- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. február 28.
péntek
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Márciustól indul a közmunka program

Márciustól indul a közmunka program

Email Nyomtat PDF

Szerencs város címereA most induló közfoglalkoztatási program keretében egy éven át, közel 370 szerencsinek tud majd munkát biztosítani Szerencs Város Önkormányzata.

A helyhatóság első lépcsőben 300 fő alkalmazására nyújtott be pályázatot. Minderről 2015. február 26-ai ülésén hallgatott meg beszámolót a képviselő-testület.

Az idei közfoglalkoztatásról Vámosné Czili Adrienn, a Szerencsi Polgármesteri Hivatal humánpolitikai osztályvezetője tartott tájékoztatót. Öt programot indít idén az önkormányzat: mezőgazdasági közfoglalkoztatás (konyhakerti zöldség- és dísznövénytermesztés), belterületi utak felújítására (kátyúzás), helyi sajátosságokra épülő program (a volt cukorgyári hűtőtavak parkosítása), mezőgazdasági út kialakítása (a korábbi szerencsi szeméttelephez vezető út felújítása), és lesz egy kiemelt program, ami az illegális hulladéklerakók felszámolását célozza meg. A teljes költség 433 millió, a támogatás 425 millió forint. Mint elhangzott, idén először önerőt is kell biztosítania az önkormányzatnak, amely 2015-ben 8,4 millióval terheli a város költségvetését. E programok keretében 300 fő foglalkoztatása 2015 márciusától indul és 2016. február 29-éig tart. Vámosné Czili Adrienn hozzátette, hogy további 50 fő alkalmazására igényeltek állami támogatást az ún. általános közfoglalkoztatás keretében, illetve a MANDA programon belül további 12 ember dolgozik majd a Zempléni Múzeumban; a közművelődésben további hat embernek tudnak majd állást biztosítani. 

Koncz Ferenc polgármester hangsúlyozta: összességében 370 főről beszélünk, ami azért is fontos, mert március 1-jétől a szociális támogatások rendszere jelentősen megváltozik. Az önkormányzat ilyen lehetőségei – melyekkel a korábbi években élni tudott – nagyrészt megszűnnek. A szociális támogatások egy részét átveszi a járási hivatal, a települési önkormányzatnak egyetlen nagy lehetősége maradt: minél több embert bevonni a közmunka programba, ami jóval kiszámíthatóbb a családok számára, szemben a megszokott segélyezési rendszerrel. A polgármester hangsúlyozta, hogy Szerencs Város Önkormányzata arra készül, hogy minden olyan helyi lakosnak lehetőséget, segítséget nyújtson, aki képes valamilyen módon részt venni e foglalkoztatási rendszerben. 

Visi Ferenc örömmel vette tudomásul, hogy ilyen sok embernek tud munkát adni idén a helyhatóság, dr. Takács István megjegyezte: komoly szervezést igényel 370 embert koordinálni. Elszomorító azonban, hogy a közel félmilliárdos támogatás közel egynegyedét, az illegális hulladéklerakók felszámolására kell fordítani. Az önkormányzati képviselő azt javasolta, a polgárőrök nyitott szemmel járjanak, és büntesse meg a város mindazokat, akik jogellenesen helyeznek el szemetet a város területén. Danyi László arra volt kíváncsi, megtörtént-e az említett lerakók feltérképezése, mert például Ondon, a Monoki utca végén nagy mennyiségű hulladékot halmozódott fel az utóbbi időben. Dr. Egeli Zsolt fontosnak tartotta: nem mondtak le a valódi munkahelyteremtésről a városban, rövidtávon ez a legjobb megoldás. Hozzátette: a statisztika szerint az álláskeresők közel fele nem rendelkezik semmilyen szakképesítéssel, sokszor még a nyolc általános iskolai végzettséggel sem. Ilyen környezetben nincs más rövidtávú lehetőség, de a kormányzat célja az, hogy 2018-ra Magyarországon a segélyezés helyett közmunka legyen. Az alpolgármester szerint Szerencsen számtalan olyan terület van, ahol a közfoglalkoztatás valódi értéket teremt, mint például a kiváló minőségben elkészült szervizutak, vagy éppen a a Cukormúzeum előtti tér. Dr. Egeli Zsolt úgy vélte, rendkívül nehéz folyamat visszavezetni az embereket a munka világába. Nyiri Tibor egyetértve az elhangzottakkal, a településen történő virágosítást, pontosabban a benne dolgozó emberek kitartó és értéket teremtő munkáját hangsúlyozta, mely elismerést érdemel. Kiemelte továbbá, hogy most jutott el oda a város, hogy már a központtól távolabb eső területekre is jut figyelem és talán az első alkalom, hogy immár egy évig számíthatnak biztos jövedelemre a programban résztvevő szerencsiek. Koncz Ferenc polgármester összegzésében elmondta, hogy a közfoglalkoztatás jelentős része a mezőgazdasági munkára terjed ki, a hozzá tartozó nehézségekkel együtt, s ugyanilyen kemény feladatot végeznek azok is, akik a város útjait rendezik, karbantartják. A közmunka jelentős része azonban nem ilyen látványos, hiszen sokan az óvodákban, bölcsődében, a konyhán és más intézményekben tevékenykednek. A polgármester szerint a szerencsi közfoglalkoztatottak jó minőségben, nagyrészt tisztességes munkával és rendkívül alacsony bérért dolgoznak. – Nem mond igazat az, aki azt tartja, ebből meg lehet élni. Nem lehet családot fenntartani, arra azonban jó, hogy segítsen a város azokon, akik ideiglenesen nehéz helyzetbe kerülnek – hangsúlyozta Koncz Ferenc, majd a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a határozatokat, melyek szerint hozzájárulnak a közmunka programok saját erejének biztosításához.

Szerencs Város Önkormányzatának 2015. február 26-án megtartott üléséről további részletek olvashatók hamarosan honlapunkon, valamint a Szerencsi Hírek 2015. március 6-ai számában.

 

Forrás: Szerencsi Hírek Online 2015. február 28.

 

 
 

Folytatódik a kukaosztás

A BMH Nonprofit Kft. – mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye hulladékgazdálkodási közszolgáltatója – értesíti az ügyfeleket, hogy azon ingatlanhasználók, akik a 2019. évi osztás alkalmával valamilyen okból kifolyólag nem vették át hulladékgyűjtő edényzetüket, 2020. január 16-át követően a 3900 Szerencs, Eperjes u. 7. szám alatti ügyfélszolgálati irodánál munkanapokon 8.00-16.00 óra között vehetik át.

További cikkek:

Hogyan készül a keresztrejtvény?

A keresztrejtvény készítés fortélyaiba avatja be az érdeklődőket Halász András, a Szerencsi Hírek rejtvénykészítője 2020. február 26-án, szerdán 14 órától a Rákóczi-vár lovagtermében.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Tájékoztatás az építéshatósági változásról

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII.23.) Korm. rendelet 2020. március elsején hatályba lépő rendelkezéseire tekintettel az általános építésügyi hatósági feladatokat az eddigi 16 járásszékhely települési önkormányzat jegyzője helyett megyei illetékességgel a kormányhivatal látja el.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Az éllovas csapat ellen játszott az SZVSE asztalitenisz-csapata hazai környezetben 2020. február 16-án.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  February 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
       1
  3  4  5  6  7  9
18192123
242529 

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás


Wholesale Jerseys Cheap