesti fellépésének utazási költségeire kívánja fordítani. Dr. Korondi Klára az augusztusi összeget a református parókia felújítására, a szeptemberit a Szerencsi Rászorultakért Alapítványnak, az októberit pedig a Hegyaljai Alkotók Társulásának ajánlotta. Nyiri Tibor alpolgármester az augusztusit az Öreg a nénikéd Nyugdíjas Klubnak kívánja átutaltatni, dr. Sütő Szilveszter a szeptemberi keretet a római katolikus egyháznak, az októberit pedig a Szerencsi Rászorultakért Alapítványnak. Visi Ferenc a képviselői alap augusztusi összegét a Beteg Gyermekekért Alapítványnak, a szeptemberit a Városi Nyugdíjasklubnak, az októberi képviselői alap ráeső részét a Hegyalja Kapuja Mozgáskorlátozottak Egyesületének ajánlotta fel.

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás