- www.szerencs.hu - Szerencs város honlapja

2019. december 16.
hétfő
Szöveg méret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Főoldal Hírek Közművelődés „Könyvtárba mentem, de honnan indultam?”

„Könyvtárba mentem, de honnan indultam?”

Email Nyomtat PDF

Az én könyvtáramAz Emberi Erőforrás Operatív Program „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című országos hatókörű könyvtári projekt EFOP -3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 kódszámú pályázaton belül kerül megvalósításra.

A pályázatban 90 mintaprogram került kipróbálásra 2000 diák részvételével országszerte. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6 mintaprogram kipróbáló könyvtár vett részt: Kesznyéten, Ózd, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros és Miskolc mellett a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár is. 2018. november 09-én „A könyvtárba mentem, de honnan indultam?” elnevezésű mintaprogramot valósítottuk meg. Az eredeti, a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár programja, amely 2 modulban felépített helyismereti vetélkedő. A program fejlesztője: Tapodiné Máté Ilona. Ezt adaptáltuk a helyi viszonyokat figyelembe véve Szerencs, illetve a Rákóczi-vár és a hozzá kapcsolódó történelmi személyeknek, helyszíneknek megfelelően. A program célja, célcsoportja: az 5-8. osztályosokat, a kamaszokat céloztuk meg. Elsősorban a könyvtárhasználatra nevelés, kutatómunka megismertetése, helytörténeti könyvtári tevékenység népszerűsítése volt a célunk. Modulok száma a mintaprogramban:1. modul Könyvtárba mentem, de honnan indultam? Merre jártam, mit láttam? Időtartam (óra):1+2 óra Előkészületek: 2 héttel korábban az osztályfőnök (Boros István) és az osztály felkeresése, feladatok megbeszélése, ismertető a településről, feladatlapok fotórészletekkel. A 4 fős csapatok összeállításánál nehézséget jelentett, hogy sok a szomszédos településekről bejáró tanuló. A kitöltött feladatlapok beugróként szolgáltak, a 6 csapat mindegyike már hozott pontszámmal érkezett a vetélkedőre. 2. modul Helyismereti vetélkedő a könyvtárban Időtartam (óra): 4 óra az eredeti programban, nálunk rövidített formában valósult meg. A vetélkedőn a Bolyai János Katolikus Általános Iskola akkori 6. a osztálya vett részt. 4 fős csapatokban vetélkedtek a gyerekek a könyvtár részlegeiben, és a vár külső helyszínein. A feladatok változatosak voltak: 1. Zenefelismerés (tárogató), 2. Helyismereti totó, 3. Címerünk (a város címerének ismertetése, jelképek jelentése, színezés) 4. Híreseink (szerencsi származású vagy szerencsi kötődésű híres emberek történelmi személyek vagy közszereplők gyűjtése pl: Rákóczi Zsigmond/Bocskai István vagy a Hooligans/Kiss Ádám) 5. Vaktérkép (a Rákóczi-várról készült régi alaprajz alapján elhelyezni a benne működő intézményeket, helyiségeket, emlékhelyek, szobrok helyét), és 6. ”Az élethez kell egy kis szerencsi…!" a városról készített turistacsalogatót kellett írniuk, amely saját véleményt tartalmaz és az sem baj, ha humoros! A csapatok mellett két könyvtáros kolléganőm volt a segítségemre a munkában: Nagyné Jávorkai Angéla és Tamásné Szabó Klára. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, minden résztvevő kapott emléklapot, a legjobban teljesítő első három helyezést elért csapat édességcsomagot vehetett át. A projekt sikeres megvalósításának eredményeképpen a könyvtárhasználat igényének felkeltése, helyi értékek felfedezése, a lakóhely és szűkebb környezetünk szépségeinek és értékeinek megismerése, identitástudat formálása, fejlesztése a kiskamaszok életében is nélkülözhetetlen.

Meczóné Reviczky Beáta, könyvtáros


https://www.youtube.com/watch?v=X_vyGWPOEZs


 

Szerencsi vállalkozók újévi köszöntése

Szerencs Város Önkormányzata a hagyományoknak megfelelően minden év elején megszervezi a szerencsi vállalkozók újévi köszöntését, melyre minden Szerencsen és Ondon működő cég vezetőjét és egyéni vállalkozót szeretettel várnak.

További cikkek:

Zemlényi Attila kötetbemutatója

A szerencsi származású Zemlényi Attila Csonthéj című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket 2019. december 12-én, csütörtökön 17 órától a Rákóczi-vár lovagtermébe.

További cikkek:

A bizalom jóval nagyobb felelősséggel jár együtt

Szerencsen csak független jelöltek jutottak a képviselő-testületbe. — Nyiri Tibor az előző parlamenti választás után került a szerencsi polgármesteri székbe egy időközi választáson, miután az addigi polgármester, Koncz Ferenc országgyűlési képviselővé választását követően lemondott tisztéről.

További cikkek:

Asztalitenisz

Köllő András beszámolója: Mindhárom csapatunk Szerencsen játszotta a soron következő meccsét 2019. november 24-én.

További cikkek:

Elismert polgárőrmunka

BUDAPEST. Magasztos, méltóságteljes, az 1956-os hősök emlékéhez méltó díszünnepséget rendezett az Országos Polgárőr Szövetség, melyen a megemlékezés mellett számos polgárőr kapott rangos elismerést.

További cikkek:

Eseménynaptár

<<  December 2019  >>
 Monday  Tuesday  Wednesday  Thursday  Friday  Saturday  Sunday 
      
  2  5
  913
1617
23242526272829
3031     

Széchenyi 2020 pályázatok

Testvérvárosaink

GeisenheimHesperingenMalchinNyárádszeredaPodgoraRozsnyóPultusk

Europart 2016-2018

GYERE - Gyermekek Egészsége Program


gyere program_logo


Norway grants

1956-os emlékév

Időjárás