- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 23.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Megemlékezés a berlini fal lebontásának 25. évfordulójáról

Megemlékezés a berlini fal lebontásának 25. évfordulójáról

Email Nyomtat PDF

Németországban a napokban emlékeznek meg a berlini fal áttörésének 25. évfordulójáról.

Malchini testvérvárosunk ezen alkalomból saját rendezvényeket szervezett, melyekre meghívta a luxemburgi, az egykori nyugat-német testvérvárosait is. Szerencs nemcsak testvérvárosként, hanem annak az országnak a helyi képviselőjeként is szerepelt, amelyik a keleti határnyitással, mintegy 15 ezer NDK-s polgár Ausztriába való átengedésével kiütötte az első téglát a falból.
Polgármester úr elháríthatatlan okokból kénytelen volt lemondani az utazást, így 2014. november 7-én (csütörtök reggel) Csumita Éva tolmács, Dr. Barva Attila jegyző, s Nyíri Tibor alpolgármester és személyemből álló kis csapat indult el az 1350 km-es útnak, alpolgármester út által biztosított gépjárművel. Éjszaka érkeztünk a szállásunknak helyet adó hotelbe, amely egy öt házból álló, Malchinhoz tartozó településrészen helyezkedett el. A konferencia központnak, családi rendezvényeknek, kempingnek helyet adó komplexumba igyekeztek a helyi állatvilágot oly módon bemutatni, hogy nemcsak egy külön részen, hanem az udvaron kialakított élőhelyekben is találkozhattunk a környék szárnyasaival.
Másnap részt vettünk egy kiállítás megnyitóján a városházán, ahol az egyik általános iskola diákjai rajzokban adták vissza film- és olvasmányélményeiket a „Nagy Fal”-ról, hiszen ők már csak a családi elbeszélésből, az irodalomból, s a történelemből szerezhetnek ismereteket. Innen egy közeli városba vezetett az utunk, ahol találkoztunk a hesperange-i vendégekkel, s együtt látogathattunk meg egy egykori Stasi okirathatóság kirendeltségét, mely nemcsak rendszerezte, hanem kutathatóvá is tette a megmaradt kortárs dokumentumokat. Részletesen elmagyarázták a rendszer működését, az azonosíthatóság kérdését, illetve hogyan és ki kaphat tájékoztatást a megfigyelésének körülményeiről. E rettegett szervezetnek százezer hivatásos tagja, s több százezer önkéntese biztosította, hogy a rendszer feltételezett ellenségei minél hatékonyabban legyenek kiiktatva a társadalomból. A Stasi tevékenységéről szóló német nyelvű kiadványokat köszönettel elfogadtuk, s azt a könyvtár részére fogjuk átadni.
Este a Das Leben der Anderen – A mások élete c. filmet tekintettük meg, ami Magyarországon is látható. Egy színházi író-rendező és színésznő szerelme életén keresztül mutatja be a Stasi módszereit, az élet minden területét átszövő működését.
Másnap a tutowi NDK múzeumban nosztalgiáztunk, hisz a magánmúzeum az akkori tárgyak összegyűjtésével kíván emléket állítani egy letűnt kornak. A múzeum helyén eredetileg egy konzervüzem működött, ahol a szovjet katonák feleségei együtt dolgozhattak az NDK-sokkal. Az út során néhány cukorrépaföld mellett is elhaladtunk, s ide kívántuk azokat a szakembereket, akik szerint Magyarország nem alkalmas e kultúrnövény termesztésére.  
Délután a városházán kezdődött az ünnepi rendezvény, ahol a műsort a helyi gimnázium diákjai adták, megszólalt az NDK elhagyására felszólított evangélikus pap, (a polgári engedetlenség alapvetően az evangélikus templomokban szerveződött, mert az egyház szigorúan őrködött afelett, hogy tagjai ne legyenek a Stasi besúgói, s ha ennek ellenkezője derült ki, gondolkodás nélkül kizárták az egyház szolgálatából). A vendégeket Jörg Lange polgármester köszöntötte, illetve méltatta az esemény rangját. Majd a testvérvárosok delegációvezetői emlékeztek településeik és Malchin közötti kapcsolatra a rendszerváltás időszakából.

Malchin


Magyarország kitüntetett szerepét mi sem jelzi jobban, hogy az eseményen részt vett a berlini magyar főkonzul, s egy munkatársa. Főkonzul úr maga is méltatta a történelmi időket. Delegációvezetőként – többek között – megemlékeztem Németh Miklós, akkori miniszterelnök szerepéről, aki ebben az időben a berlini központi ünnepség meghívottjaként is fogadhatta a hálás köszöneteket. Magyarország tiszteletére a városháza előtt lobogott nemzeti zászlónk, mely azt is jelezte, hogy a malchini emberek számára ma is fontos a 23 éves testvérvárosi kapcsolat, amely a jövő évben itt megrendezendő Europart találkozó révén tovább erősítheti a résztvevő testvérvárosok fiataljai közötti jobb megértést, s a nyelvtanulást. Az eseményt a helyi menzán adott svédasztalos vacsora zárta.
Vasárnap hajnalban búcsúztunk el Jörg Lange polgármester úrtól, s 12 órás megfeszített út után tértünk haza.

dr. Egeli Zsolt alpolgármester  

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás