- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. április 1.
szerda
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Önkormányzati hírek Mit intézhetünk a polgármesteri hivatalban?

Mit intézhetünk a polgármesteri hivatalban?

Email Nyomtat PDF

Szerencsi Polgármesteri HivatalA közigazgatás átfogó, közjót szolgáló átszervezésének fontos alapköve volt, hogy 2013. január 1. napjától felálltak a járási hivatalok, ám számos ügyben továbbra is a polgármesteri hivatalokat kell felkeresniük az ügyfeleknek.

A hatáskörváltozás folytán egyes szociális tárgyú kérelmek elbírálása, több, korábban jegyzői hatáskörben lévő államigazgatási ügy, valamint az okmányirodai és gyámhivatali feladatok ellátása a járási hivatal feladatkörébe került. Ezen feladat- és hatáskörök nevesítésére több ízben sor került már az országos és helyi médiában, tájékoztatást szolgáló felületeken egyaránt. Jelen tájékoztató írása során célom az volt, hogy Szerencs város lakossága részére átfogó képet nyújtsak arról – az ügyfélközpontú, szolgáltató közigazgatás alapelvének követelményeit szem előtt tartva –, milyen ügyekben kereshetik fel a Szerencsi Polgármesteri Hivatal szervezeti egységeit. Az itt rögzített eljárások főként államigazgatási feladatokat foglalnak magukban, de egyes önkormányzati hatósági ügyeket is nevesíteni kívánok, gyakoriságukra, jelentőségükre való tekintettel. Hangsúlyozom, hogy az itt felsorolt ügykörök szemezgetésekor az ügyfélközpontúság vezényelt, így a statisztikai adatok alapján az ügyfelek részéről fokozott érdeklődésre számot tartó esetköröket igyekeztem kiemelni. 

Kérelem alapján az alábbi szociális ellátások igényelhetőek a polgármesteri hivatalban (kérelmek elbírálása a képviselő-testület, a polgármester vagy a jegyző hatáskörébe tartozik): aktív korúak ellátása: foglalkoztatást helyettesítő támogatás és rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, átmeneti segély, temetési segély, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás.
Méltányosságból ápolási díj és közgyógyellátás megállapítása áll módunkban. Utóbbi két ellátás esetében a normatív és alanyi jogon megállapításra kerülő ellátás a járási hivatal hatáskörébe tartozik, ezért engedtessék meg két bővített mondat e méltányos ellátásokkal kapcsolatban: méltányosságból ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását végzi és jövedelemszerzéssel járó munkaviszonyt létesíteni az ápolási teendők miatt nem tud, az ápolttal egy háztartásban él, az egy főre eső jövedelem nem haladja meg családban a 42750.-, míg egyedülálló esetén az 57000 forintot, más jogcímen rendszeres jövedelemre nem igényjogosult. A képviselő-testület méltányosságból közgyógyellátásra szociálisan rászorultnak tekinti azt a személyt, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 42.750 forintot (egyedül élő esetén az 57000 forintot) és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az 5700 forintot meghaladja.

Anyakönyvi igazgatás keretében történik az újszülöttek, valamint a halálesetek anyakönyvezése, magyar állampolgár külföldön történő születésének, házasságkötésének, halálesetének hazai anyakönyvezése, házasságkötési szándék bejelentése, házasságkötés, ezen anyakönyvi eseményekről anyakönyvi kivonat igénylése.  A névváltozással kapcsolatos ügyintézés is hivatalunkban történik.

Adóügyi igazgatás: Kivetéses adók (kommunális adó, építményadó, telekadó) kapcsán az adózó a változástól számított 8 napon belül köteles bejelenteni a változás tényét (különösen: vásárlás, építés, értékesítés) az adóhatóság pedig a bevallás alapján írja elő az adót 30 napon belül. Az iparűzési és ingatlanforgalmi adó, valamint a talajterhelési díj esetén az adózó bevallja és egy időben meg is fizeti az adót. A gépjármű vásárlását, eladását azonban az okmányirodánál kell bejelenteni, a gépjárműadó előírása vagy törlése az ott megtett bevallás alapján történik. Fontos megjegyezni, hogy a mozgáskorlátozottság fennállását a helyi adóhatóságnál kell jelezni.

Kereskedelmi tevékenységet érintően a működési engedélyhez kötődő bejelentések, telepengedélyezés, szálláshely üzemeltetési engedélyezése, valamint a zenés-táncos rendezvény tartási engedély kiadása történik a polgármesteri hivatalban.

Az építésügyi hatósági engedély iránti kérelem elektronikus úton, vagy papír alapon is benyújtható, de az építészeti-műszaki dokumentációt kizárólag elektronikus formában, adathordozón vagy az ÉTDR (az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs)  rendszerbe való feltöltéssel lehet benyújtani. Az elektronikusan benyújtható kérelmek: bontási, elvi építési, építési, összevont telepítési használatbavételi. (Újítást jelent, hogy a megépített épületek/építmények ingatlan-nyilvántartásba való felvezetése az építésügy és ingatlanügyi hatóság közötti belföldi jogsegély intézménye eredményeképpen kerül sor.)

A közterületek eltérő használatának engedélyezése, illetve a közterületeken a lakosság vagy közületek által végzett bármilyen műszaki beavatkozáshoz szükséges kezelői hozzájárulások kiadása a polgármesteri hivatalnál történik. Az erre vonatkozó kérelmek minden esetben írásban nyújthatóak be, útfelbontással is járó munkák esetén a tervezett beavatkozást egyértelműen leíró illetve ábrázoló műszaki dokumentáció csatolásával.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az okmányiroda a járási hivatal szervezeti egységét képezi, de az ügyintézés helyileg továbbra is a polgármesteri hivatal épületében történik.

Itt kívánom hangsúlyozni, hogy kiemelkedő, hatékony kapcsolatot ápolunk valamennyi társhatósággal, így leendő ügyfeleink valamennyi hivatalban megkapják a gördülékeny ügyintézéshez szükséges tájékoztatást, és a magas szakmai színvonalon történő ügyintézés  biztosított.

Dr. Sável Katalin
aljegyző

 

Tajékoztató az óvodai beiratkozásról

Tisztelt Szülők!
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 8. § (2) bekezdése alapján minden gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától (2020. szeptember 1-jétől) legalább napi négyórás óvodai nevelésre kötelezett.

További cikkek:

Cukorgyári emléknap 2020

A szerencsi cukorgyár bezárásának évfordulóján, 2020. március 10-én, kedden 14 órától megemlékezést és koszorúzást rendez Szerencs Város Önkormányzata a Cukorgyári Emlékparkban. Közreműködik a Szerencsi Férfikar

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Hirdetmény állami földterületek értékesítéséről

A Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény (Nfatv.) 3. § (1) bekezdése alapján a Magyar Állam tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Földügyi Központ három hektárnál kisebb térmértékű földrészleteket tervez hirdetmény közzétételével értékesíteni.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Az éllovas csapat ellen játszott az SZVSE asztalitenisz-csapata hazai környezetben 2020. február 16-án.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  April 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
272829   

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás


Wholesale Jerseys Cheap