- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2020. január 25.
szombat
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Közlemények Közigazgatási reform avagy ügyintézés helyben, hatékonyan

Közigazgatási reform avagy ügyintézés helyben, hatékonyan

Email Nyomtat PDF

A  közigazgatás átfogó reformja keretében a kormány célja a szolgáltató közigazgatás megteremtése. Hatékony, gyors, egyszerű ügyintézés a lakóhelyhez közel, a járási hivatalokban, a kormányablakokban, valamint a kistelepüléseken települési ügysegédek útján.

A Kormányablak hálózat kiépítésének eredményeként 2015. január 30-án Szerencsen is megnyílt a kormányablak. A nyitáskor az ügyfelek több, mint 250 ügytípusban intézhették itt az ügyeiket. Mára ez a szám 420 fölé nőtt, és szinte napról napra bővül, év végére meg fogja közelíteni az ezret.

A kezdetekben jellemző heti 250-300 ügyfélszám, mára heti 450-500-ra nőtt.
Az ügytípusok bővülése főként a kormányablakban továbbítás céljából előterjeszthető beadványok körét érintette. A családtámogatási ellátások és szociális ellátások jogszabályi változásainak is köszönhetően, a továbbítás céljából előterjesztett beadványok száma a kezdeti heti 5-10-ről mára heti 60-80-ra nőtt. Ezekből a számokból is látszik, hogy az ügyfelek szeretik, ha a lakóhelyükhöz közel intézhetik ügyeiket.

Az intézhető ügyek számával párhuzamosan az ügyfélfogadási idő a régi okmányirodai ügyfélfogadási időnek több, mint kétszeresére nőtt, jelenleg heti 50 óra. Ennek is köszönhető, hogy míg korábban akár 2 héttel előre sem lehetett bizonyos ügykörökben időpontot foglalni, ma napi sorszámmal dolgozunk, a várakozási idő nagyon kivételes esetben éri el a fél órát. De elértük azt, hogy aki bejelentkezés nélkül jön ügyet intézni, ha kevés várakozással is, de aznap sorra kerül.

A területi államigazgatás sikeres átszervezésének támogatása érdekében Magyarország Kormánya elindította „A járási hivatalok integrálása a kormányhivatalok ügyfélszolgálati rendszerébe” (EKOP-2.1.23) és „A járási hivatalok informatikai infrastruktúrájának fejlesztése” (EKOP-1.2.26) című, európai uniós forrásból finanszírozott, kiemelt projekteket, hogy a jogi és szervezeti háttér kialakításával együtt a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalainak informatikai fejlesztése is megvalósuljon. A két projektből összesen több mint 10 milliárd forint értékben valósultak meg uniós fejlesztések.

A járási hivatalok informatikai működését kiszolgáló háttér infrastruktúra fejlesztésének fontosabb eredményei:
- Elavult informatikai eszközök cseréje: Az ügyintézési feladatok megfelelő színvonalon történő ellátása érdekében szükség volt a járási eszközállomány egy jelentős részének cseréjére. Ennek keretében a kormányablakunkban 10 korszerű ügyfélhívó táblagép beszerzése, és az ezekhez, valamint a már működő 9 munkaállomáshoz szükséges szoftverek üzembeállítása történt meg szeptember hónapban.
- Szerverek telepítése: A beszerzett eszközök megfelelő működtetéséhez, valamint az országos hálózat optimális terheléselosztása érdekében elengedhetetlen az ezeket kiszolgáló szerverek üzembeállítása.
- Egységes központi informatikai rendszerek bevezetése.

További fontosabb eredmények az uniós projekteknek köszönhetően:
- Egységes ügyfélhívó rendszer
Az ügyfélhívó rendszer kialakítása során mindegyik kormányablakban egységes, központilag is egyszerűen vezérelhető ügyfélhívó (sorszámosztó) berendezés szolgálja az ügyfelek kényelmét. Az eszközök telepítésével egyidejűleg egy központi időpontfoglaló alkalmazás is bevezetésre kerül, amelynek segítségével az előzetes időpontfoglalás lehetőségével élő állampolgároknak is biztosítani fogjuk a kényelmes ügyintézés lehetőségét.
- Tudástár rendszer bővítése
A jogszabályok gyors változása miatt kifejlesztettek egy olyan információs, tartalomszolgáltató rendszert, a „Tudástárat”, amely hiteles, egy csatornából származó adatbázisból táplálkozva szolgáltatja az ügyintézéshez és az állampolgári, lakossági tájékoztatáshoz szükséges információkat. A Tudástár nemcsak az ügytípusok részletes leírását, jogszabályi hátterét, az ügyintézéshez szükséges dokumentumok listáját tartalmazza, hanem az ügyintézés során felhasználásra kerülő elektronikus űrlapok naprakész formáját is.
- Interaktív virtuális ügyintézési szolgáltatás fejlesztése
Az állampolgárok részéről felmerült annak igénye, hogy az ügyeik intézése vagy tájékoztatás céljából ne kelljen minden esetben fizikailag is felkeresniük a Kormányablakokat. A projektben kifejlesztésre került az a rendszer, amely videokapcsolatot biztosít az állampolgár és az ügyintéző között oly módon, hogy mindeközben lehetővé teszi azt, hogy az ügyintéző az állampolgárral közösen, együtt töltse ki pl. az ügyindításhoz szükséges űrlapokat.
- Munkafolyamat Kezelő Rendszer kifejlesztése
A kormányablakokban indítható, intézhető ügytípusok száma napról napra növekszik, számuk hamarosan megközelíti az ezret. Ilyen mennyiségű ügytípus kezeléséhez jelent megoldást a munkafolyamat-kezelő rendszer, amely az ügyintézőt vezeti végig egy-egy megoldandó ügy minden lépésén. A rendszer ezen felül rendelkezik a Kormányablakokban indítható ügyek elektronikus űrlapjait, illetve azok kezelését végző rendszerrel is.
A fentiekben bemutatott eszközök és alkalmazások használatára minden kormányablakban dolgozó ügyintéző kiképzésre került jelenléti képzés, valamint korszerű távoktatásos módszer alkalmazásával.

Cél, hogy még közelebb vigyük az ügyintézést az állampolgárok lakóhelyéhez, ezért hasonló képzésben részesültek, és megfelelő technikai eszközöket kaptak és kapnak a járáshoz tartozó településeken ügyfélfogadást tartó ügysegédeink. Egyre inkább úgy fognak működni mint egy-egy kihelyezett kormányablak.
A gyorsabb ügyintézést szolgálja közigazgatási eljárásról szóló törvény tervezett módosítása is, melynek köszönhetően az eljárási határidők szigorú keretek közé kerülnek, rövidülnek.

A hatékonyság másik mércéje – a gyorsaság mellett – a költségkímélés, a hatósági eljárások olcsóbbá tétele. Ennek érdekében a kormányzat 10 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetésben, melynek köszönhetően díjmentes lehet például az ellopott iratok pótlása, vagy az erkölcsi bizonyítvány is.

Bízom abban, hogy ezek a törekvések érezhető, pozitív változást hoztak és hoznak mindannyiunk életébe.

 

Dr. Ináncsi Tünde
járási hivatalvezető

 

Beszámoló testvérvárosi pályázat megvalósulásáról

Szerencs Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákia Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel.

További cikkek:

Ökumenikus imahét

Ökumenikus imahetet tartanak a szerencsi templomokban 2020. január 19-26. között.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

IX. Uray Attila Emléktorna

Kilencedik alkalommal rendeznek labdarúgótornát Uray Attila emlékére Szerencsen a Kulcsár Anita Sportcsarnokban.

További cikkek:

Mikrocsip leolvasót kaptak a rendőrök

A Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány képviseletében Kormos Enikő 2019. november 20-án egy, a háziállatok azonosítására szolgáló mikrocsip leolvasót adott át a Szerencsi Rendőrkapitányságnak használatra.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  January 2020  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
    1  2  3  4  5
  6  7  81012
1314151617
27282931  

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás