- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. október 22.
kedd
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Megemlékezés a berlini fal lebontásának 25. évfordulójáról

Megemlékezés a berlini fal lebontásának 25. évfordulójáról

Email Nyomtat PDF

Németországban a napokban emlékeznek meg a berlini fal áttörésének 25. évfordulójáról.

Malchini testvérvárosunk ezen alkalomból saját rendezvényeket szervezett, melyekre meghívta a luxemburgi, az egykori nyugat-német testvérvárosait is. Szerencs nemcsak testvérvárosként, hanem annak az országnak a helyi képviselőjeként is szerepelt, amelyik a keleti határnyitással, mintegy 15 ezer NDK-s polgár Ausztriába való átengedésével kiütötte az első téglát a falból.
Polgármester úr elháríthatatlan okokból kénytelen volt lemondani az utazást, így 2014. november 7-én (csütörtök reggel) Csumita Éva tolmács, Dr. Barva Attila jegyző, s Nyíri Tibor alpolgármester és személyemből álló kis csapat indult el az 1350 km-es útnak, alpolgármester út által biztosított gépjárművel. Éjszaka érkeztünk a szállásunknak helyet adó hotelbe, amely egy öt házból álló, Malchinhoz tartozó településrészen helyezkedett el. A konferencia központnak, családi rendezvényeknek, kempingnek helyet adó komplexumba igyekeztek a helyi állatvilágot oly módon bemutatni, hogy nemcsak egy külön részen, hanem az udvaron kialakított élőhelyekben is találkozhattunk a környék szárnyasaival.
Másnap részt vettünk egy kiállítás megnyitóján a városházán, ahol az egyik általános iskola diákjai rajzokban adták vissza film- és olvasmányélményeiket a „Nagy Fal”-ról, hiszen ők már csak a családi elbeszélésből, az irodalomból, s a történelemből szerezhetnek ismereteket. Innen egy közeli városba vezetett az utunk, ahol találkoztunk a hesperange-i vendégekkel, s együtt látogathattunk meg egy egykori Stasi okirathatóság kirendeltségét, mely nemcsak rendszerezte, hanem kutathatóvá is tette a megmaradt kortárs dokumentumokat. Részletesen elmagyarázták a rendszer működését, az azonosíthatóság kérdését, illetve hogyan és ki kaphat tájékoztatást a megfigyelésének körülményeiről. E rettegett szervezetnek százezer hivatásos tagja, s több százezer önkéntese biztosította, hogy a rendszer feltételezett ellenségei minél hatékonyabban legyenek kiiktatva a társadalomból. A Stasi tevékenységéről szóló német nyelvű kiadványokat köszönettel elfogadtuk, s azt a könyvtár részére fogjuk átadni.
Este a Das Leben der Anderen – A mások élete c. filmet tekintettük meg, ami Magyarországon is látható. Egy színházi író-rendező és színésznő szerelme életén keresztül mutatja be a Stasi módszereit, az élet minden területét átszövő működését.
Másnap a tutowi NDK múzeumban nosztalgiáztunk, hisz a magánmúzeum az akkori tárgyak összegyűjtésével kíván emléket állítani egy letűnt kornak. A múzeum helyén eredetileg egy konzervüzem működött, ahol a szovjet katonák feleségei együtt dolgozhattak az NDK-sokkal. Az út során néhány cukorrépaföld mellett is elhaladtunk, s ide kívántuk azokat a szakembereket, akik szerint Magyarország nem alkalmas e kultúrnövény termesztésére.  
Délután a városházán kezdődött az ünnepi rendezvény, ahol a műsort a helyi gimnázium diákjai adták, megszólalt az NDK elhagyására felszólított evangélikus pap, (a polgári engedetlenség alapvetően az evangélikus templomokban szerveződött, mert az egyház szigorúan őrködött afelett, hogy tagjai ne legyenek a Stasi besúgói, s ha ennek ellenkezője derült ki, gondolkodás nélkül kizárták az egyház szolgálatából). A vendégeket Jörg Lange polgármester köszöntötte, illetve méltatta az esemény rangját. Majd a testvérvárosok delegációvezetői emlékeztek településeik és Malchin közötti kapcsolatra a rendszerváltás időszakából.

Malchin


Magyarország kitüntetett szerepét mi sem jelzi jobban, hogy az eseményen részt vett a berlini magyar főkonzul, s egy munkatársa. Főkonzul úr maga is méltatta a történelmi időket. Delegációvezetőként – többek között – megemlékeztem Németh Miklós, akkori miniszterelnök szerepéről, aki ebben az időben a berlini központi ünnepség meghívottjaként is fogadhatta a hálás köszöneteket. Magyarország tiszteletére a városháza előtt lobogott nemzeti zászlónk, mely azt is jelezte, hogy a malchini emberek számára ma is fontos a 23 éves testvérvárosi kapcsolat, amely a jövő évben itt megrendezendő Europart találkozó révén tovább erősítheti a résztvevő testvérvárosok fiataljai közötti jobb megértést, s a nyelvtanulást. Az eseményt a helyi menzán adott svédasztalos vacsora zárta.
Vasárnap hajnalban búcsúztunk el Jörg Lange polgármester úrtól, s 12 órás megfeszített út után tértünk haza.

dr. Egeli Zsolt alpolgármester  

 

Pályázati támogatással Rozsnyón

Szerencs Város Önkormányzata 2018 év végén pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, és 1,1 millió forint támogatást nyert el 2019. évre a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Szerencsen a Missziós Kereszt

Szerencsre érkezik a Missziós Kereszt, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma 2019. október 21-én.

További cikkek:

Fidesz-képviselő: nagy jelentőségű a térségben a PIMCO Kft. szerencsi beruházása

Budapest – Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben, mert majdnem kétszáz új munkahelyet és plusz adóbevételt jelent.

További cikkek:

Pótnap a hulladékgyűjtő edényzet átvételére

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az új kommunális hulladékgyűjtő edények kiosztására Szerencs Város Önkormányzata PÓTNAPOT hirdet a következők szerint: 2019. október 21. 08.00-18.00, október 22. 08.00-18.00 óra között.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András szakosztályvezető beszámolója: Sajnálatos módon a szerencsi asztalitenisz-szakosztály NB II-es és megyei csapata is vereséget szenvedett a soron következő meccsükön, örvendetes viszont, hogy születtek szép versenyeredmények az elmúlt időszakban.

További cikkek:

Bűnmegelőzés, és baleset-megelőzés a Szerencsi Csokoládé Fesztivál nulladik napján

A lakosság vagyonbiztonsága, az áldozattá válás elkerülése, és a közlekedésbiztonság érdekében a rendőrség az elmúlt évekhez hasonlóan részt vesz a megye jelentősebb eseményein.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  October 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
   2  3
  7  910
151617
24
2831   


Nyiri Tibor

polgármester
Üzenet küldése

Szerencs Város Képviselő-testületének alakuló ülése:

2019.10.21. (hétfő) 14:00 óra

A testületi ülés meghívója itt érhető el

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás