- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2018. július 23.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Szerencsen és környékén is indul az ivóvízminőség-javító program

Szerencsen és környékén is indul az ivóvízminőség-javító program

Email Nyomtat PDF

Újabb jelentős állomásához érkezett „Az Észak-Magyarországi Régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása” című projekt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás által megvalósítandó KEOP-1.3.0/09-11-0046 azonosító számú program keretében 2014. október 29-én megtörtént a „Szerencs, Bekecs, Golop, Prügy, Taktakenéz vízellátó rendszer ivóvízminőség javítása” elnevezésű alprojekt munkaterület átadása.

A szerencsi Rákóczi-várban megrendezett eseményen az érintett települések képviselőit Koncz Ferenc, az önkormányzati társulás elnöke köszöntötte, majd Kiss Attila tartott tájékoztatót a pályázat előkészítési szakaszairól. A projektvezető a most induló alprojekt műszaki tartalmáról elmondta, hogy a Szerencs, Bekecs, Golop, Prügy, Taktakenéz rendszer ivóvízminőség javítása várhatóan 2016. január 27-én fejeződik be. A fejlesztést indokolja, hogy Szerencs, Bekecs, Legyesbénye és Mezőzombor esetében a lakossági ellátást jelenleg három mélyfúrású kút biztosítja a bekecsi, csökkenő vizű bázisból, ahol az arzéntartalom nem felel meg a hatályos előírásoknak. Golop, Monok, Abaújszántó, Abaújkér, Mád, Rátka, Tállya tekintetében ugyancsak három mélyfúrású kút látja el a lakosságot, itt szintén magas a víz arzén, vas, mangán tartalma. A prügyi vízmű két szolgálja ki a a fogyasztókat helyben és Taktakenézen, itt a határérték feletti bór és arzéntartalom jelent gondot.

A projekt ismertetés során elhangzott, hogy összekötő vezetéket fektetnek le Tokaj-Szerencs, valamint Golop-Szerencs között, tisztító berendezéseket építenek, új kutakat fúrnak annak érdekében, hogy a jövőben a térségi ivóvízellátás kizárólag a golopi és tokaji bázisról történjen. Golop és Szerencs között 10 134 méter, Tokaj és Taktabáj között 11 309 méter Taktabáj és Szerencs között 17 042 méter új távvezetéket létesítenek. Taktabájon nyomásfokozót szerelnek be, Szerencsen rekonstrukciós munkálatok várhatók a Huszárvár út, Sallai út, Kossuth tér és Kossuth úton; a Lajos köz és Pince köz közötti nyomvonalon összesen 900 méter hosszúságban. Megtörténik a Szerencs és Mád között húzódó, 6 210 méteres távvezeték felújítása. Monokon, a Rákóczi utca vízvezeték rekonstrukcióját végzik el 586 méteres szakaszon, hasonló munka várható a Tállya, Gesztenyesor utca 723 méteres szakaszán és felújítják a Prügyi és taktabáji víztornyokat. Mindezek mellett a golopi és a tokaji ellátó rendszernél egy-egy új kutat is fúrnak és megtörténik a meglévő bázisok rendbetétele is, s új vízkezelő berendezéseket építenek be.

A projektvezető tájékoztatója végén kiemelte a beruházás ugyancsak fontos részét, miszerint a hálózat teljes, 230 412 méteres szakaszán úgynevezett mechanikai tisztítást fognak elvégezni, hogy a vezetékekből eltávolítsák az évtizedek alatt lerakódott mangán, vas és egyéb tartalmakat.

Az alprojekt kivitelezési jogát – mint az a 2014. június 27-én megtartott ünnepélyes kivitelezői szerződés aláíráson is elhangzott – a közbeszerzési eljáráson a BA-Konzorcium (Betonútépítő Zrt., Aquaprofit Zrt.) nyerte el. A cég képviseletében Irtó Krisztián közműépítési igazgató számolt be arról, hogy napjainkban még az alprojekt előkészítési munkálatai történnek, de idén megkezdődik a kivitelezés.

A térségi ivóvíz hálózat üzemeltetője, a Borsodvíz Zrt. nevében Ficsor Miklós ügyvezető igazgatója tartott előadást a projekt megvalósításának fontosságáról. Elhangzott többek között, hogy első sorban az egykori vulkáni tevékenység miatt magas a vizeink arzéntartalma. Az előadó példaként emelte ki, hogy a bekecsi és golopi vízműveknél jelenleg ideiglenes megoldással igyekeznek csökkenteni az arzéntartalmat, ami jelentősen megdrágítja folyamatot. Ficsor Miklós azonban leszögezte: az ivóvíz minősége nem változott az elmúlt évtizedekben, tehát jelenleg sem veszélyesebb a szervezetre, mint a korábbi időszakokban, csupán a szabályozás változott, ma már uniós értékeknek kell megfelelni.

Kiss Attila a projekt fontos momentumaként említette, hogy a fejlesztés révén Prügyön és Golopon két kutat, Szerencsen pedig egy vízbázist vonnak ki a szolgáltatásból. Ezek tulajdonjoga visszaszáll a helyi önkormányzatokra, akiknek el kell gondolkodniuk a vizek további hasznosításáról.

Koncz Ferenc zárszavában ugyancsak ez utóbbi feladatra hívta fel a polgármesterek figyelmét. Mint mondta, a szolgáltatásból kivonásra kerülő kutak 14-27 Celsius fokos vizet termelnek. Ezek további hasznosítása – egy újabb beruházás keretében, mely nem része az ivóvízminőség-javító projektnek – hőszivattyúk beszerelésével, akár települési intézmények fűtésére is megoldást jelenthetnek, de ha megszűnik a kutak rendszeres szivattyúzása, a környéken ún. fakadó vizek jelenhetnek meg.  

 

 

Tájékoztató a tanévkezdési támogatásról

Szerencs Város Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendeletének 9.§-ban meghatározott feltételek alapján tanévkezdési támogatás állapítható meg az általános iskolai, valamint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek/ek jogán annak a szülőnek, vagy más törvényes képviselőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző egy éve Szerencs város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik.

További cikkek:

Zempléni Fesztivál: kiállításmegnyitó

A Zempléni Fesztivál keretében Kovács Bertalan nagybányai festőművész kiállítását nyitják meg 2018. augusztus 12-én, vasárnap 17 órától a szerencsi Zempléni Múzeumban.
További cikkek:

Szakképzési centrumok: vissza nem térítendő támogatás az intézményrendszer fejlesztéséhez

Budapest/Miskolc/Szerencs – A Miskolci Szakképzési Centrum (MSzC) 548,54 millió forint, a Szerencsi Szakképzési Centrum (SzSzC) pedig 549,82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéséhez – közölték az intézmények szerdán az MTI-vel.

További cikkek:

Állás- és képzési ajánlatok - 2018.07.19.

Állás- és képzési ajánlatok a Szerencsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán (3900 Szerencs, Kassa u. 23. Tel.: 47/361-909)

További cikkek:

Megyei bajnok lett a városi U16-os labdarúgó csapat

Szerencs Város Sportegyesületének U16-os labdarúgócsapata a 2017/2018-as bajnokságban veretlenül szerepelt. Az Encs VSC gárdájával a játszotta a szezon utolsó mérkőzését május 17-én a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen.

További cikkek:

Fesztiválozni akart Szerencsen, de elzárás lett a vége

Miskolc, Szerencs – Nyolc hónapról 90 napra csökkentették a börtönbüntetést. A Miskolci Törvényszék jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki tavaly augusztusban ittasan randalírozott a Szerencsi Csokoládéfesztiválon.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  July 2018  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111315
161718192022
2324262728
3031     


Nyiri Tibor

alpolgármester
Üzenet küldése

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás